Πολιτικά έκθετος είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε απλώσει πέπλο προστασίας στον προϊστάμενο της Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ και επικεφαλής, μέχρι χθες, των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή, Δήμο Κούζηλο.
Παρ' ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τού είχαν επισημάνει ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε εμπλακεί κατά το παρελθόν στην υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών, εκείνος τον κάλυψε πλήρως.
Χθες, όμως, υποχρεώθηκε να τον ξηλώσει μόλις έγινε γνωστό ότι το εν λόγω υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ είναι -μακρινός- συγγενής με τον Πειραιώτη βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Κούζηλο. Φαίνεται πάντως ότι οι λόγοι της αποπομπής δεν πρέπει να αναζητηθούν μόνο στη συγγένεια, καθώς, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, την ίδια τύχη είχε και το δεξί του χέρι (ο κ. Κ.). Συνεπώς, κάτι (πιο) σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ΕΥΠ...
Χθες, τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων εμφάνιζαν τον κ. Δένδια να συνεχίζει την επιχείρηση κάθαρσης του κρατικού μηχανισμού από τους ακροδεξιούς θυλάκους, η αλήθεια ωστόσο για εκείνον είναι κατά πολύ χειρότερη με βάση τις απαντήσεις που ο ίδιος έδωσε στη Βουλή, σε δύο, με συναφές περιεχόμενο, ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜ.ΑΡ.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ...
Παίρνοντας την υπόθεση από την αρχή, στα τέλη του 2012 δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σαρωτικές αλλαγές εντός της ΕΥΠ, γεγονός που προκαλεί τις δύο ερωτήσεις. Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, Μαρία Διακάκη, Χαρά Καφαντάρη και Στάθης Παναγούλης μπαίνουν όμως και σε λεπτομέρειες (4/12/2012): "Στην Γ' Διεύθυνση της ΕΥΠ, που κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για αντισυνταγματικούς ρόλους (σ.σ.: υποκλοπές, παρακολουθήσεις κ.ά.), τοποθετήθηκε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Δήμος Κούζηλος ως διευθυντής, υπεύθυνος για τις υποκλοπές. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός της αστυνομίας έχει επιβαρυνθεί από δημοσιεύματα κατά το παρελθόν για τη συμμετοχή του, από την ίδια τότε θέση, με τη γνωστή υπόθεση των 'απαγωγών' των Πακιστανών".
Καυτό το ερώτημα δε που ακολουθεί: "Με ποια κριτήρια αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας επελέγη ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Κούζηλος, προκειμένου να τοποθετηθεί ως διευθυντής στην καίρια διεύθυνση αντικατασκοπείας, παρακολουθήσεων και υποκλοπών;". Στην ίδια ερώτηση ετίθετο φυσικά και το γενικό ζήτημα εκτεταμένων αλλαγών στην κρίσιμη αυτή υπηρεσία. Τόσο οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιάννης Πανούσης και Βασίλης Οικονόμου, μία ημέρα μετά, υπογράμμιζαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που είχε τότε διαμορφωθεί στον 8ο όροφο της Κατεχάκη.
...και η απάντηση Δένδια
Η συνέχεια, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την επίσης γραπτή απάντηση (κοινή και για τις δύο ερωτήσεις) του αρμόδιου υπουργού, είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική: Ο Νίκος Δένδιας παρείχε την πλήρη κάλυψή του στις αλλαγές εν γένει αλλά και ειδικώς (αφού μιλάμε για ένα τόσο κρίσιμο πόστο), σημειώνοντας: "Οι ληφθείσες αποφάσεις υπήρξαν απολύτως σύμφωνες με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ, διαφανείς και με εχέγγυα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας". Ενώ σε άλλο σημείο, θέλοντας να ρίξει σκοτάδι για το κύμα αλλαγών, υποστηρίζει ότι ελήφθησαν υπόψη "τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα [...] καθώς και η προηγούμενη εμπειρία τους".
Με αυτό το τελευταίο, ασφαλώς, ο υπουργός δεν εννοεί τη σκοτεινή, ακόμη και σήμερα, υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών. Αντιθέτως, δεν μπήκε καν στον βάσανο της επανεξέτασης της συγκεκριμένης επιλογής και αγνόησε προκλητικά την καταγγελία των τεσσάρων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διασύνδεση του εν λόγω αξιωματικού με την παραπάνω δυσώδη ιστορία.
Γιατί αποπέμφθηκε ο Δ. Κούζηλος
Επιλογή - γραμμάτιο που πληρώθηκε χθες, καθώς ο Δήμος Κούζηλος απομακρύνθηκε από το καίριο πόστο του. Ας σημειωθεί ότι από τη θέση του ήταν εκείνος που όφειλε να διευθύνει τις παρακολουθήσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής και ως εκ τούτου είχε την υποχρέωση της συλλογής και αποστολής στοιχείων στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Βουρλιώτη.
Ο προϊστάμενος Αντικατασκοπείας συμμετείχε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη και λίγη ώρα μετά του ανακοινώθηκε η απομάκρυνσή του. Ο Δήμος Κούζηλος είναι μακρινός συγγενής του βουλευτή Α' Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Νίκου Κούζηλου. Η απομάκρυνση δεν φαίνεται πάντως να οφείλεται σε λόγους ηθικής τάξης, καθώς από την υπηρεσία απομακρύνθηκε και ο άμεσος συνεργάτης του.
Από άλλες πηγές εξάλλου (vima.gr), η απομάκρυνση συνδέεται με τη στενή, παλαιά σχέση που είχε ο Δ. Κούζηλος με τον αντιστράτηγο Ιωάννη Δικόπουλο, επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι πριν από λίγες ημέρες (23/9), που επίσης απομακρύνθηκε λόγω της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.
Στην υπόθεση έσπευσε να εμπλακεί και το νεοναζιστικό κόμμα, το οποίο υιοθετεί πληροφορίες, όπως αναφέρει, ενημερωτικών ιστοσελίδων (δεν τις κατονομάζει πάντως), σύμφωνα με τις οποίες, η αποπομπή του Δ. Κούζηλου "σχετίζεται με τη διαφωνία του στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να παρακολουθείται ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα".
Τα κρίσιμα ερωτήματα
Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύονται τώρα καίρια ερωτήματα, όπως: Πόσο σημαντικά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, στο βαθμό που υπεύθυνος για αυτές ήταν συγγενής ατόμου που ήταν στον κύκλο των υπό παρακολούθηση ανθρώπων (κατά το... "έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα"); Επίσης, μήπως το ξετύλιγμα της υπόθεσης ξεκίνησε από τη διαπίστωση των εισαγγελικών αρχών ότι τίποτε σημαντικό δεν προέκυπτε από τις παρακολουθήσεις; Και, η ΕΥΠ δεν γνώριζε για τη συγγένεια του κορυφαίου στελέχους της με τον βουλευτή;
Σε ένα άλλο πεδίο, εξάλλου, στα δημοσιογραφικά γραφεία έφθασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν την οικονομική διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με δύο επιχειρηματίες, που διατηρούν προνομιακές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου. Καθώς δε, αναφέρθηκε, σε ιστοσελίδα, και το όνομα του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκη, το Τμήμα Επικοινωνίας της ΠΑΕ διέψευσε κάθε τέτοια σχέση.