Spiegel: Η Μέρκελ έχει πρόβλημα με την αλήθεια

«Υποτίθεται ότι αυτή είναι μια εβδομάδα αποφάσεων για την Ελλάδα, αλλά φοβούμενη τους ψηφοφόρους της στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ θα αντισταθεί σε νέο κούρεμα. Η αναπόφευκτη συνέχεια; Θα πρέπει όλοι να πληρώσουμε για την Ελλάδα, αλλά δεν μας το λένε ακόμα», γράφει σε ανάλυση με τίτλο «Το πρόβλημα της Γερμανίας με την αλήθεια» ο Στέφαν Κάϊζερ στο Spiegel.

«Κάποια στιγμή ακόμη και τα καλύτερα κόλπα - η άσκοπη κουβέντα για «άλλες λύσεις», η αναβολή των οδυνηρών αποφάσεων - δεν βοηθάνε πια. Κάποια στιγμή οι διασώστες της Ελλάδας στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι θα πρέπει να ομολογήσουν ότι η σωτηρία της χώρας θα κοστίσει πολλά λεφτά. Αυτά τα δισ. ευρώ θα τα χάσει η Γερμανία και τα άλλα κράτη πιστωτές. Θα πρέπει να τα βρουν με κάποιον άλλο τρόπο, με αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών», γράφει ο Κάϊζερ.

Και τονίζει: «Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτή η στιγμή της διορατικότητας και της σαφήνειας θα αργήσει πολύ ακόμα. Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα: να καθυστερούν για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Ανγκελα Μέρκελ είναι δεξιοτέχνης σε αυτή τη στρατηγική. Η καγκελάριος της Γερμανίας θέλει να αναβάλει, κατά 10 μήνες, την ημέρα που θα είναι αναγκασμένη να πληρώσει για την Ελλάδα. Και αυτό επειδή ελπίζει να επανεκλεγεί, το φθινόπωρο του 2013. Σε μια προεκλογική εκστρατεία, υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και δισεκατομμύρια πιστώσεων που εκκρεμούν δεν είναι πολύ δημοφιλή πράγματα».