Μεταφέρουν την δόση των 31,5 δις ακόμα και για το Φεβρουάριο του 2013

Το εφιαλτικό ενδεχόμενο η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ να μην φτάσει στην Ελλάδα πριν από τις αρχές του επομένου έτους επανέρχεται καθώς η Γερμανία - που ενορχηστρώνει και τις υπόλοιπες χώρες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας - επιθυμεί να περάσει την απόφαση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μαζί με αυτό της Κύπρου τον Φλεβάρη!


Ανώτατη διπλωματική πηγή που μίλησε στο Real.gr υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο σενάριο, που πρόσκαιρα είχε υποχωρήσει επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι δηλώσεις Σόιμπλε από το Αμβούργο και οι υπεκφυγές του εκπροσώπου του Ρεν για τον οριστικό χρόνο της εκταμίευσης αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου που θέλει τους εταίρους να... πηγαίνουν με το πάσο τους στο θέμα της επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.

Η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της Σίμον Ο’Κόνορ υπενθύμισε ότι «υπάρχουν ανοιχτά διαρθρωτικά ζητήματα» δηλαδή το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ακόμα και αν οι εταίροι με τη σύμπλευση του ΔΝΤ, λένε κύκλοι της Κομισιόν, καταφέρουν να συμφωνήσουν στα δύο ζητήματα, πρώτον θα πάρει τουλάχιστον ως τα τέλη του μήνα και δεύτερον η όποια λύση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια - όπως ανέφερε ξεκάθαρα και η τελευταία γραπτή ανακοίνωση της προεδρίας του eurogroup.

Σόιμπλε: «Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα». «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την Ελλάδα. Θα περιμένουμε την έκθεση του ΔΝΤ για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την περαιτέρω συνέχιση της βοήθειας...»

Πηγές της Καγκελαρίας έχουν μεταφέρει στις Βρυξέλλες ότι η Α.Μέρκελ επιθυμεί να πάει στο κοινοβούλιό της μόνο μια φορά για την ελληνική υπόθεση, το κυπριακό μνημόνιο, ή και για το Ισπανικό δάνειο, αν φτάσουμε σ’ αυτό. Η Α.Μέρκελ δεν θέλει να διακινδυνεύσει ή να υποστεί το πολιτικό κόστος του να πάει στο κοινοβούλιό της τρεις φορές για τρεις υποθέσεις που αφορούν νέα χρήματα και το βέβαιο είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η συνέχιση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος απαιτεί νέα χρήματα
 http://www.enikos.gr