Μηνιαίες δόσεις που θα προσδιορίζονται ως ποσοστά επί των μηνιαίων εισοδημάτων των οφειλετών προβλέπει η τελική συμφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας για την έκτακτη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ρυθμίσεις είναι δύο ειδών: Η "τελευταία ευκαιρία" για χρέη μέχρι τέλος του 2012 που φτάνει έως και 48 δόσεις και η "πάγια ρύθμιση" που φτάνει μέχρι 12 δόσεις.
Για χρέη που έγινεν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012 προβλέπεται ρύθμιση τριών "ταχυτήτων".
Για οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν υπάρχει ανώτατο όριο δόσεων και κάθε δόση διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος σε συμφωνία με τον έφορο.
Για οφειλές από 5.000 έως 50.000 ευρώ υπάρχει ανώτατο όριο 48 δόσεων.
Για μεγαλύτερες οφειλές, χρειάζεται εγγυητής, βεβαίωση λογιστή για τα περιουσιακά στοιχεία ή εμπράγματες εξασφαλίσεις όταν το ποσό υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Οι οφειλές που γίνονται ληξιπρόθεσμες μετά τη. 1.1.2013 θα μπορούν να εξοφλούνται το ανώτερο σε 12 δόσεις.
Αναλυτικά:
Για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ
Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης των χρεών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2012 προβλέπει ότι για ποσά οφειλών που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ καθώς και για ποσά μεγαλύτερου ύψους που οφείλονται από φυσικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη οικονομική δυσχέρεια (ζευγάρια ανέργων συζύγων κ.λπ.) δεν θα ισχύει κανένα ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων.
Για τα χρέη αυτά, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη! Για παράδειγμα, εάν κάποιος φορολογούμενος οφείλει 2.000 ευρώ και το μηνιαίο εισόδημά του είναι μόλις 400 ευρώ, τότε εφόσον συμφωνήσει με τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. η δόση που θα δίνει κάθε μήνα να είναι ίση με το 5% του μηνιαίου εισοδήματός του, δηλαδή ίση με το ποσό των 20 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος αυτός θα μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του ακόμη και σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη!
Οφειλές 5.000 έως 50.000 ευρώ
Όσοι φορολογούμενοι οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, αλλά δεν βρίσκονται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Καί σ' αυτές τις περιπτώσεις το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος, ταυτόχρονα όμως θα ισχύει και το πλαφόν των 48 μηνιαίων δόσεων.
Οφειλές άνω των 50.000 ευρώ
Όσοι οφείλουν πάνω από 50.000 ευρώ θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές, ενώ για τους οφειλέτες ποσών άνω των 300.000 ευρώ θα υπάρχει υποχρέωση να προσκομίζουν και εμπράγματες εξασφαλίσεις. Παράλληλα, στη νέα ρύθμιση προβλέπεται και μείωση των προσαυξήσεων, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής.
Οι εν λόγω μειώσεις θα αρχίζουν από 20% και θα κλιμακώνονται έως και 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μια δόση.
Οι εν λόγω μειώσεις θα αρχίζουν από 20% και θα κλιμακώνονται έως και 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μια δόση.
"Φρέσκα" χρέη
Για χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία που καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά θα ισχύει μια άλλη, «πάγια» ρύθμιση η οποία προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα, θα τεθούν σε ισχύ 2 ειδών ρυθμίσεις:
α) Η ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012. Τα χρέη αυτά εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ ή εφόσον οφείλονται από φυσικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία θα μπορούν να εξοφληθούν σε απεριόριστο αριθμό δόσεων. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα ισχύει ανώτατο όριο 48 μηνιαίων δόσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι μηνιαίες δόσεις θα καθορίζονται με βάση τη συνολική κεφαλαιοποιημένη οφειλή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως τις 31-12-2012.
Έκπτωση των προσαυξήσεων
Οι οφειλέτες, για να καταφέρουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να πληρώνουν τα χρέη τους ανεξάρτητα από το ποσό που οφείλουν. Όσοι οφείλουν προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυήσεις και δικαιολογητικά για να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών θα παρέχεται έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων. Επίσης όσοι εξοφλήσουν τα χρέη τους νωρίτερα, πριν τη λήξη της περιόδου των προβλεπόμενων δόσεων, θα έχουν επίσης μείωση επί των προσαυξήσεων, την οποία θα λαμβάνουν ως επιστροφή με την καταβολή της τελευταίας δόσης.
Πάγια ρύθμιση
β) Η «πάγια ρύθμιση» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργούνται από την 1η-1-2013 και μετά. Οι οφειλές αυτές, όποτε κι αν έχουν δημιουργηθεί ή όποτε κι αν δημιουργηθούν στο μέλλον, θα είναι δυνατό να εξοφλούνται σε 12 μόνο μηνιαίες δόσεις. Και για την υπαγωγή σ' αυτή τη ρύθμιση, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να δώσουν εμπράγματες εγγυήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε, καί για τις δύο ρυθμίσεις θα προβλέπεται επιτόκιο υπερημερίας 8,75%. Δυνατότητα υπαγωγής στις 2 παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία καθώς και όσες έχουν ενταχθεί, κατ' επανάληψη στο παρελθόν, σε ρυθμίσεις, αλλά δεν ήταν συνεπείς στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων.
Και από τις δύο ρυθμίσεις η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν ποσά συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ εντός των προσεχών 4 ετών. Για το 2013 το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και άλλα 600 εκατ. ευρώ από χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.