Σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή εμπλέκεται ο γνωστός εφοπλιστής και άνθρωπος των ΜΜΕ...Βίκτωρ Ρέστης.
Είναι ο ίδιος που τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg, προκαλώντας την κοινή γνώμη, ότι αν η Πολιτεία φορολογήσει τους πλοιοκτήτες, θα πρέπει πρώτα να τον βρει, αφού θα εγκαταλείψει την Ελλάδα.
«Δεν μπορείς να λες στους πλοιοκτήτες που έχουν ένα βαθμό φορολογικής ασυλίας σε όλο τον κόσμο "θα σε φορολογήσω". Ναι, σίγουρα. Βρες με πρώτα". («You cannot squeeze and tackle a person that is in international shipping trade and finance and say, 'I will tax you,' The answer is 'sure, tax me. Find me.'»).
Οι πολίτες αυτής της χώρας θα έλεγαν... «στο καλό και να μας γράφεις», στον κύριο Ρέστη, αν πρώτα δεν έπρεπε να τακτοποιήσει κάποιες σοβαρές δοσοληψίες που έχει, τόσο με το ελληνικό δημόσιο όσο και με τη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του directNEWS.gr, η ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά έχει επιβάλλει στην εταιρεία συμφερόντων του "ΦΑΝΤΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", με την υπ' αριθ. 409/6-12-2011 απόφαση, συνολικό πρόστιμο 31.455.950,74 ευρώ.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε για εικονικά συμβόλαια που είχαν συνταχθεί για την αγορά δύο μεγάλων ακινήτων, από την εταιρεία, τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2008, στη Γλυφάδα (επί των οδών Ζησιμοπούλου 6 το ένα και Κύπρου 68 το δεύτερο).
Σημειώνεται ότι ως μέτοχος της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ ΑΤΕ φέρεται η κυπριακή off shore εταιρεία "CELLTEK HOLDINGS Ltd", ενώ ως μέτοχος της τελευταίας φέρεται η επίσης κυπριακή off shore με την επωνυμία "HAKKASAN Ltd".
Μέχρι το 2008, αφανείς μέτοχοι της HAKKASAN ήταν ο κατασκευαστής Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και ο αδελφός του, με ποσοστό περίπου 39% και ο Βίκτωρ Ρέστης, με ποσοστό 61%.
Ωστόσο, το 2009, ο Ρέστης αγόρασε και το υπόλοιπο ποσοστό και μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας.
Οι πληροφορίες του directNEWS.gr αναφέρουν ότι ο εφοπλιστής αρνείται μέχρι σήμερα να εκπληρώσει τις οφειλές του προς το δημόσιο και επιχειρεί, με διάφορες περίεργες μεθοδεύσεις, να γλιτώσει την καταβολή των 31,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Όμως, εκτός από τα πρόστιμα της εφορίας, σε βάρος του Β. Ρέστη εκκρεμεί και ποινική δικογραφία για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος (άρθρα 17,18 ή 19 του Ν.2523/1997) όπως προκύπτει από το έγγραφο της αρμόδιας για το οικονομικό έγκλημα εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου, με αριθμόΑΟΙΕ/2010/492, που δημοσιεύει σήμερα το directNEWS.gr.
Σύμφωνα με εν λόγω έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 20-10-2010, η εισαγγελική λειτουργός ζητεί από το ΣΔΟΕ τη διενέργεια έρευνας «προς διερεύνηση της ουσιαστικής βασιμότητας των καταγγελλομένων περί τελέσεως αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιόποινων πράξεων».
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι μέχρι στιγμής, το ΣΔΟΕ δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την έρευνά του, αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια.
Μήπως το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο, όταν καθημερινά συλλαμβάνονται πολίτες που οφείλουν στην εφορία λίγες χιλιάδες ευρώ; Ή άλλη αντιμετώπιση έχουν από τις κρατικές αρχές οι κοινοί θνητοί και άλλη οι εφοπλιστές;
Δεν θα πούμε ότι η Ελλάδα ζει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική τραγωδία, ούτε ότι άνθρωποι αυτοκτονούν καθημερινά και άλλοι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε.
Θα αναφερθούμε απλώς σε μια φράση του περίφημου Γιούνκερ, που δήλωσε: «Έχω δει αδύναμους Έλληνες να κλαίνε, δεν έχω δει κανέναν πλούσιο, κανέναν εφοπλιστή να κλαίει. Εάν εγώ είχα ανάλογο πρόβλημα στο Λουξεμβρούργο, θα είχα στραφεί σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα...».
Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι μεταξύ των άλλων, ο B. Ρέστης είναι ουσιαστικός συνιδιοκτήτης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», μέτοχος στο Mega, ιδιοκτήτες της τράπεζας FBB, μεγαλομέτοχος των ναυτιλιακών εταιρειών ENTERPRISE SHIPPING AND TRADING, SWISS MARINE SERVICE SA και SENERGY MARITIME HOLDING Corp, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Πόρτο Ύδρα», κλπ.
Αυτός, προφανώς, είναι και ο λόγος που τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αναφέρονται ποτέ στα έργα και τις ημέρες του... ευπατρίδη (όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται) εφοπλιστή.