Με τα το "δεν δηλώνω" φοβάται το "δεν πληρώνω" η κυβέρνηση !

Ο φόβος του εκκαθαριστικού πλανάται βαρύς πάνω από τους φορολογούμενους και αποτυπώνεται, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, σε αυτήν την καθυστέρηση (παρότι η ημερομηνία πληρωμής δεν θα αλλάξει ακόμα και αν δοθεί παράταση).
Όπως εξηγούν, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 3,5 εκατ. υπερχρεωμένοι φορολογούμενοι που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των υπέρογκων φόρων που έρχεται και αθροίζεται σε 6,5 δισ. ευρώ για τους επόμενους μήνες.
Η οικονομική δυσπραγία φουσκώνει μήνα με τον μήνα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την εφορία, οι οποίες ανήλθαν στο τέλος Μαΐου σε 66,37 δισ. ευρώ, φθάνοντας στο 36,5% του ΑΕΠ της χώρας καταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ.
Υπό αυτό το πρίσμα, η προσπάθεια να διατηρηθούν εντός στόχων οι εισπράξεις του προϋπολογισμού φαντάζει δύσκολη, δεδομένου ότι ήδη τα στοιχεία 5μήνου δείχνουν πως τα έσοδα κινούνται οριακά πάνω από τους στόχους.
Μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, στο συνολικό ποσό των ανεξόφλητων χρεών προς το Δημόσιο προστέθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 962 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,394 δισ. τον Φεβρουάριο, 1,206 δισ. τον Μάρτιο, 763 εκατ. τον Απρίλιο και 873 εκατ. ευρώ τον Μάιο.
Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν σταδιακά να εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή άλλων πέντε φετινών φόρων: του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, του φόρου πολυτελείας και του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).
Συνολικά, εντός των προσεχών μηνών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν 6,5 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν όλους αυτούς τους φόρους και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι ένα μεγάλο τμήμα από το τεράστιο αυτό ποσό θα παραμείνει ανείσπρακτο.

Πηγή: euro2day.gr