Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Εκτός ελέγχου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων, οι οποίοι εκδηλώνουν μήνα με το μήνα την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Από την αρχή του έτους έχουν συσσωρευτεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 10,1 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα χρέη των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 6,5 δισ. ευρώ. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) ανέρχονται σε 53,2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών φόρων εισοδήματος, έκτακτων εισφορών, τέλος επιτηδεύματος, χαρατσιών ακινήτων, ΦΠΑ και πάσης φύσεως τελών και βεβαιωμένων φόρων παλαιοτέρων ετών. Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου και τα έσοδα να κινδυνεύουν με κατάρρευση από τη μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, ετοιμάζει νέα ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλήσουν με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους προς την εφορία. Μία από τις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση να είναι κάτω από 80 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων να είναι συνολικά 36 και υπό προϋποθέσεις να φθάσει στις 48. Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να υπαχθούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τη διαγραφή των προσαυξήσεων εφόσον ο φορολογούμενος πληρώσει όλες τις δόσεις εντός των προθεσμιών που θα ορίζει η νέα ρύθμιση. 
 
http://www.tovima.gr/