Ποιός είναι ο δικαστής που έρηξε ισόβια για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πολιτικό για διαφθορά

Δεν πρέπει να είχε δεχτεί άλλοτε, από την μεταπολίτευση και δώθε, τέτοιο ισχυρό χαστούκι το πολιτικό σύστημα, για αποδεδειγμένη απάτη, όπως τα χθεσινά ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο.

Επί μιάμιση ώρα αγόρευε ο Τρικαλινός πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης αποδομώντας τα επιχειρήματα του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης και μαζί την σαπίλα που μπορεί να συσσωρεύσει ένα πλέγμα εξουσίας όταν παραμένει πελατειακό, αδιαφανές και ανεξέλεγκτο.
Το σύστημα Παπαγεωργόπουλου, μέσα στην αλαζονεία της εξουσίας του, πίστευε ότι διαθέτει το ακαταδίωκτο, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι μικροί και μεγάλοι δημοτικοί άρχοντες κατά το παρελθόν στη χώρα μας. Απλώς οι πρωταγωνιστές της απάτης του Δήμου Θεσσαλονίκης εκτέθηκαν από την απληστία τους και την ακόρεστη βούληση του εύκολου πλουτισμού.
Η έκπληξη για τα ισόβια έχει απλώς να κάνει με την εδραιωμένη αντίληψη της κοινωνίας ότι κανείς πολιτικός απατεώνας δεν μπαίνει φυλακή.
Να όμως που η κρίση διέρρηξε τους αρμούς προστασίας και κάποιοι επιτέλους αρχίζουν να πληρώνουν. Είναι βέβαιο ότι η Νέμεσις θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ας ευχηθούμε να έχει και συνέχεια...
Ποιος είναι ο Γιώργος Αποστολάκης
Ο Γεώργιος Στ. Αποστολάκης γεννήθηκε το 1954 στην Ερέτρια Λάρισας, αλλά έχει «πολιτογραφηθεί», Τρικαλινός. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι δικαστής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης με το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών. Ασχολείται συστηματικά με το εκκλησιαστικό δίκαιο• πολλές μελέτες του (ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου) έχουν δημοσιευθεί στα νομικά περιοδικά. Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνεται και η υμνογραφία• έχουν εκδοθεί τρεις από τις ακολουθίες που έχει συνθέσει.
Ατακαδόρος
Από την πρώτη ημέρα που ο πρόεδρος εφετών κλήθηκε να φέρει σε πέρας τη μεγαλύτερη δίκη των νεότερων χρόνων της Θεσσαλονίκης, εμφανίζει ένα διαφορετικό στιλ από αυτό που είθισται να συναντά κανείς στα δικαστήρια. Χρησιμοποιούσε συνεχώς την αργκό -η λέξη «μπάχαλο» για τα οικονομικά του δήμου θα μείνει στην ιστορία της δίκης- δεν διστάζει να συγκρούεται με συνηγόρους υπεράσπισης, ειδικά όταν αμφισβητείται η αντικειμενικότητά του, ενώ φτάνει σε σημείο να λέει και... ανέκδοτα, για να χαλαρώσει τη διαδικασία.
Ο 58χρονος δικαστής, όπως ερμηνεύουν έγκυροι νομικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την πολυετή θητεία του, λειτουργούσε με τον τρόπο αυτό, καθώς θεωρεί τον εαυτό του απολύτως ασφαλή λόγω της άρτιας νομικής -και όχι μόνο- κατάρτισής του.
Ο κ. Αποστολάκης δεν σταματά να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και δεν είναι τυχαίο πως έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, συνδέοντας νομική και εκκλησία. Ενδεικτικά είναι τα βιβλία του «Ευρετήρια Εκκλησιαστικού Δικαίου», «Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια» και «Το καθεστώς του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων».
«Θεωρείται από τους καλύτερους προέδρους εφετών της χώρας», παρατήρησε νομικός.
Το ίδιο αυστηρός ήταν και με μάρτυρες, ειδικά με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο, που ήταν υπάλληλος στο δήμο. «Πού πήγε το μυαλό σου, είσαι βουλευτής που φωνάζει κατά της διαφθοράς. Ορίστε, πείτε μας», τον προκάλεσε. Για τον ίδιο βουλευτή σχολίασε δηκτικά, βλέποντας τις φωτογραφίες του στο κέντρο διασκέδασης «Boom», ότι «επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».
Οι ατάκες του κατά τη διάρκεια της δίκης δεν έχουν ακουστεί άλλες φορές σε δικαστικές αίθουσες. Από το «μπάχαλο» ή και τη «Βαβέλ» για τα οικονομικά του δήμου μέχρι φράσεις όπως «έπαιρνε χύμα χρήματα», «να μη φτιάχνουμε μύθους με άχυρα», «έπαιζε κόλπα με αναλήψεις», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «τον φυσούσε τον παρά», «σύστημα πρόσφορο για λοβιτούρες», «είστε γάτα», «μην κάνετε την πάπια», «είναι λαμόγιο», «χάσαμε την μπάλα».
Στο ίδιο πνεύμα και οι χαρακτηρισμοί για διάδικους, όπως «ο βασιλιάς των παρκομέτρων» για τον πρώην αντιδήμαρχο Θ. Αθανάσαρο και «ο τετράπαχος Σαξώνης», όταν είδε παλιά φωτογραφία του.
Πάντως έχει γίνει αποδεκτό πως χρησιμοποιούσε μία τεχνική, ώστε κανείς να μην μπορεί να εκτιμήσει την εικόνα που έχει σχηματίσει ο δικαστής για την υπόθεση. «Καταφέρνει και αλλάζει την πορεία του καραβιού, ανάλογα με το πού γέρνει», σχολίασε συνήγορος υπεράσπισης. Επίσης όλοι επιβεβαιώνουν ότι ψάχνει σε όλο της το βάθος την υπόθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά όλη τη δικογραφία.