Με ένα ευφάνταστο εξώφυλλο κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Economist, στο οποίο απεικονίζεται η Αφροδίτη της Μήλου με το όπλο της να σημαδεύει το Βερολίνο και τίτλο «Εμπρός, Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα» («Go ahead, Angela, make my day»), παραπέμποντας στην κλασική φράση του κινηματογραφικού «Βρώμικου Χάρι». Το εξώφυλλο μπορεί να θεωρηθεί και ως απάντηση σε εκείνο του Focus, με την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πυροδοτήσει το Grexit ή να οδηγήσει και σε ένα συνολικά καλύτερο μέλλον για το Ευρώ
«Η Ελλάδα ήταν η χώρα από την οποία ξεκίνησε η οικονομική κρίση πριν από πέντε χρόνια», γράφει ο Economist.
«Η Ελλάδα ήταν η χώρα από την οποία ξεκίνησε η οικονομική κρίση πριν από πέντε χρόνια», γράφει ο Economist.
«Ζητώντας ένα μεγάλο “κούρεμα” για το ελληνικό χρέος και υποσχόμενος ένα “γλέντι” δημοσίων δαπανών, ο κ. Τσίπρας κατάφερε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, πρόκληση για το ενιαίο νόμισμα και για τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία έχει οδηγήσει στον δρόμο της λιτότητας την ευρωζώνη», προσθέτει. Ο Economist αναφέρει πως το διακύβευμα είναι μεγάλο, ωστόσο, αν και όλοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσίπρα, θέλουν να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ, υπάρχει τώρα η «καθαρή απειλή» ενός Grexit.
Σύμφωνα με τον Economist, «αν το 2012 η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν λιγότερο έτοιμη να αποδεχτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκειμένου να μην κατηγορηθεί η Γερμανία για μια νέα ευρωπαϊκή καταστροφή, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι, τόσο στο δανειστή βορρά όσο και στο χρεωμένο νότο ανησυχούσαν για τις συνέπειες ενός Grexit για τις οικονομίες τους, πλέον αμφότεροι θα μπορούσαν να το αποδεχθούν ως υπαιτιότητα των Ελλήνων».
Το περιοδικό αναφέρει ότι «το 80% του χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια άλλων κυβερνήσεων ή θεσμικών τραπεζών», αλλά κυρίως, όπως τονίζεται, αυτό που έχει αλλάξει είναι η πολιτική.