Ο Δ. Μελισσανίδης αυτοαποκαλύπτεται


To ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας του Αegean Marine Petroleum Inc, που υποβλήθηκε για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2006, εξιστορεί με λεπτομέρειες όλες τις δικαστικές περιπέτειες του επιχειρηματία. Το κυριότερο: Αποκαλύπτει ότι ο ίδιος ελέγχει την Aegean Oil, κάτι που ανατρέπει το επιχείρημα της αγωγής του κατά του Unfollow που εκδικάζεται την Τρίτη 25/2, και ότι ο ίδιος έχει ξανακατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια απειλή άσκησης βίας.

Ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας σέρνει στα δικαστήρια δημοσιογράφους – και όμως, τα περισσότερα ΜΜΕ παριστάνουν ότι αυτή η δίκη δεν υπάρχει. Αλλά αυτό που τα ΜΜΕ δεν κάνουν, αυτό που οι αρχές δεν τολμούν (τον έλεγχο του μητρώου του κ. Μελισσανίδη, ως όφειλαν, κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ), το έχει κάνει από χρόνια επισήμως ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης:

Το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας Aegean Marine Petroleum Network Inc., που κατατέθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2006 (εποχή που η εταιρεία ελεγχόταν από τον κ. Μελισσανίδη), αφηγείται όλες τις έως τότε δικαστικές εμπλοκές του επιχειρηματία, ξεκινώντας μάλιστα από την προϊστορία: Από τα 80’s, με τη σχολή οδήγησης στη Νίκαια και την καταδίκη για δωροδοκία, με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και την άλλη καταδίκη για δωροδοκία δύο ποδοσφαιριστών, μέχρι την μετέπειτα πορεία του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στο εμπόριο καυσίμων: Πώς διώχθηκε επανειλημμένα για εικονικούς ανεφοδιασμούς πλοίων, φοροδιαφυγή, δασμοδιαφυγή, λαθρεμπόριο. Και πώς, παρότι σε πρώτο βαθμό σε κάποιες περιπτώσεις καταδικάστηκε, σχεδόν πάντα οι ποινές στο τέλος ανατρέπονταν – στο Εφετείο ή στον Άρειο Πάγο.



Το κυριότερο: Το ενημερωτικό δελτίο της ίδιας της εταιρείας του ξεκαθαρίζει πως ο κ. Μελισσανίδης μπορεί να θεωρηθεί control person (άτομο που έχει τον έλεγχο) στην εταιρεία Aegean Oil SA, αντίθετα με ό,τι ο ίδιος υποστηρίζει στην αγωγή του κατά του περιοδικού Unfollow.

Όλ’ αυτά και άλλα πολλά αποκαλυπτικά περιέχονται στο ενημερωτικό δελτίο που είχε καταθέσει η εταιρεία Aegean Marine Petroleum Network Inc με σκοπό την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού το Δεκέμβριο του 2006, κατά την είσοδο της εταιρείας (η οποία εκείνη τη στιγμή ελεγχόταν κατά 88% από τον Μελισσανίδη) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο λόγος που περιγράφονται με τόση λεπτομέρεια είναι για να προειδοποιούνται σχολαστικά οι επενδυτές, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, για ενδεχόμενα ρίσκα που τυχόν αναλαμβάνουν εφόσον επενδύσουν σε μια εταιρεία. Όπως αναφέρει το δελτίο στην πρώτη σελίδα, «διαβάστε την ενότητα αυτού του ενημερωτικού δελτίου με τον τίτλο ‘Παράγοντες Κινδύνου’ η οποία ξεκινά στη σελίδα 11, ώστε να ενημερωθείτε για τους κινδύνους που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αγοράσετε μετοχές μας».

Ανάμεσα στους κινδύνους αυτούς συγκαταλέγονται η σχέση του κ. Μελισσανίδη με την Aegean Oil και άλλες «συνδεδεμένες» εταιρείες και οι «νομικές διαδικασίες» στις οποίες εμπλέκεται ή έχει εμπλακεί ο κ. Μελισσανίδης, και οι οποίες, όπως αναφέρει το δελτίο, «θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα, να προξενήσουν βλάβη στη φήμη μας και να επιδράσουν αρνητικά στις δραστηριότητές μας και στην τιμή της μετοχής».

Δεν πρόκειται για μεγάλη αποκάλυψη. Το προσπέκτους είναι διαθέσιμο ονλάιν στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως και όλα τα δελτία της Aegean Marine Petroleum. (Γιατί άραγε κανένα από τα ΜΜΕ που καλύπτουν την οικονομική επικαιρότητα και γράφουν συστηματικά για τις επιχειρηματικές διακρίσεις του κ. Μελισσανίδη δεν έχει αναφερθεί σε αυτό ή στις υποθέσεις που αυτό αναφέρει;)

Σε μεταγενέστερο ενημερωτικό δελτίο της ίδιας εταιρείας, με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2013, γίνεται μάλιστα αναφορά σε δημοσίευμα που ίσως να είναι αυτό του Unfollow, παρότι το Unfollow είναι μηνιαίο και όχι εβδομαδιαίο περιοδικό: «Πρόσφατα, ένα ελληνικό εβδομαδιαίο περιοδικό έθεσε ερωτήματα για τον κ. Μελισσανίδη και την υποτιθέμενη επιρροή που έχει πάνω σε κρατικούς αξιωματούχους σε θέσεις κλειδιά και σχετικά με άλλες επιχειρηματικές πρακτικές».

Σε ό,τι αφορά τη δίκη του Unfollow, το ενημερωτικό δελτίο της Aegean Marine Inc είναι σημαντικό για δύο διαφορετικούς λόγους:

1. Καθιστά σαφές ότι ο κ. Μελισσανίδης έχει σχέση με την ελληνική Aegean Oil. Πρώτον, η Aegean Oil SA (Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ) χαρακτηρίζεται «συνδεδεμένη εταιρεία» με την Aegean Marine Petrolemum Network, την οποία ο κ. Μελισσανίδης εκείνη την εποχή έλεγχε κατά πλειοψηφία. Δεύτερον, το δελτίο της εταιρείας του κ. Μελισσανίδη αναφέρει πως ο κ. Μελισσανίδης «είναι επίσης πιθανό, στο πλαίσιο του νόμου περί κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, να θεωρηθεί ότι αποτελεί πρόσωπο που διαθέτει τον έλεγχο (control person) στην Aegean Oil και σε άλλες συνδεδεμένες οντότητες, αν και ο κ. Μελισσανίδης αρνείται ότι ασκεί τέτοιον έλεγχο». Αυτό διαψεύδει τον βασικό ισχυρισμό της αγωγής Μελισσανίδη προς το Unfollow: ότι δεν έχει σχέση με την Aegean Oil. Το ίδιο ακριβώς δηλώνεται από την εταιρεία Aegean Marine Petrolemum στο δελτίο της προς την SEC, με ημερομηνία 31.12.2012, όταν η συμμετοχή του κ. Μελισσανίδη ήταν σημαντικά μικρότερη στην Aegean Marine Inc. Όσο για την υποσημειούμενη άρνηση του Μελισσανίδη να αποδεχτεί αυτή τη σχέση, πρόκειται για ισχυρισμό ανάλογο με αυτόν στην αγωγή του κατά του Unfollow, αλλά η διατύπωση του επίσημου εγγράφου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την εμπλοκή του στην Aegean Oil SA.

2. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μελισσανίδης κατηγορείται για απειλή βίας. Το ενημερωτικό δελτίο του 2006 αναφέρεται σε ένα αρκετά παρόμοιο περιστατικό με την υπόθεση Unfollow, που έλαβε χώρα το 2000 όταν ο κ. Μελισσανίδης είχε κατηγορηθεί για απειλές βίας εναντίον του επικεφαλής του σωματείου λιμενεργατών – ήταν ο Γιώργος Τούσσας, μετέπειτα ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Αφορμή ήταν o θάνατος του 24χρονου Βλασσόπουλου σε ατύχημα πάνω στο πλοίο Slops 2, συμφερόντων Μελισσανίδη, στις 15.6.2000. Στο ακροατήριο, κατά το ενημερωτικό δελτίο, ο κ. Τούσσας ανακάλεσε την αγωγή και η κατηγορία αποσύρθηκε.

Από ‘κει και πέρα, το ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται σε σειρά δικαστικών υποθέσεων σε βάρος του κ. Μελισσανίδη. Ορισμένες από τις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον του αφορούσαν εικονικούς ανεφοδιασμούς και λαθρεμπορία, με αποτέλεσμα εκτεταμένη φοροδιαφυγή και δασμοδιαφυγή κατά τα έτη 1994 και 1995. Συνολικά μετρήσαμε έξι διώξεις (για δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα) και άλλες εννέα διοικητικές πράξεις εναντίον του κ. Μελισσανίδη για συνολική ζημιά του δημοσίου ύψους 9,5 εκατ. δολαρίων (σε τιμές εκείνης της εποχής), χωρίς να υπολογίζονται τα δικαστικά έξοδα. Ο κ. Μελισσανίδης αθωώθηκε και για τα δύο κακουργήματα στο ακροατήριο. Ως προς τα πλημμελήματα: Αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό για τα δύο απ’ αυτά. Για τα άλλα δύο καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, αλλά αθωώθηκε στο εφετείο και οι αθωώσεις αυτές επικυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Ως προς τις εννέα διοικητικές πράξεις, αθωώθηκε για τις δύο, καταδικάστηκε πρωτοδίκως για τις υπόλοιπες επτά, άσκησε όμως έφεση η οποία δεν είχε εκδικασθεί κατά την έκδοση του ενημερωτικού δελτίου και για την οποία δεν βρήκαμε αναφορές στα μετέπειτα δελτία.

Το ενημερωτικό δελτίο της Aegean Marine Inc. πάντως (δικαιολογημένα) δεν αναφέρεται στο ότι για μία από τις παραπάνω υποθέσεις ο κ. Μελισσανίδης προφυλακίστηκε, αλλά αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας 25 μέρες μετά.

Για μιαν άλλη όμως υπόθεση, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Aegean Marine Inc., ο κ. Μελισσανίδης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών, η οποία μετετράπη αυτόματα σε χρηματικό πρόστιμο, επειδή αποθήκη εταρείας της οποίας ο ίδιος ήταν εκπρόσωπος εξακολούθησε να λειτουργεί αγνοώντας απόφαση κρατικής αρχής για το κλείσιμο της. Ο κ. Μελισσανίδης είχε ασκήσει αίτημα επανεκδίκασης της υπόθεσης, αλλά η απόφαση δεν είχε βγει όταν κατατέθηκε το ενημερωτικό δελτίο.

Σε ανύποπτο χρόνο, η εφημερίδα Το Βήμα σε ρεπορτάζ από το 2000 είχε θέσει τον εξής «προβληματισμό» σχετικά με εκείνες τις υποθέσεις:

«Εκείνο που προβληματίζει τις ελεγκτικές υπηρεσίες αλλά και το γενικό κύκλωμα διάθεσης καυσίμων είναι οι υψηλές γνωριμίες πολλών λαθρεμπόρων καυσίμων, οι οποίες τους εξασφαλίζουν πολλές φορές το ακαταδίωκτο. Οι Κρητικός, Μελισσανίδης, Σπανός, Χατζής και άλλοι που έχουν κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων φέρεται να έχουν ­σύμφωνα με αναφορές στελεχών του ΣΔΟΕ αλλά και καταγγελίες συνδικαλιστικών σωματείων­ σχέσεις με γνωστά πολιτικά πρόσωπα αλλά και προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό ώστε να εξασφαλίζουν ευνοϊκή μεταχείριση».

Ο Σπανός του ρεπορτάζ του Βήματος είναι ο πατέρας του Γιώργου Σπανού, ο οποίος συνελήφθη τώρα για λαθρεμπόριο καυσίμων. Έχει ενδιαφέρον ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες, στις τωρινές τους αναφορές στα γεγονότα εκείνης της εποχής δεν αναφέρονται στα ονόματα των Μελισσανίδη – Καρρά παρότι στα παλιά ρεπορτάζ η αναφορά ήταν επώνυμη, συνοδευόταν μάλιστα από φωτογραφίες. Για παράδειμα, η αποφυλάκιση Μελισσανίδη το 1996 είχε καλυφθεί και τηλεοπτικά, και ακόμα και σήμερα είναι διαθέσιμη στο YouTube.



Το νεοϋρκέζικο ενημερωτικό δελτίο επαναφέρει στη μνήμη μας γεγονότα ρετρό, όπως τη συμπλοκή το 1992 του τότε προέδρου της ΑΕΚ με τον τότε πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιώργο Βαρδινογιάννη, στον οποίο μάλιστα γίνεται ονομαστική αναφορά. (Από τότε, σύμφωνα με τον Αποδυτηριάκια, που έχει καλή πληροφόρηση, οι δυο τους τα έχουν βρει). Αλλά και το επεισόδιο του κ. Μελισσανίδη με αξιωματούχο της ΕΠΟ το 1999. Η «φιλονικία» στην οποία αναφέρεται το δελτίο ήταν ένα χαστούκι του Μελισσανίδη προς τον Γιάννη Μπεθάνη, φίλο του Θωμά Μητρόπουλου, στην προσπάθειά του να προασπίσει τα συμφέροντα της ΑΕΚ. Ήταν η εποχή της "Παράγκας" και της κυριαρχίας του Ολυμπιακού του Κόκκαλη με τον παραγκάρχη Θωμά Μητρόπουλο ( «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε») να λύνει και να δένει. Αμέσως μετά, σύμφωνα με τις εφημερίδες της περιόδου, ο Θωμάς Μητρόπουλος θα κάνει την εμφάνισή του στην ΕΠΟ με δύο φουσκωτούς...



Τέλος, ανάμεσα στα μικρά αλλά ενδιαφέροντα του δελτίου της Aegean Marine Inc. είναι η αναφορά στο ρόλο της εταιρείας κατά τον πόλεμο στο Ιράκ. Στο υποκεφάλαιο με τον τίτλο «Δυνατή σχέση με τους πελάτες μας» αναφέρεται: «Είμαστε ένας εγκεκριμένος προμηθευτής του Αμερικανικού Ναυτικού στην Ελλάδα και παίξαμε ρόλο στον ανεφοδιασμό με καύσιμα του στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της "Επιχείρησης Ιρακινής Ελευθερίας" ("Operation Iraqi Freedom")». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής (κυρίως του Ριζοσπάστη), πλοία συμφερόντων Μελισσανίδη ανέλαβαν τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο Ιράκ από τη βάση της Σούδας.

Την ύπαρξή του ενημερωτικού δελτίου της Aegean Marine Inc. υπαινίχθηκε σε δημοσίευμά της η Κέριν Χόουπ στους Financial Times στις 6.2. Το δημοσίευμα των FT αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ να έγινε χωρίς έλεγχο του μητρώου των διαγωνιζομένων, και ιδίως του τελικού νικητή. Το ερώτημα παραμένει, και παίρνει διαστάσεις παραδόξου:

Με το ΤΑΙΠΕΔ και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να δηλώνουν αναρμόδιοι ή ανήμποροι να κάνουν την έρευνα για τους διαγωνιζόμενους, με τα ΜΜΕ να αποφεύγουν να ακουμπήσουν το θέμα (είτε λόγω συμφερόντων είτε επειδή φοβούνται ότι θα φάνε αγωγές), η μόνη πηγή για να μάθουμε το ποιον του κ. Μελισσανίδη είναι το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας του, δηλαδή ο ίδιος...