Αδειάζει τον Κάρας και δικαιώνει τον Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας «παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, συνεισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, αντίθετα από όσα υποστήριξε χθες ο Ότμαρ Κάρας ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών.


Συγκεκριμένα, ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ σημειώνει ότι ο ίδιος και ο συνεισηγητής της έκθεσης για την τρόικα, Ότμαρ Κάρας, συναντήθηκαν με τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.
 
«Σε αυτήν την παραγωγική συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στηρίζει την έρευνα και καλωσόρισε την εμπλοκή του Ε.Κ. στα πεπραγμένα της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας, μας παρουσίασε μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και πολιτικές προτάσεις, εγγράφως. Διάβασα προσεκτικά αυτό το έγγραφο, το οποίο μαζί με άλλα στοιχεία που λάβαμε, μας βοήθησε να κατανοήσουμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλωσορίζω την συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα στην έρευνα που διεξάγουμε και ανυπομονώ να παρουσιάσω μία ισορροπημένη και κατανοητή έκθεση για το ρόλο και τις δράσεις της Τρόικας, με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε από την επίσκεψή μας στην Αθήνα», εξηγεί ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ.
 
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλει να ρίξει φως στη λειτουργία της τρόικας, αναλύοντας κατά πόσο οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι κατάλληλες. «Για να γίνει αυτό πρέπει να συλλέξουμε στοιχεία από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο», προσθέτει ο ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών.
 
Ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ τόνισε ότι η αποστολή του ιδίου και του Ότμαρ Κάρας στην Αθήνα γίνεται με σκοπό να συναντήσουν όχι μόνο αξιωματούχους και υπουργούς, αλλά και για να ακούσουν φωνές δυσαρέσκειας και να εξακριβώσουν ιδίοις όμμασοι την κοινωνική κατάσταση.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Ότμαρ Κάρας δήλωσε χθες ότι όταν ρώτησε τον κ. Τσίπρα, στην εν λόγω συνάντηση, τι πρέπει να γίνει στη χώρα του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε  προτάσεις και επαναλάμβανε ότι εμπιστεύεται την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο σήμερα δήλωσε: "Μας έδωσε ένα κείμενο και τη στήριξή του στο έργο μας. Πρόθεσή μου δεν είναι να ερμηνεύσω ή να αξιολογήσω το έργο του κ. Τσίπρα". Ο ίδιος, πάντως, μετά από παρατήρηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ότι ανασκεύασε και διόρθωσε τη χθεσινή δήλωσή του είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ούτε διόρθωση σε σχέση με όσα είπε χθες. 
 
“Ο κ. Κάρας μπορεί  να μην έχει το σθένος  να «αναιρέσει» όσα συκοφαντικά είπε για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ουσιαστικά όμως παραδέχεται, όπως και ο έτερος συνεισηγητής της τρόικας, ότι του παραδόθηκαν οι αναλυτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση.  Καλά είναι τα ψέματα, αλλά τελικά δεν μπορεί να κρατήσει η μπογιά τους ούτε λίγες ώρες. Ο κ. Κάρας οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη, ο ίδιος και αυτοί που τον επικαλέσθηκαν”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις σημερινές διευκρινίσεις του Κάρας.