Ήρθε ο Google στην Ελλάδα (και έκανε like στον Coca Cola)

Του Κώστα Εφήμερου
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είπε ο Αντώνης με τον Google όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα αλλά σίγουρα νιώθουμε περήφανοι.
Τώρα υπάρχουν και μερικοί μίζεροι που λένε ότι αν ο Google επισκέπτεται την Ελλάδα για να κάνει μπίζνες ίσως θα 'πρεπε να μιλήσει με κάποιον αρμόδιο ανώτατο υπάλληλο ή έστω, αν πρόκειται για καμιά μεγάλη επένδυση, με τον υπουργό Ανάπτυξης ή Υποδομών (εκεί υπάγεται το διαδίκτυο στην Ελλάδα), και όχι τον ανώτατο άρχοντα της χώρας. Αλλά ως έθνος πρέπει να ξεπεράσουμε επιτέλους την γκρίνια και να μιλήσουμε για ανάπτυξη.

Γιατί όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δέχεται στο γραφείο του τον πρόεδρο μιας πολυεθνικής όλα αλλάζουν. Οι ξένοι είναι παραπληροφορημένοι άνθρωποι. Νομίζουν ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν ρίσκο και γι' αυτό την προτιμάνε μόνο για διακοπές αλλά, σου λέει, αν παρ' ελπίδα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου ο Google (μια που πέρναγε από Αθήνα πριν ανέβει στο κότερο), ο Αντώνης έχει τον τρόπο του. Και μη νομίζετε ότι οι ξένοι πριν κάνουν επενδύσεις σε ξένες χώρες προσλαμβάνουν τίποτα ειδικούς αναλυτές ή κάνουν έρευνες αγοράς και βιωσιμότητας. Όχι, αυτά είναι μύθοι. Αν έρθει ο Google και περάσει καλά με τον Αντώνη μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να παραγγείλει δύο ίσως και τρία εργοστάσια. Ίσως θελήσει να αγοράσει, ας πούμε, το Ελληνικό (αυτό το πάρκο που το είχε σχεδόν πουλήσει ο ΓΑΠ στους Άραβες και θα γινόταν το Τέξας της Ευρώπης). Γιατί ο Αντώνης έχει τον τρόπο του.

Κάπως έτσι το είδαν και στο Mega Channel στο βραδινό δελτίο ειδήσεων (αυτό με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα) και προτίμησαν ν' αφήσουν έξω από τον προγραμματισμό τους ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έγραψε κουταμάρες για τους Έλληνες, που γίνονται τάχα αυτοβούλως οροθετικοί προκειμένου να παίρνουν το επίδομα και αντ' αυτού έπαιξαν ένα ωραίο τρίλεπτο ρεπορτάζ με σαξές στόρι.

Μάθαμε λοιπόν ότι «αύριο θα ξημερώσει μια ευχάριστη ημέρα στην Ελλάδα» (έτσι ακριβώς το είπαν, δεν το βγάζω από το μυαλό μου) αφού έχουμε δύο χαρμόσυνα νέα: Το ένα ότι η μητρική εταιρεία The Coca Cola Company αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα. Επιτέλους! θα πω εγώ, γιατί η δική μας η Coca Cola (η 3Ε) σηκώθηκε κι έφυγε και μας άφησε στα κρύα του λουτρού. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό θεματάκι που αποκαλύφθηκε στην συνέχεια του ρεπορτάζ: η Coca Cola θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα τη μονάδα επικοινωνίας που ασχολείται με το FaceBook, και όχι κάποιο εργοστάσιο παραγωγής. Εντάξει, μπορεί να μην απασχολεί μερικούς χιλιάδες εργαζόμενους αλλά καμιά 20αριά θα τους προσλάβει σίγουρα (βέβαια, επειδή το τμήμα επικοινωνίας για το FaceBook θα είναι για όλη την Ευρώπη ίσως οι περισσότεροι που θα προσληφθούν να είναι επίσης από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά ακόμα κι έτσι θα φέρουν συνάλλαγμα... δεν θα πίνουν έναν καφέ, βρε αδερφέ;).

Και πριν βγείτε στους δρόμους της Ομόνοιας να το πανηγυρίσετε, ακούστε και το άλλο που μάθαμε από το Mega: Ήρθε ο Νόκιας στην Ελλάδα, και μάλιστα αφού είδε τον Αντώνη και πείστηκε για την τρελή ευκαιρία, μετέφερε εδώ το τμήμα RnD της εταιρείας! 150 θέσεις εργασίας, σου λέει. Εκατόν Πενήντα (ολογράφως) ολόκληρες θέσεις εργασίας! Τι πάει να πει ότι το τμήμα RnD της Nokia στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και ότι οι περισσότερες θέσεις θα καλυφθούν από ξένους; Δεν θα προσλάβουν καθαρίστριες να καθαρίζουν το κτίριο; Τι είναι οι βορειοευρωπαίοι, τίποτα βρωμιάρηδες;

Ο Αντώνης μέσα σε λίγες μόνο ημέρες έχει εξασφαλίσει προσωπικά σχεδον 200 θέσεις εργασίας (ξένων). Ας μην αφήσουμε τους μίζερους να αλωνίζουν λέγοντας μόνο ότι 1.400 διοικητικοί από τα πανεπιστήμια απολύονται και την ίδια στιγμή ξεχνάνε να αναφέρουν τις τουλάχιστον 20 νέες θέσεις καθαριστριών που θ' ανοίξουν πολύ σύντομα στο κτήριο που θα στεγάσει τους υπαλλήλους του Νόκια.

Ας τελειώνουμε με την γκρίνια στην Ελλάδα, έχουμε και δουλειές.

 http://www.thepressproject.gr/