Σαξώνης: Και ο Παπαγεωργόπουλος τα έπαιρνε

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην διαχειριστής πληρωμών του δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος απολογήθηκε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται, σε δεύτερο βαθμό, η δίκη για την υπεξαίρεση ύψους 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.


Ο κ. Σαξώνης είπε πως από το 2000 έπαιρνε το 10% των χρημάτων που υπεξαιρούνταν από τα ταμεία του δήμου, ενώ, όπως τόνισε, ο γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, τον διαβεβαίωνε πως η υπεξαίρεση δεν θα αποκαλυφθεί, καθώς και ο δήμαρχος «τα έπαιρνε». «Εγώ έχω αναλάβει τις ευθύνες μου για την υπεξαίρεση, αλλά θα αναλάβω την ευθύνη μέχρι εκεί που μου αναλογεί», τόνισε.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σαξώνης ξεκίνησε την απολογία του, περιγράφοντας την περιουσιακή του κατάσταση, τις επιχειρήσεις και τα κέντρα διασκέδασης που διατηρούσε, από τα οποία, όπως είπε, μπήκε «μέσα» ένα εκατ. ευρώ. Σημείωσε, δε, ότι όταν είχε το κέντρο Boom την περίοδο 2003-2004 και φιλοξενούσε το σχήμα Καρβέλα-Βίσση τους είχε κλείσει για 30 ημέρες αλλά επειδή δεν είχαν κόσμο έφυγαν στις 17 ημέρες. Κάρφωσε, δε, για φοροδιαφυγή την Άννα Βίσση λέγοντας ότι η δημοφιλής τραγουδίστρια έπαιρνε νυχτοκάματο 35.000 ευρώ και έκοβε παραστατικά για 8.400 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την υπεξαίρεση, υποστήριξε πως αυτή γινόταν από το 1999, όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Θα το φωνάζω συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως ο τότε γενικός γραμματέας, Μιχάλης Λεμούσιας, ήταν ουσιαστικά αυτός που έκανε κουμάντο στον δήμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ένας αντιδήμαρχος, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στο γραφείο του Λεμούσια. «Μου είπε ότι αυτός είναι ο κουμανταδόρος στον δήμο και αυτός που ασκεί διοίκηση, όχι ο Παπαγεωργόπουλος», σημείωσε.

Ο πρώην διαχειριστής πληρωμών αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον Μ.Λεμούσια στο γραφείο του. Όπως είπε, στην τρίτη τους συνάντηση, ο κ. Λεμούσιας τον ρώτησε πώς μπορεί να γίνει η υπεξαίρεση. «Του είπα ότι είναι δύσκολο, γιατί εμπλέκονται πολλά άτομα, γίνονται έλεγχοι και θα μαθευτεί. Τότε μου απάντησε ότι “θα το γνωρίζουν όσοι πρέπει”», υποστήριξε στην κατάθεσή του ο κ. Σαξώνης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως είπε στον Λεμούσια ότι για να γίνει η υπεξαίρεση δεν θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. «Μου είπε να μην ανησυχώ και πως και ο ίδιος δήμαρχος παίρνει αυτά που πρέπει να πάρει», είπε και συμπλήρωσε πως στην τέταρτη συνάντηση που είχαν το 2000 συμφώνησαν να παίρνει το 10% των χρημάτων που υπεξαιρούνταν, και αρκετές φορές μάλιστα προπληρωνόταν, για να καλύψει προσωπικά του έξοδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαξώνης, από το 2003 άρχισαν να φεύγουν πολλά λεφτά από τον δήμο. Αποκάλυψε μάλιστα περίπτωση που ο δήμος έπρεπε να λάβει δάνειο και ζητήθηκαν επιπλέον παραστατικά. Όταν ενημέρωσε τον Λεμούσια, ο γενικός γραμματέας του είπε, «συνεχίζουμε κανονικά». Σε εκείνο το σημείο, όπως ανέφερε, «κατάλαβα πως εμπλέκονται πολλά άτομα στην υπεξαίρεση»
 http://voria.gr/i