Tους έπιασε ο "πόνος" για την ΕΡΤ και αντιδρούν στην απεργία !

Το δικαίωμα της απεργίας και της εργασίας είναι εξίσου σημαντικά ... Αλλά τώρα δημοσιογράφοι προφανώς μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΡΤ ...με κάποιους να εξασκούν και πέντε ( παλιότερα ) αντε δυο δουλειές (λογω κρίσης) ...ενίοτε και σε αλλά κρατικά η ιδιωτικά μαγαζιά να βάλουν κατά της απεργίας στην ΕΡΤ( για να περιφρουρήσουν την ελεύθερη ενημέρωση!!!) δεν είναι και τόσο sic και μάλλον πολύ πονηρό !

Δείτε θέμα :
Δεν έχουν νόημα «οι κινητοποιήσεις χωρίς πρόγραμμα στην ΕΡΤ» υποστηρίζει μερίδα δημοσιογράφων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης από τη στιγμή που οι απεργίες των προηγούμενων εβδομάδων είχαν, όπως σημειώνουν σε κείμενο τους, ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση μεγάλου μέρους των...
αιτημάτων τους. Ζητουμενο τους αυτή τη στιγμή είναι- λένε- ένας επικοιδομητικός διάλογος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά με την ΕΡΤ να εκπέμπει κανονικά τα προγράμματά της.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή.

Εκείνο που επισημαίνουν οι 124 δημοσιογράφοι που είχαν υπογράψει το κείμενο ως χθές το βράδυ, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την συνδικαλιστική τακτική και κάνοντας λόγο για κινητοποιήσεις «συνδικαλιστικής γυμναστικής», είναι ότι «αυτή την περίοδο χρειάζεται μια σύγχρονη, δυναμική και υγιής δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Παίρνουν αποστάσεις απο όσους επέλεξαν να διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την ΕΡΤ, αν και όπως επισημαίνουν είχαν προταθεί εναλλακτικές μορφές διεκδίκησης των αιτημάτων.

Ταυτόχρονα αποσαφηνίζουν πως οι θέσεις που εκφράζουν δεν αφορούν τη 48άωρη απεργία που κήρυξε για σήμερα και αύριο η ΠΟΕΣΥ.

Υποστηριζουν πως οι- χωρίς νόημα από ένα σημείο κι έπειτα- κινητοποιήσεις στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό οδηγούν στην αποξένωση από τους ακροατές και τους τηλεθεατές οι οποίοι αναπόφευκτα στρέφονται στον ανταγωνισμό (ιδιωτικά κανάλια) και θεωρούν ότι με τις αλλεπάλληλες απεργίες η ΕΡΤ χάνει την ευκαιρία να λειτουργήσει σαν όαση σεν ένα άνυδρο και σε κρίση ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ που δεν συμφωνούν στην συνέχιση των απεργιών ο «φετιχισμός των κινητοποιήσεων», όπως αναφέρουν, συνοδεύεται από την «πλήρη διακωμώδηση των δημοκρατικών διαδικασιών».

Και εξηγούν: «Τι άλλο είναι ν’ αποφασίζουν οι περίπου 50 άνθρωποι με τις ψήφους τους για τους πάνω από 600 δημοσιογράφους της ΕΡΤ στην Αθήνα και τους πάνω από 700, αν συνυπολογισθούν οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών; Και, μάλιστα, ν’ αποφασίζουν μέσα από διαδικασίες που δεν προβλέπονται από το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ ούτε είναι θεσμισμένες. »

Τονίζουν δε πως σε μια περίοδο πελώριας κρίσης και δοκιμασίας της ελληνικής κονωνίας, σε μια εποχή μεγάλης όξυνσης της κρίσης και στο χώρο των media «χρειάζεται μια ανοιχτή και λειτουργούσα δημόσια ραδιοτηλεόραση, που δεν θα έχει καμία κομματική- κυβερνητική εξάρτηση, ούτε να λειτουργεί ως «ιδιωτική επιχείρηση» των εργαζομένων της».

Ολόκληρη η επιστολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ:

Οι 124 υπογραφές δημοσιογράφων της ΕΡΤ κάτω από το κείμενο με τίτλο “Φτάνει πια” που ακολουθούν, συγκεντρώθηκαν το τελευταίο 24 ωρο και αφορούν τις απεργίες στην ΕΡΤ και όχι προφανώς τη 48ωρη απεργία της ΠΟΕΣΥ.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.



ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ



Μετά από βδομάδες κινητοποιήσεων, οι οποίες, –ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων για την τακτική- οδήγησαν στην ικανοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των αιτημάτων μας, περάσαμε, πλέον σε κινητοποιήσεις … έτσι, χωρίς πρόγραμμα.

Κι αυτές οι κινητοποιήσεις “συνδικαλιστικής γυμναστικής” πραγματοποιούνται σε μια περίοδο πελώριας κρίσης και δοκιμασίας της ελληνικής κοινωνίας, σε μια εποχή μεγάλης όξυνσης της κρίσης και στο χώρο των media. Σ’ αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, κάποιοι/ες έχουν επιλέξει να διατηρούν, για μεγάλο διάστημα, κλειστή την ΕΡΤ, παρότι προτάθηκαν εναλλακτικές μορφές διεκδίκησης των αιτημάτων.

Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι είμαστε ένα “περιούσιο” τμήμα εργαζομένων κι ότι αδιαφορούμε για την περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, αυτοχειριαζόμαστε, καθώς από τη μια αποξενώνουμε ακροατές και τηλεθεατές, δηλαδή, δωρίζουμε τους “φυσικούς μας συμμάχους” στους “ανταγωνιστές” κι από την άλλη χάνουμε την ευκαιρία να λειτουργήσουμε σαν όαση μέσα σε ένα άνυδρο και σε κρίση ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ακόμα χειρότερα ο “φετιχισμός των κινητοποιήσεων” συνοδεύεται από την πλήρη διακωμώδηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Γιατί τι άλλο είναι ν’ αποφασίζουν οι ψήφοι 50, περίπου, ανθρώπων για τους πάνω από 600 δημοσιογράφους της ΕΡΤ στην Αθήνα και τους πάνω από 700, αν συνυπολογισθούν οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών; Και, μάλιστα, ν’ αποφασίζουν μέσα από διαδικασίες που δεν προβλέπονται από το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ ούτε είναι θεσμισμένες. Διαδικασίες, δηλαδή, συχνών, πολύωρων και βασανιστικών συνελεύσεων στις οποίες, ακόμα κι όσοι/ες κατόρθωναν να παρευρεθούν, συχνά δεν άντεχαν να παραμένουν ως το τέλος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο λέμε φτάνει πια. Το ποτήρι ξεχείλισε. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ιδιοκτήτες της ΕΡΤ είναι οι φορολογούμενοι πολίτες. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη μια ΕΡΤ κρατικό κομματικό μαγαζί των εκάστοτε κυβερνώντων αλλά ούτε και μια ΕΡΤ “ιδιωτική επιχείρηση” των εργαζομένων σε αυτήν.

Ο τόπος χρειάζεται μια σύγχρονη, δυναμική και υγιή δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πάνω και πριν απ’ όλα, όμως, αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε όλοι/ες, χρειάζεται μια ανοιχτή και λειτουργούσα δημόσια ραδιοτηλεόραση.
http://fimotro.blogspot.com/