Καταθέσεις του Ακη σε Κίνα, Λίβανο, Λιβύη, Σιγκαπούρη

Για μαύρο χρήμα, το οποίο προέρχεται από μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών, κάνει λόγο ο εισαγγελέας Εφετών κ. Παναγιώτης Καραγιάννης στην πρόταση που υπέβαλε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας την παραπομπή σε δίκη 20 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένου και του άλλοτε ισχυρού υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ.

Στην πολυσέλιδη εισαγγελική πρόταση -απαριθμεί 340 σελίδες- εμπεριέχονται μεταξύ άλλων τρεις επισημάνσεις που αποτελούν κόλαφο για τον προφυλακισμένο Ακη Τσοχατζόπουλο και τους επίσης προσωρινά κρατούμενους Βίκυ Σταμάτη και Νικόλαο Ζήγρα, σύζυγο και εξάδελφο του πρώην υπουργού αντιστοίχως. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η μεν Βίκυ Σταμάτη γνώριζε την προέλευση του πακτωλού χρημάτων που ξόδευε για τις ανάγκες της πολυτελούς διαβίωσής της, ο δε Νικόλαος Ζήγρας ναι μεν έδειξε πρόθεση να συνεργαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας, πλην όμως, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καραγιάννης, επιχείρησε να συσκοτίσει την έρευνα όταν έβλεπε ότι οι προβολείς της στρέφονταν προς άλλες, άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Οσο για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο εισαγγελικός λειτουργός εμφανίζεται σχεδόν πεπεισμένος ότι έχει φροντίσει με τη συνδρομή συγκατηγορουμένων του να «παρκάρει» μεγάλα ποσά, προερχόμενα από μίζες, σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως προκύπτει και από σημειώσεις και έγγραφα που κατασχέθηκαν στο γραφείο και στο σπίτι του πρώην υπουργού «που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων σε Λιβύη, Λίβανο, Κίνα, Σιγκαπούρη)».
Ως προς τη στάση που κράτησε ο Νικόλαος Ζήγρας ενώπιον του ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή, μιλώντας με λεπτομέρειες για το δίκτυο των offshore εταιρειών-«πλυντηρίων», την έκνομη δράση του πρώην υπουργού αλλά και άλλων συγκατηγορουμένων του, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Ν. Ζήγρας ναι μεν υπήρξε ειλικρινής ως προς αρκετά γεγονότα της υπό κρίση υπόθεσης, για τα οποία άλλωστε προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος του από τα στοιχεία της δικογραφίας, ωστόσο επιχείρησε και να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την ανακριτική έρευνα για ζητήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμη πλήρως, σχετικά με υπεράκτιες εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή».
«Υπάρχουν χρήματα που δεν έχουν βρεθεί»
Και μπορεί, κατά τον εισαγγελέα, ο μεν Ζήγρας να μη συνεισέφερε στην πλήρη διαλεύκανση, οι δε συγκατηγορούμενοί του, όμως, και συγκεκριμένα οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη και Ιωάννης Σμπώκος, επίσης προφυλακισμένοι, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν οτιδήποτε για τις διαδρομές και τη φύλαξη του μαύρου χρήματος. «Για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί όλων ότι δεν διαθέτουν πρόσβαση σε τέτοιο δίκτυο και σε χρήματα τοποθετημένα ιδίως στην αλλοδαπή και μάλιστα πριν ληφθούν οι απαντήσεις των αλλοδαπών Αρχών στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν υποβληθεί», αναφέρει ο εισαγγελέας και προσθέτει: «Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κατασχεθέντων βρέθηκαν σημειώσεις και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων σε Λιβύη, Λίβανο, Κίνα, Σιγκαπούρη)».
Ο κ. Καραγιάννης κρίνει επίσης ότι οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να αποφυλακιστούν διότι «είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν και νέα εγκλήματα, ιδίως νέες πράξεις νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», δεδομένου ότι «η υποδομή στην αλλοδαπή, μέρος επίσης μόνο της οποίας έχει αποκαλυφθεί, συνιστά παράλληλα και προπαρασκευή για τη διαφυγή των κατηγορουμένων στο εξωτερικό σε οποιονδήποτε χρόνο κρίνουν αυτό αναγκαίο».
«Η Βίκυ γνώριζε»
Για τη Βίκυ Σταμάτη, ο εισαγγελέας αναφέρει στην πρότασή του ότι «εκτός από την απόκτηση μιας κατοικίας, εξαιρετικά μεγάλης αξίας, που ήταν -και είναι- από τις ακριβότερες της Αθήνας, μεταξύ των κατασχεθέντων στο γραφείο και την οικία του Ακη Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν διάφορα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει η καταβολή από αυτήν εξαιρετικά μεγάλων ποσών για την απόκτηση καταναλωτικών αγαθών και η πραγματοποίηση δαπανών πολυτελούς διαβίωσης, σε βαθμό που είναι αδύνατον να μην τελούσε σε πλήρη γνώση της παράνομης προέλευσης του πακτωλού χρημάτων που είχε στη διάθεσή του ο πρώην υπουργός».
Προς ενίσχυση του ισχυρισμού του αυτού ο κ. Καραγιάννης επικαλείται και την αλλαγή διεύθυνσης που έκανε η Βίκυ Σταμάτη προκειμένου η τράπεζα UBS στην Ελβετία, «στην οποία διατηρούσε λογαριασμό από το 1999», να της αποστέλλει την αλληλογραφία της όχι στο δικό της σπίτι αλλά στη διεύθυνση του σπιτιού του αδελφού της. Και από το γεγονός αυτό συνάγεται -κατά τον εισαγγελέα- «ότι γνώριζε την επιλήψιμη προέλευση των χρημάτων του ανωτέρω λογαριασμού και για τον λόγο αυτό, όταν κατέστη γνωστή η σχέση της με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και μετά τον γάμο τους, δεν ήθελε να εμφανίζεται ως κάτοχός του».
Εδώλιο για 20
Εκτός από τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τους επτά συγκατηγορούμενούς του που έχουν προφυλακιστεί, ο εισαγγελέας δείχνει «εδώλιο» για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για τους Ταλίτα Τσεκούρα, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Αικατερίνη Σταμάτη, Παναγιώτη Σταμάτη, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργουλάκη, Παντελή Ζαχαριάδη, Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, Γιώργο Κωνσταντάτο, Φώτη Αρβανίτη και Νίκο Καρατζά. Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζητεί να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο εκπρόσωπος της offshore εταιρείας Bluebell, Ευτύχιος Ατσοπάρδης, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του.
Ο εισαγγελέας στην πρότασή του για κάποιους από τους κατηγορουμένους ζητεί να μη δικαστούν για επιμέρους πράξεις. Τον τελικό λόγο έχει πάντως το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφανθεί επί της εισαγγελικής πρότασης με βούλευμά του.
 http://gr.news.yahoo.com/