FT: Μην πετάτε την Ελλάδα στους λύκους

Τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν να ανιχνεύσουν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, περιμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον να δουν τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Ευρωπαίους εταίρους.




NY Times: Η νέα κυβέρνηση πάει για αντιπαράθεση στην Ευρώπη
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα New York Times, την πρόθεση της Ελλάδας να αντιπαρατεθεί με την ΕΕ καταδεικνύουν τόσο η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όσο και η προειδοποίησή της προς την ΕΕ για τη χθεσινή δήλωσή της, κατά της Ρωσίας.

Όπως επισημαίνει, «η ευφορία, αλλά και ο προβληματισμός για το μέλλον, φαίνεται να κυριαρχούν στις λαϊκές αντιδράσεις έναντι της νέας κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, το δημοσίευμα σημειώνει:
«Μετά την εμφατική νίκη του στις εκλογές το υπουργικό συμβούλιο του κ. Τσίπρα, κυριαρχείται από μέλη του ριζοσπαστικά αριστερού κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ... ενώ πιο στενά παρακολουθείται η επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενός οικονομολόγου και φανατικού ιστολόγου, που έχει περιγράψει τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ σαν 'δημοσιονομικό βασανισμό'».

Και συνεχίζει: «Ο κ. Τσίπρας γρήγορα έδειξε, ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν έναν μικρότερο και αδύναμο σύμμαχο, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του για την αυστηρή κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία χωρίς τη συναίνεση του Έλληνα πρωθυπουργού».

Μάλιστα, στο άρθρο επισημαίνεται ότι η στάση αυτή του κ. Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα ερμήνευσαν τις προειδοποιήσεις του κ. Τσίπρα ως μια έξυπνη πολιτική στάση, δεδομένου ότι σύντομα η κυβέρνησή του θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές για το σχέδιο διάσωσης. «Αν δείξει ότι θα μπορούσε να περιπλέξει τους ευρωπαϊκούς στόχους στην Ουκρανία, ίσως να εξασφάλιζε ένα πλεονέκτημα και στις οικονομικές διαπραγματεύσεις», σχολίασαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές στην εφημερίδα.

Economist: Η Ελλάδα έχτισε η ίδια τη δυστυχία της
Στο μεταξύ, με σημερινό δημοσίευμά του ο Economist κάνει λόγο για ένα αναπόφευκτο δίλημμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός: Να πάει σε συμβιβασμό ή να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καταστροφικό Grexit.

«Αργά ή γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με μια δύσκολη επιλογή: να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του, ή να ηγηθεί μίας καταστροφικής ελληνικής εξόδου (από το ευρώ)», γράφει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ότι ενδεχομένως η Άνγκελα Μέρκελ να κάνει μικρές υπαναχωρήσεις, ωστόσο, εκτιμά ότι το βήμα αυτό θα γίνει δύσκολα, καθώς το Βερολίνο θα σκεφτεί τη γερμανική κοινή γνώμη και τις ευρύτερες επιπτώσεις σε άλλες χώρες που σύντομα έχουν εκλογές και τα αντιμνημονιακά κινήματα εκεί αναμένουν να δουν τι θα γίνει στην Ελλάδα (πχ. Podemos, Ισπανία).

«Για τις χώρες του βορρά η Ελλάδα έχτισε η ίδια τη δυστυχία της, κάνοντας τρομερή κακοδιαχείριση, ενώ οι Έλληνες νιώθουν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της χώρας τους την οποία διοικεί πλέον η μισητή τρόικα», επισημαίνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

FT: Μειώστε το ελληνικό χρέος – Μην πετάτε στους λύκους την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, άρθρο του Martin Wolf στους Financial Times σημειώνει ότι αν γίνει σωστά η μείωση χρέους στην Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα αλλά και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Θα είχε δημιουργούσε δυσκολίες, μικρότερες όμως από τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν αν «πετάγαμε την Ελλάδα στους λύκους», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, συνεχίζει μια τέτοια συμφωνία είναι μάλλον ανέφικτη, γι' αυτό και η άποψη ότι η κρίση στην Ευρωζώνη τελειώνει είναι λανθασμένη.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, με τα νούμερα της ανεργίας, το μέγεθος του ΑΕΠ και η μείωση των δαπανών των Ελλήνων σε αγαθά και υπηρεσίες, σημειώνει ο Wolf. Με τέτοια μεγέθη καταστροφής, ήταν αναμενόμενο να απορρίψουν οι ψηφοφόροι την προηγούμενη κυβέρνηση και τις πολιτικές που εφάρμοζε -έστω και με μισή καρδιά- με την υπαγόρευση των πιστωτών. Οπως έχει πει ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη ιδρύθηκε πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας. Ο λαός της Ελλάδας μίλησε. Και αν μη τι άλλο, οι δυνάμεις πρέπει να ακούσουν». Κατά τον Wolf η απόρριψη του βασικού ελληνικού αιτήματος θα προκαλέσει μια σειρά από ηθικοπλαστικές έως και ανόητες δικαιολογίες.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney