Αρνήθηκε να απολογηθεί o Άκης

Με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να αρνείται να απολογηθεί σήμερα (29/07) ξεκίνησε η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο πρώην υπουργός επανέφερε το αίτημά του να κληθούν στη δίκη τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, ενώ ζήτησε εύλογο χρονικό διάστημα για να δώσει εξηγήσεις, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να προετοιμαστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα ο Ακης Τσοχατζόπουλος είπε:«Διαπίστωσα ότι το δικαστήριο σας είναι απέναντι μου απορριπτικό. Απορρίψατε τα πάντα, όποια πρόταση, ότι συμβολή είχαμε εμείς και πιστεύαμε ότι ήταν αναγκαία δεν σας ενδιέφερε. Επισημάναμε ότι ενώ αποφεύγατε τα μεγάλα θέματα, είχατε ενδιαφέρον για τα μικρά, τα δεύτερα, τα οποία μας έτρωγαν χρόνο».
Και πρόσθεσε: «Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι σε μία δίκαιη δίκη, ένα δικαστήριο θα αρνηθεί τελικά ενώ πηγαίνει σε απολογίες να ασχοληθεί με το θέμα της έλευσης του αρμόδιου θεσμικού οργάνου της πολιτείας το οποίο έχει την ευθύνη να παίρνει τις αποφάσεις. Μας υποσχεθήκατε, φθάσαμε τελικά στις απολογίες και ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει. Και είμαι ανήσυχος ότι δεν θα υπάρξει, ενώ είναι νομικά πολιτικά και ουσιαστικά αναγκαίο. Τα θέματα με τα οποία ασχολείστε δεν είναι η σύμβαση, αλλά η απόφαση».
Συνέχισε δε λέγοντας: «Κύριε πρόεδρε για όλα αυτά αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι εφόσον δεν υπάρχει ΚΥΣΕΑ την ευθύνη πρέπει να την πάρω εγώ να σας εκθέσω συνολικά την υπόθεση. Η δίκη είναι εξόχως πολιτική. Δεν μπορείτε να βγάλετε απόφαση αγνοώντας την ουσία. Τώρα έχουμε μάθει που βρίσκεται η υπόθεση. Ακόμη τα υποβρύχια δεν έχουν παραδοθεί. Πέντε χρόνια τώρα. Κανείς δεν κάνει τίποτα, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Δεν μπορεί το δικαστήριο μας να το αγνοήσει. Αρα κ. πρόεδρε, συνειδητοποιήσαμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει έλλειψη εύλογου χρόνου για προετοιμασία. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ετοιμάσω μία απολογία, γι’ αυτό έρχομαι σήμερα να σας ζητήσω να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση. Η οποία θα μας δίνει έναν εύλογο χρόνο. Μπορεί να είναι η 26η Αυγούστου, μπορεί να είναι ένας άλλος χρόνος για να γίνει».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του συνηγόρου του πρώην υπουργού Λεωνίδα Κοτσαλή. «Δεν πρόκειται για άρνηση απολογίας, αλλά για ανθρώπινη αδυναμία. Θα έπρεπε η απάντησή του να είναι πλήρης. Το ΚΥΣΕΑ παίζει έναν κομβικό ρόλο στην παρούσα διαδικασία. Αδημονούν να έρθουν και το δικαστήριο δεν τους αφήνει. Αυτοί οι άνθρωποι περιθωριοποιούνται και αισθάνονται αδικημένοι. Είναι δυνατόν να μην έρθουν αυτοί και να συζητάμε για τις παρανυχίδες; Η απόφαση μεν ελήφθη μετά από εισήγηση του κ. Τσοχατζόπουλου, αλλά 3 ακόμη υπουργοί, οι Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης είχαν βαρύνοντα ρόλο. είναι ανθρωπίνως αδύνατο να απολογηθεί».