Στην Ελλάδα οι παρέες ...κυβερνούν !

Στην περιοχή «Τρία Λαγκόνια» και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους υπάρχουν τρία σπίτια. Το ένα ανήκει στον Γιάννο Παπαντωνίου, το άλλο στον πρώην πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, τον κ. Μπρούνο Ντελέ, και το τρίτο στον Γιάννη Στουρνάρα.

Οι τρεις τους δεν άργησαν να γίνουν στενοί φίλοι και να κάνουν παρέα τα καλοκαίρια. Οι σχέσεις τους έγιναν ακόμη πιο στενές, καθώς άρχισαν να έχουν επαφές και στην Αθήνα. Η παρέα της Σύρου είχε… δέσει.

ο πιο εντυπωσιακό για τη μελλοντική πολιτική τύχη του Γιάννη Στουρνάρα ήταν πως ο πρέσβης της Γαλλίας φιλοξενούσε τα καλοκαίρια έναν άσημο (τότε) και παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα, που άκουγε στο όνομα Φρανσουά Ολάντ!

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε την ευφυΐα να κρατήσει και να συντηρήσει τη γνωριμία που προέκυψε κατά τις διακοπές του στη Σύρο. Ο γαλλικός παράγοντας ήταν πλέον στο πλευρό του.

Όταν τοποθετήθηκε στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, η καλοκαιρινή παρέα «έπιασε δουλειά». Είναι γνωστό ότι η Εμπορική πωλήθηκε στους Γάλλους και πολλοί συνδέουν την παρέα της Σύρου με την τελική επιλογή εκείνου που θα αγόραζε την τράπεζα. Μάλιστα, θεωρείται ότι, ως διοικητής της Εμπορικής, ο Γιάννης Στουρνάρας διαδραμάτισε ρόλο στην απόκτηση της τράπεζας από τους Γάλλους. Ο αγοραστής είναι ένας τραπεζικός κολοσσός, η Credit Agricole.

Τότε -και σε σχέση με τις επιδόσεις της Εμπορικής επί των ημερών του- ήταν που ο Γιάννης Στουρνάρας απέκτησε το παρατσούκλι «Κόπερφιλντ» ή «μάγος». Η τραπεζική «πιάτσα» τού απέδιδε έτσι υπερφυσικές ικανότητες στο να… εξαφανίζει τράπεζες.

Αργότερα και για δύο τουλάχιστον χρόνια ήταν συνεργάτης της Κάππα Χρηματιστηριακής του κ. Μπέλου, για την οποία γράφτηκαν ουκ ολίγα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τις σχέσεις του χρηματιστή με τον έτερο της παρέας της Σύρου, Γιάννο Παπαντωνίου.
http://www.zougla.gr