Σε νέο θρίλερ για την δόση του δανείου ....

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρός του, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μεταξύ άλλων είπε ότι αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες των ελλήνων πολιτών, αλλά δεν έδωσε στίγμα για οριστικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα, ανανεώνοντας το "ραντεβού" για τις 20 Νοεμβρίου, σε νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ελπίζει ότι με την ευκαιρία της νέας συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, χρήματα που Αθήνα αναμένει από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν τα τελευταία εναπομείναντα προαπαιτούμενα. Η επόμενη σύσκεψη του Eurogroup θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου, ενώ στο μεταξύ θα εξεταστεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με ορίζοντα δεκαετίας.

Σημαντική η πρόοδος που σημείωσε το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, καθώς και ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να ολοκληρώσουμε την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έως τις 20 Νοεμβρίου», ενώ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα συζητηθεί πάλι μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς και ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλες οι προηγούμενες ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ, και η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έδειξαν με σαφήνεια τη διαφωνία τους σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της στο 120% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προθεσμία να πάει προς τα πίσω έως το 2022, αντί του 2020, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Γιούνγκερ.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «βλέπει» πάντα την προθεσμία έως το 2020.

«Έχουμε διαφορές, δουλεύουμε και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε», σημείωσε η κα Λαγκάρντ. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστική η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, καθώς ήδη αναμένεται να φτάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014

Σε αυτή τη συζήτηση, η Γαλλία έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της στη χρονική επιμήκυνση κατά δύο χρόνια για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
 http://www.newsbeast.gr/