Εκδήλωση-Ημερίδα στη Φωκίδα με θέμα τον Τουρισμό


Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ιτέα εκδήλωση με θέμα «Πυλώνες Ανάπτυξης Χειμερινού Ορεινού Τουρισμού στην Ελλάδα».  Βασικοί ομιλητές ήταν οι κ.κ.:

           Μάρω Τάσιου-Γουργουρή, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Δελφών

           Ευθύμιος Στοφόρος, Ξενοδόχος
           Πέπη Σκαρλή, Δημοσιογράφος
           Μπάμπης Τσιανάκας, Υπεύθυνος Τομέα Τουριστικής Πολιτικής ΟΝΝΕΔ


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι προτάσεις και οι δράσεις της ΟΝΝΕΔ για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ενώ οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δυνατότητες ανάπτυξης,στις προοπτικές αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επισκέπτες ορεινών προορισμών στην Ελλάδα.

Η κ. Τασιού-Γουργουρή ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά του βιώσιμου τουρισμού και παρουσίασε προτάσεις για την τουριστική αξιοποίηση του νομού Φωκίδας. Ο κ. Στοφόρος μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι του χώρου και εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων για τη φοροελάφρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ η κ. Σκαρλή υπογράμμισε το ρόλο των ΜΜΕ και της διαφήμισης στην προβολή των τουριστικών προορισμών. Ο υπεύθυνος του Τομέα Τουριστικής Πολιτικής, Μπάμπης Τσιανάκας, παρουσίασε τις ακόλουθες προτάσεις για την αναβάθμιση του τουρισμού:

  • Εκσυγχρονισμός χιονοδρομικών κέντρων μέσω ΣΔΙΤ
  • Προβολή και διαφήμιση των ορεινών περιοχών της Ελλάδας στο εξωτερικό και άνοιγμα σε νέες αγορές
  • Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού
  • Δημιουργία χειμερινών αθλητικών εγκαταστάσεων και βελτίωση των μεταφορικών υποδομών
  • Συντονισμένη συνεργασία τοπικών επιχειρηματίων με ΕΟΤ και tour operators
  • Κίνητρα για ανάπτυξη νέων καταλυμάτων με φιλικά προς το περιβάλλον κριτήρια
  • Επιδότηση προγράμματος “Ευρωπαϊκός Τουρισμός για Ηλικιωμένους”
  • Δημιουργία τοπικής τουριστικής ατζέντας
  • Προώθηση ορεινών προορισμών από κοινού για τη διάχυση του τουρισμού και τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών προϊόντων


Ως Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύοντας τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη του χειμερινού-ορεινού τουρισμού, προβάλλουμε τη δυναμική μιας μορφής τουρισμού που δεν έχει εξελιχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ωστόσο όμως συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και ενισχύει την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας σε σημαντικό βαθμό. Οι αναξιοποίητες δυνατότητες σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά που παρουσιάζει ο τόπος μας από άκρη σε άκρη, μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός ρεύματος συνεχής ροής επισκεπτών στη χώρα μας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα αποτελέσματα θα φέρουν πρακτικές λύσεις σε μια σειρά από διαχρονικές στρεβλώσεις, όπως η εποχικότητα, η έλλειψη καινοτομίας στο τουριστικό προϊόν κ.α., και θα δημιουργήσουν άξονες ανάπτυξης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την αυριανή Ελλάδα.