Γιατί θα χάσει ο Σαρκοζί!


Γράφει: Μαρία Δεναξά
Μετά το ηλεκτροσόκ που προκάλεσε η ακροδεξιά έκπληξη της κάλπης στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, δύο μονομάχοι άφησαν κατά μέρος τους ενδοιασμούς και άρχισαν ανοιχτό φλέρτ με τους ψηφοφόρους του «Εθνικού Μετώπου».

Ο Νικολά Σαρκοζί, τα τελευταία 24ωρα, έχει «μετενσαρκωθεί» σε Μαρί Λεπέν.  Εργασία, Πατρίδα, Οικογένεια  αποτελούν τη θεματολογία των προεκλογικών του ομιλιών σε πόλεις -προπύργια της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Από τη μία,  για να μην το βάλουν στα πόδια όσοι Κεντρώοι έχουν πρόθεση να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών,   ισχυρίζεται ότι  απευθύνεται σε όλους τους Γάλλους κι όχι στα άκρα. Κι από την άλλη, δηλώνει πως το κόμμα της Λεπέν είναι συμβατό…με τη Δημοκρατί!
Την ίδια ώρα τάζει στους Λεπενικούς τον ουρανό με τα άστρα και μια Γαλλία σχεδόν χωρίς μετανάστες, καθώς -όπως υπόσχεται- θα στρώσει το δρόμο της μετανάστευσης με εμπόδια. Και φαίνεται πως ο Σαρκοζί έχει σκεφθεί πολύ καλά αυτά που λέει. Σκοπεύει σε περίπτωση που επανεκλεγεί, να υποβάλλει τους  ξένους  πριν έρθουν στη Γαλλία σε εξετάσεις γαλλικών και γαλλικής κουλτούρας, ενώ όσοι μετανάστες θελήσουν να πάρουν τη γαλλική υπηκοότητα θα πρέπει να διαμένουν στη χώρα 10 χρόνια και να έχουν τουλάχιστον 5 έτη κοινωνική ασφάλιση.  
Εν ολίγοις, o Σαρκοζί αναγκάζεται από την δυναμική της Λεπέν και την αδυναμία του Κέντρου να στηρίξει την επανεκλογή του, να συνεχίσει την αδιέξοδη προεκλογική στρατηγική που τον έφερε στην δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Κι αυτό θα τον βοηθήσει να παραμείνει πρόεδρος της Γαλλίας για μια δεύτερη προεδρική θητεία ;
Όχι, απαντούν κατηγορηματικά  πολιτικοί αναλυτές και επισημαίνουν ότι αν οι ψηφοφόροι της Λεπέν ήταν σύμφωνοι με την πολιτική και τις  υποσχέσεις του Σαρκοζί που είχαν άρωμα Ακροδεξιάς από την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας,  θα τον είχαν τιμήσει ήδη με την ψήφο τους . «Οι  Γάλλοι πολύ απλά επιθυμούν να αλλάξουν πρόεδρο», λένε …και όπως φαίνεται μάλλον θα τα καταφέρουν…
Νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Opinion – Way, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου, δίνει νικητή με μεγάλη διαφορά  τον Φρανσουά Ολάντ με 54% έναντι 46% του Σαρκοζί, στον οποίο δεν  πιστεύουν  τώρα ούτε και οι «δικοί» του άνθρωποι. Ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος UMP, Ζάν Φρανσουά Κοπέ, εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει μία πιθανότητα στις  πέντε να επανεκλεγεί!
Σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών Εmmanuel Saint – Bonnet, ο Σαρκοζί για να κερδίσει πρέπει να κερδίσει το σύνολο των ψήφων του «Εθνικού Μετώπου» και το 50% των ψήφων του Μπαϊρού ή το 75% των ψήφων της Ακροδεξιάς και το 100% των ψήφων του ΜπαΪρού. Πράγμα αδύνατο!  
Στο κυνήγι των ψήφων της Ακροδεξιάς μπήκε δυναμικά και ο Φρανσουά Ολάντ, που ξεκίνησε περιοδεία στις περιοχές της Λεπέν. Πρόθεσή του να απευθυνθεί σε όσους ψηφοφόρους υποστήριξαν τις ιδέες του «Εθνικού Μετώπου», όχι επειδή τις συμμερίζονται,  αλλά -όπως δηλώνει στη Liberation επειδή εξέφρασαν μια πολύ καλά κρυμμένη κοινωνική οργή .
Όμως, η Γαλλία βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, και  θα ήταν λάθος η ψήφος στη Λεπέν  να μεταφράζεται μόνο σαν ψήφος διαμαρτυρίας  ή οργής . Είναι ψήφος που εκφράζει την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια που εντείνει η κρίση με τις πανευρωπαικές διαστάσεις .  Σημαντικό μέρος των Γάλλων αισθάνεται ότι τα μεγάλα κόμματα τους έχουν εγκαταλείψει και αναζητούν, όπως και στην Ελλάδα, προστασία στα άκρα .
Για τον Ολάντ η μεγάλη πρόκληση σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι η επομένη της 6ης Μαΐου. Μετά από μία πενταετία, θα χρειαστεί να απευθυνθεί εκ νέου στο γαλλικό λαό. Η Αριστερά,  προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές,  θα πρέπει να είναι «υπόδειγμα»… κάτι που δεν ήταν πάντα ούτε και στη Γαλλία. Ο Σαρκοζί απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του με το αλαζονικό  στυλ του,  λέγοντας ψέματα, ενώ απαξίωσε το ρόλο του κράτους.  Ο Ολάντ αλλά και όσοι πολιτικοί επιλεγούν να κυβερνήσουν εν μέσω κρίσης,  θα πρέπει να διατηρήσουν ένα λόγο αλήθειας και να μην υποσχεθούν πράγματα που γνωρίζουν εκ των προτέρων  ότι δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν  … Σε διαφορετική περίπτωση η τιμωρία και η απαξίωση εκφράζονται με τον πιο θεσμικό τρόπο …μέσα από τις κάλπες !