Πρώτα ήταν ο Γουόρεν Μπάφετ που δήλωσε πως ο ίδιος και άλλοι μεγιστάνες «παραχαϊδεύτηκαν» από ένα φιλικό-προς -δισεκατομμυριούχους σύστημα. Ακολούθησαν πλούσιοι Ιταλοί όπως ο πρόεδρος της Ferrari Λούκα ντι Μοντιζέμελο που χαρακτήρισε δίκαιο να φορολογηθεί περισσότερο, αλλά και ζάπλουτοι Γάλλοι που προθυμοποιήθηκαν να συμβάλλουν οικονομικά για να βγει η Γαλλία από την οικονομική κρίση.
Την ώρα που η Γαλλία και η Ισπανία εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός «φόρου πλούτου», ομάδα πενήντα πλούσιων Γερμανών προσχώρησε στο κίνημα «φορολογήστε με περισσότερο» επαναλαμβάνοντας την έκκληση στην Άνγκελα Μέρκελ να εμποδίσει τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Η ομάδα «Vermogende fur eine Vermogensabgabe» (Πλούσιοι για εισφορά κεφαλαίου) αποτελεί την τελευταία εκδήλωση των πεποιθήσεων ορισμένων ανθρώπων πως τα μετρητά που τους... περισσεύουν ενδεχομένως να διευκολύνουν την έξοδο από την κρίση.
«Κανείς από εμάς δεν είναι της τάξης του Μπάφετ ή της Μπετανκούρ (η κληρονόμος της L'Oreal), δήλωσε ο «ιδρυτής» της ομάδας Dieter Lehmkuhl, συνταξιούχος γιατρός με καταθέσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. «Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου μας μάς κληροδοτήθηκε. Αλλά έχουμε περισσότερα χρήματα απ' όσα χρειαζόμαστε», είπε.
Η ομάδα υποστηρίζει πως η Γερμανία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 100 δισ. ευρώ εάν οι πιο εύποροι πολίτες πλήρωναν 5% «φόρο πλούτου» για δύο χρόνια.
http://www.newsbeast.gr