Moody’s: Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο

Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης και θα χρειασθεί κάποια διαγραφή των δανείων που έχουν δώσει οι δημόσιοι δανειστές, αναφέρει ο οίκος Moody's στην τακτική έκθεσή του για τις πιστωτικές εξελίξεις.


Η Moody’s αναγνωρίζει πως η συμφωνία του Eurogroup και η απελευθέρωση της δόσης των 44 δισ. ευρώ θα παράσχουν ανακούφιση στην ελληνική οικονομία που πλήττεται από την ισχνή ρευστότητα, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως το βάρος του χρέους της χώρας θα παραμείνει μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης η πιθανότητα κήρυξης χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες είναι υψηλή - και δεδομένου ότι περίπου το 70% του χρέους το κατέχει ο επίσημος τομέας, μόνο μια μείωση του αρχικού κεφαλαίου από το χρέος του επίσημου τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι υλοποίησης που συνδέονται με το πρόγραμμα, ιδιαίτερα λόγω της ακραίας οικονομικής και κοινωνικής, ευάλωτης κατάστασης της Ελλάδας.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι οι στόχοι που μόλις συμφωνήθηκαν, θα επιτευχθούν χωρίς καμία ολίσθηση», τονίζεται στην έκθεση της Moody’s.
 http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=240015