Ερχεται μείωση 30% στις δόσεις των τραπεζικών δανείων


Προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην τρόικα που χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου έχει αποστείλει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) το σχέδιό της για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων.
Η προεκλογική εξαγγελία για περιορισμό της μηνιαίας δόσης στο 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη είναι αδύνατον να υλοποιηθεί διότι σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος για το σύστημα θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία δεν είναι διαθέσιμα.

Η πρόταση που έχουν σχεδιάσει οι τράπεζες προβλέπει τη μείωση κατά 30% για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια των μηνιαίων καταβολών για όσους πελάτες αποδεδειγμένα είχαν εισοδηματικές απώλειες μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Με τον τρόπο αυτόν θα δοθεί μια «ανάσα» σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομικά προβλήματα λόγω της ύφεσης, ώσπου η οικονομία να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, επηρεάζοντας θετικά τις αποδοχές μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Με την προτεινόμενη λύση η απομείωση στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών περιορίζεται σε χαμηλά και απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα, ενώ σε όρους ρευστότητας οι απώλειες εκτιμώνται ετησίως σε 2-2,5 δισ. ευρώ, ποσό που εύκολα μπορεί να αναπληρωθεί και από τις αναμενόμενες επιστροφές καταθέσεων στο σύστημα, αφού «κλειδώσει» οριστικά η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μια περίοδο χάριτος στη μέση του δανείου που θα δώσει "οξυγόνο" για τα επόμενα δύσκολα χρόνια στους δανειολήπτες που είναι συνεπείς ως σήμερα στις υποχρεώσεις τους, αλλά λόγω των μειώσεων στις αποδοχές τους έχουν αρχίσει να ζορίζονται» 
υπογραμμίζει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στην ομάδα διαμόρφωσης του εν λόγω σχεδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης του επιτοκίου προκειμένου να προχωρήσει η ρύθμιση, ενώ μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου μπορεί να μεταβληθούν ξανά οι βασικοί όροι του δανείου, όπως π.χ. η διάρκεια, χωρίς κανένα κόστος και κατά τη βούληση του πελάτη.