Κρυφτούλι ...με την τρόικα να περάσουν τα μέτρα

Ρεαλιστικό πλαίσιο συμφωνίας με την Κυβέρνηση ζητεί η τρόικα για να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ενώ ήταν βέβαιη η επιστροφή τους και η έναρξη των διαπραγματεύσεων από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου,
χθες γνωστοποιήθηκε από κυβερνητικές πηγές πως δεν είναι βέβαιος ο χρόνος επιστροφής, με αιτιολογία τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και την αναγκαία παρουσία των υπουργών που διαπραγματεύονται με τους ελεγκτές.
Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα έχει διαμηνύσει πως δεν βλέπει το λόγο να επιστρέψει στην Αθήνα, όσο υπάρχουν εκκρεμότητες, με τα προαπαιτούμενα, καθώς επίσης και με το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να μη συμφωνήσουν και να αποχωρήσουν για τρίτη φορά. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται μέσω e-mail και ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι ακόμη οριστική συμφωνία. Πάντως, τυχόν, καθυστέρηση επιστροφής της τρόικας και της συμφωνίας σημαίνει πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου χωρίς συμφωνία, έχοντας να αντιμετωπίσει της ηγεσίας της Κομισιόν, αλλά και των ομολόγων του.
Ερωτηθείς με το αν η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ο Ολι Ρεν, ο εκπρόσωπός του Σάιμον Ό Κόνορ ανέφερε ότι "δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα", προσθέτοντας ότι "θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν ληφθεί η απόφαση".
Η μη επίτευξη της συμφωνίας καθυστερεί την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. αλλά μεταθέτει για το 2014 τη μεγάλη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα που καλύπτουν μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014, υπό τη προϋπόθεση ότι τα δημόσια έσοδα δεν θα αποκλίνουν από τους στόχους, ενώ σε έσχατη ανάγκη υπάρχει και η προσωρινή αύξηση του όγκου των εκδόσεων των έντοκων γραμαμτίων.