Μαρία Παντελή για Παπακωνσταντίνου στο «Focus»: «Με κατέστρεψε - Υπέβαλα αγωγή εναντίον του»»λέει η πρώην συνεργάτις του, στο γερμανικό περιοδικό

Συντάκτες του γερμανικού περιοδικού «Focus» έψαξαν τη Mαρία Παντελή, πρώην συνεργάτις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στη γαλλική εξορία και εκείνη τους έδωσε οικειοθελώς πληροφορίες για λεπτομέρειες του σκανδάλου με τη λίστα Λαγκάρντ. Η Παντελή αισθάνεται ότι έχει διαπομπευθεί άδικα, ενώ, όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό στον πρόλογό του, έχει μια εκπληκτική εξήγηση για το πώς κατέληξε το όνομά της στη λίστα.

Ερ.: Κυρία Παντελή, τι κάνετε αυτή τη στιγμή; Απ.: Υπέβαλα αγωγή κατά του Παπακωνσταντίνου. Ο άνθρωπος κατέστρεψε τη ζωή μου. Με τον άντρα μου και τα παιδιά μου προσπαθούμε να ξεκινήσουμε ένα νέο μέλλον στη Γαλλία. Στην Ελλάδα υποβληθήκαμε σε πόλεμο και διαπόμπευση. Η συνολική διαδικασία του υπουργείου ήταν μάλιστα εγκληματική.
Ερ.: Στην Ελλάδα θεωρείστε ως η «άγνωστη πλούσια». Σύμφωνα με τη φορολογική σας δήλωση δηλώσατε στα επίμαχα έτη ένα εισόδημα ύψους σχεδόν 2000 ευρώ μηνιαίως. Εκεί υπάρχει μια σίγουρη ανακολουθία με μια περιουσία 550 εκατ. δολαρίων.

Απ.: Σίγουρα. Αλλά στην πραγματικότητα κέρδιζα μόνο τόσα λίγα. Επειδή ήμουν υπάλληλος μιας εταιρίας, η οποία συμβούλευε επενδυτικά funds. Υπάρχει και αυτή στη λίστα Λαγκάρντ. Εκεί υπάρχει μεν πραγματικά το όνομά μου, αλλά με την προσθήκη «internet user». Η δουλειά μου ήταν να πρωτοκολλώ τις κινήσεις των λογαριασμών. Ημουν μια διοικητική υπάλληλος.
Ερ.: Αυτό θα μπορούσε όμως να διερευνηθεί εύκολα. Γιατί θα έπρεπε τότε να μεταναστεύσετε;
Απ.: Αυτό πιστεύετε εσείς. Αλλά, όχι. Οι υπηρεσίες κινήθηκαν πλήρως ερασιτεχνικά και παράνομα. Ο Παπακωνσταντίνου διαβίβασε το όνομά μου έτσι απλά και χωρίς περαιτέρω εξέταση από το ΣΔΟΕ. Αυτό παραποίησε όλη μου τη ζωή.
Ερ.: Σε έναν από τους επίμαχους λογαριασμούς παρατάσσονται έξι ακόμα ονόματα, μεταξύ άλλων και μια εταιρεία η οποία έχει αναλάβει έργα ως δημόσιος ανάδοχος των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης Μπόμπολα. Ο όμιλος Μπόμπολα κατασκευάζει αυτοκινητόδρομους, εγκαταστάσεις αξιοποίησης απορριμμάτων και έλαβε για σχεδόν 11 εκατ. ευρώ πρόσβαση σε ένα κοίτασμα δισεκατομμυρίων στον κόλπο της Χαλκιδικής. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ψαριά. Αντ’ αυτού πληγήκατε εσείς. Γιατί;
Απ.: Το fund μας θα έπρεπε να είναι ένα από τους πλέον νόμιμους επενδυτές της συνολικής λίστας. Η εταιρία είχε εξεταστεί πολλές φορές, έχει ακόμα καταχωρηθεί  και στην Ιρλανδία. Σκέφτομαι ότι ο πραγματικός στόχος της εκστρατείας ήταν το πρώην αφεντικό μου ο Σάμπυ Μιώνης.
Ερ.: Ο Μιώνης είχε εκποιήσει τη διοίκηση του fund ήδη πριν από τη συγκέντρωση των στοιχείων της λίστας, περίπου το 2006, στην ελληνική EFG Eurobank. Σε εκείνη ανατέθηκε επισήμως η διοίκηση του fund, επομένως ο Μιώνης ήταν μόνο σύμβουλος και όχι ο κάτοχος των χρημάτων. Γιατί επομένως θα έπρεπε να ήταν εκείνος ο στόχος;
Απ.: Ο Μιώνης είναι εβραίος. Και υπάρχει ένα ισχυρό λόμπι αντισημιτών στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό εξηγεί για μένα το ότι μετά τις διαψεύσεις του Μιώνη και μια επίσημη ανακοίνωση τον Τύπο, η οποία με απήλλασσε, τα καταδιωκτικά δημοσιεύματα εναντίον μου καταλάγιασαν. Το σπίτι μου περιβαλλόταν από παπαράτσι. Είχα δυσφημιστεί στη γειτονιά. Όπως ελέχθη, ήταν ένα ‘εικονικό διαμέρισμα’.
Ερ.: Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Σάμπυ Μιώνης είναι έλληνας και ισραηλινός πολίτης. Ζει από το 1988 στο εξωτερικό. Το ελληνικό περιοδικό Hot Doc υποψιάζεται τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη, έναν πρώην συμμαθητή του Μιώνη, υποκινητή της ιστορίας. Είναι σωστό το ότι μόνο λόγω μιας καταχώρησης στη λίστα δεν μπορεί να αναγνωριστεί καθόλου μια σχέση με τον Μιώνη για τους εξωτερικούς παρατηρητές;
Απ.: Αυτό είναι σωστό.
Ερ.: Αυτό θα σήμαινε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπλέχτηκε σε σαφή αντίθεση όταν ισχυριζόταν ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη λίστα, αλλά σίγουρα διάβασε τρία εβραϊκά ονόματα ως τους πλουσιότερους καταθέτες;
Απ.: Δεν είναι προφανές; Κατ’ εμέ προσπαθούν με την εστίαση στο fund να αποδεσμεύσουν άλλους φοροφυγάδες. Έτσι όμως συμβαίνει στο ελληνικό κράτος. Είναι το ίδιο πολύ διεφθαρμένο, όμως καταδιώκει σφοδρά και χωρίς αποδείξεις απλούς πολίτες. Το fund πέρασε στο ράστερ, επειδή ανήκε σ’ έναν Εβραίο. Επιπλέον, σ’ έναν διάσημο που στηλίτευε τον αντισημιτισμό. Αμέτρητα ψέματα διαδόθηκαν και στο τέλος κανείς πλέον δεν γνωρίζει. Αυτό για μένα είναι φασισμός, συγκάλυψη ή ένας συνδυασμός των δύο.
Ερ.: Τι ακριβώς εννοείτε ως ερασιτεχνικές μέθοδοι στο υπουργείο οικονομικών;
Απ.: Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβίβασε τη λίστα σε έναν συνεργάτη, ο οποίος προφανώς δεν ήξερε καμία ξένη γλώσσα.
Ερ.: Πώς αυτό; Το 2009 οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του υπουργείου επελέγησαν μετά από δημόσιο διαγωνισμό μεταξύ χιλιάδων υποψηφίων. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι κάποιος κατέλαβε ένα τόσο υψηλό πόστο χωρίς γνώση ξένων γλωσσών.
Απ.: Ο άνθρωπος κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή ότι μετέφρασε τη λίστα με το πρόγραμμα Google Translate, επειδή διαφορετικά δεν μπόρεσε να την καταλάβει. Ακριβώς εκεί αιτιολογείται ένα σημείο στην αγωγή μου κατά του Παπακωνσταντίνου. Κατέστρεψαν πλήρως τη ζωή των παιδιών μου, των γονιών μου, του άντρα μου και τη δική μου με μια μετάφραση μέσω του Ίντερνετ. Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν υπουργό ο οποίος ισχυρίζεται επίμονα ότι αντέγραψε τα δεδομένα από ένα επίσημο CD που εστάλη από τη Γαλλία σε ένα στικ για να τα σιγουρέψει απ’ ό,τι σ’ ένα CD. Αυτό όντως φάνηκε απίστευτο.
Ερ.: Θα πρέπει τώρα να παρουσιαστείτε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Το φοβάστε;
Απ.: Όχι. Θα με εξετάσουν για ακόμα μια φορά. Αν δεν συμβεί τόσο ερασιτεχνικά, όπως στο υπουργείο οικονομικών, τότε δεν έχω τίποτα να φοβηθώ.
 http://www.tovima.gr