Έντονη ανησυχία προκαλούν στους χρήστες του διαδικτύου οι πρωτοβουλίες για τη λογοκρισία του Διαδικτύου.Στο Τόκιο χθες, υπεγράφη η συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) από κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αναλυτικά τα μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης που υπέγραψαν τη συνθήκη είναι η Πολωνία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.
Ενώ την συμφωνία δεν υπέγραψαν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβακία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα, την είχαν υπογράψει πέρυσι.Η ACTA, είναι προϊόν τετραετών διαπραγματεύσεων που κρατήθηκαν μυστικές, φέτος θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου την παρακολούθηση του περιεχομένου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε διενέργεια λογοκρισίας.
Η ψήφιση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη κινητοποίηση οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, οι οποίες διαμαρτύρονται ότι η όλη διαδικασία δεν διεξάγεται δημοκρατικά.
Στους επικριτές των SOPA, PIPA και ACTA μεταξύ άλλων είναι η Βικιπαίδεια, η AOL, το Ίδρυμα Creative Commons, το eBay, το Electronic Frontier Foundation, το Facebook, την Google, το Human Rights Watch, το Internet Foundation, την Kaspersky, την Mozilla, τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το Twitter και το Yahoo.