O Γεωργιανός "νονός" ...με ανέσεις στις φυλακές Διαβατών

Περιγραφές που παραπέμπουν σε σκηνές της ταινίας «Νονός» του Κόπολα, ιστορίες με το παρασκήνιο της διαδοχής στην πυραμίδα της ρωσικής μαφίας παγκοσμίως, ακολουθούν έναν 52χρονο Γεωργιανό κρατούμενο στις φυλακές Διαβατών. 

Ο Λάσα Σουσανασβίλι τους τελευταίους 18 μήνες βρίσκεται έγκλειστος στα Διαβατά. Ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας του (έχει υποστεί εγκεφαλικό), μετάγεται συχνά στο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από πάνοπλους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, καθώς θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα στόχος για αντίπαλες μαφιόζικες οργανώσεις. Άλλωστε, η οργάνωσή του, για την οποία συνελήφθησαν 80 άτομα σε διάφορες χώρες τον Σεπτέμβριο του 2011, ευθύνεται για τη δολοφονία ενός Ρώσου στη Μασσαλία, ο οποίος θεωρήθηκε επικεφαλής άλλης ομάδας μαφιόζων στην Ευρώπη.

Στις φυλακές όμως είναι «αρχηγός», όπως ακριβώς τον αποκάλεσε στο δικαστήριο ο Ισπανός αστυνομικός. Σωφρονιστικοί και κρατούμενοι επιβεβαίωσαν στη «ΜτΚ» ότι κρατείται μαζί με ακόμη ένα άτομο και όταν προαυλίζεται συνοδεύεται πάντα από τουλάχιστον πέντε, για λόγους ασφαλείας. Η διαμονή του στη φυλακή διαφέρει από εκείνη των υπολοίπων κρατουμένων. Το κελί του διαθέτει κλιματιστικό, ύστερα από αίτηση που έκανε ο ίδιος και εγκρίθηκε λόγω των προβλημάτων της υγείας του.

Κρατούμενοι έλεγαν ότι ο Λάσα στα Διαβατά διαθέτει «προσωπικό μάγειρα». Όπως επιβεβαίωσαν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με την επίκληση των προβλημάτων υγείας, ο 52χρονος δεν τρώει το ίδιο φαγητό με τους άλλους κρατούμενους, αλλά προβλέπεται ειδικό μενού. Άλλωστε, ένας μάγειρας θεωρείται άνθρωπός του. Το φαγητό, παρότι προέρχεται από δικό του πρόσωπο, δεν το τρώει εάν προηγουμένως δεν το δοκιμάσει ένας εκ των συντρόφων του, όπως τουλάχιστον έχει διαδοθεί στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή τυχόν απόπειρας δηλητηρίασής του.

Η διαδοχή και η Θεσσαλονίκη

Ο Λάσα Σουσανασβίλι αποδέχτηκε και ο ίδιος ότι τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον μετά το 2009, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, παρότι η σύλληψή του έγινε σε σουίτα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, για ένα μεγάλο διάστημα, που ήταν και εξαφανισμένος, φιλοξενούνταν από ομογενή στο Ωραιόκαστρο, ο οποίος είχε εμπλοκή με τη μαφία και το καλοκαίρι του 2011 έχασε τη ζωή του ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.

Η οικονομική επιφάνειά του έχει επιβεβαιωθεί και στο δικαστήριο, αλλά και από τις καταγγελίες Ισπανών αστυνομικών ότι Έλληνες συνάδελφοί τους χρηματίστηκαν για να μην τον συλλάβουν. «Μας είπαν οι Γεωργιανοί πως είχε δώσει 800.000 ευρώ για να μη συλληφθεί» κατέθεσε στο δικαστήριο ο Ισπανός αστυνομικός, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε χρηματισμούς.

Όπως εκτιμούν αστυνομικοί που έχουν ασχοληθεί με τη δράση της ρωσικής μαφίας στη Θεσσαλονίκη, ο Σουσανασβίλι παρέτεινε την παραμονή του στην πόλη τόσο για να εξαφανιστεί από την ισπανική αστυνομία, που τον αναζητούσε, όσο και για να διασφαλίσει τη διάδοχη κατάσταση στην Ελλάδα, που παρουσίασε εμπλοκές - ακόμη και σήμερα, μάλιστα, φαίνεται πως ο ορισμός αρχηγού εκκρεμεί. 

Πάντως, παρότι την περίοδο εκείνη η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης παρακολούθησε ομογενείς για εμπλοκή τους σε εγκληματική δραστηριότητα, ο Λάσα δεν εμφανιζόταν σε καμία συνομιλία.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διέδιδαν την περίοδο εκείνη ότι ο Γεωργιανός συμμετείχε και σε ευρεία συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των «βορ βζακόνια» («κλεφτών του νόμου»), στην οποία «βαφτίστηκε» ο νέος «τοποτηρητής» της Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως εγκατέλειψε την ηγεσία και έφυγε στη Ρωσία, επειδή τον αναζητούσαν οι ελληνικές αρχές. Στη συνάντηση αυτή, που είχε απασχολήσει τον ρωσικό Τύπο, είχε αναφερθεί ότι συμμετείχε και ο ίδιος ο «παππούς Χασάν».http://www.zougla.gr/