Εισαγγελέας καλεί Γιάννο

Σε εξηγήσεις καλείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος αλλά και πλημμελήματος.


Η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Ράικου απέστειλε ήδη κλήση προκειμένου να προσέλθει ενώπιόν της για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις ο πρώην υπουργός. Η κλήση αφορά για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010 και σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2009, οπότε με βάση τον παλαιότερο νόμο διωκόταν ως πλημμέλημα. Σχετίζεται με το ποσό των περίπου 1,33 εκατ. ευρώ που είχε εντοπιστεί από τη λίστα Λαγκάρντ να έχει η σύζυγός του στην τράπεζα HSBC χωρίς να δηλωθεί ούτε το 2008, ούτε τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για συμπληρωματική έρευνα στην ήδη υπάρχουσα υπόθεση με την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί για το πόθεν έσχες του 2008 τόσο σε βάρος του κ. Παπαντωνίου όσο και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου. Και οι δύο για την υπόθεση αυτή έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση τον Απρίλιο του 2013, με τον κ. Παπαντωνίου να καταβάλει εγγύηση 50.000 ευρώ και τη σύζυγό του 20.000 ευρώ. Πριν από έναν περίπου μήνα, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου είχε κρίνει πάντως ότι προκύπτουν στοιχεία σε βάρος του πρώην υπουργού και για φοροδιαφυγή την περίοδο 2000-2010 μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ.

Φοροδιαφυγή πάνω από 3 εκατ. ευρώ!

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα από τον οικονομικό και φορολογικό έλεγχο του ΣΔΟΕ που είχε διατάξει η κ. Παπανδρέου, προκύπτει φοροδιαφυγή άνω των 3 εκατ. ευρώ από το 2000 έως το 2010. Για τον λόγο αυτό, η εισαγγελική λειτουργός έκρινε, μελετώντας το πόρισμα, ότι πρέπει να ασκηθεί εις βάρος του πρώην υπουργού αλλά και της συζύγου του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ' εξακολούθηση.

Ζούσε… πλουσιοπάροχα


Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου ζούσε ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα από όσα έβγαζε. Οι πηγές αυτών των εσόδων δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, αλλά οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι συνεχίζεται η έρευνα για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός. Μάλιστα, έχει απαντηθεί σειρά αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές του εξωτερικού για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
 http://www.zougla.gr/