ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΛΕΛΗΣ: "ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΕΡΑ ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ...ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ
Δείτε συνέντευξη Μαλέλη στο www.mas-ela.com
Ε.Μ: Θέλω να πάμε λίγο στην ευρύτερη κατάσταση της χώρας. Σχολιάστε μου λίγο το κίνημα των αγανακτισμένων. Πως το είδατε;
Σ.Μ: To είδα πολύ θετικά. Το ότι σηκώνονται οι άνθρωποι από τον καναπέ τους, βγαίνουν στους δρόμους, δείχνουν την αγανάκτησή τους και διεκδικούν είναι πάρα πολύ θετικό για την κοινωνία.
Μέχρι πρότινος αυτοί οι άνθρωποι έβλεπαν άλλους εν ονόματί τους να παίρνουν πολύ σκληρά μέτρα με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Σε μια κοινωνία χρεωμένη. Όχι μόνο οικονομία, γιατί δεν έχουμε μόνο έλλειψη χρημάτων. Έχουμε έλλειψη αξιών που είναι πάρα πολύ βασικό.
Γι’ αυτό και γω πήρα την πρωτοβουλία με πολλούς συναδέλφους μου, συνεργάτες και φίλους, να ξεκινήσουμε ένα νέο κίνημα που θα έχει ως στόχο μια καλύτερη κοινωνία. Πιο δίκαιη, με μεγαλύτερη διαφάνεια, με μεγαλύτερη αξιοκρατία. Προσπαθώ δηλαδή να μεταφέρω όλα αυτά που έκανα τόσον καιρό στη δουλειά μου.
Εάν ρωτήσετε έναν δημοσιογράφο και όχι μόνο του STAR, αλλά και των άλλων καναλιών που εργάστηκα ως διευθυντικό στέλεχος, το πρώτο που θα σας πουν για μένα είναι ότι είμαι τρομερά εργατικός και απίστευτα δίκαιος. Ότι κάνω τη δουλειά μου με αξίες. Αυτά τα πράγματα θέλω να τα δώσω τώρα στην πολιτική.
Με την πολιτική ασχολούμαι από 15 χρονών, όταν πρωτομπήκα στην ΚΝΕ. Δεν έπαψα ποτέ να είμαι ένα πολιτικό ον. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια ενταγμένος στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τώρα νομίζω πως όλα αυτά είναι ξεπερασμένα και είναι και αυτά που μας έφεραν σ’αυτήν την κατάσταση. Της ηθικής χρεωκοπίας.
Ε.Μ: Θα έχει συγκεκριμένη γραμμή το κίνημά σας;
Σ.Μ: Bεβαίως και θα έχει. Ήδη το αναλύουμε. Το κίνημά μας θα είναι στο χώρο της κεντροαριστεράς. Με την έννοια δηλαδή ότι είμαστε υπέρ της αγοράς, αλλά με κανόνες και πιστεύουμε πάρα πολύ σε μια καινούρια οικονομία. Την οικονομία της αλληλεγγύης και της αυτοδύναμης ανάπτυξης. Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν δεν υπάρχουν βασικά στοιχεία.
Ε.Μ: Όπως;
Σ.Μ: Ενα κράτος δικαίου, αξιοκρατία και ισότητα.
Ε.Μ: Eίναι απλό να τα κερδίσουμε αυτά;
Σ.Μ: Όχι. Θέλει αγώνα. Θέλει όμως να υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που θα τα εμπνέουν όλα αυτά. Σήμερα βλέπεις τους πολιτικούς και θες να τους ρίξεις ντομάτα ή γιαούρτι. Λες «δεν μπορεί, με κοροϊδεύουν». Λες θα  φύγει το ΠΑΣΟΚ και θα έρθει ο Σαμαράς. Ωραία! Για κλείσε τα μάτια  και φαντάσου ποιοι θα συγκυβερνήσουν με τον Σαμαρά. Εγώ το σκέφτομαι και μου σηκώνεται η τρίχα.
Ε.Μ: Πως γίνεται κάθε φορά να παίρνουμε δραστικά μέτρα μόνο όταν φτάνουμε στο χείλος του γκρεμού; Θέλω να πω πως ακόμα και το κίνημα αυτό, που δεν ξέρω αν θα πετύχει ή όχι, το αποφασίσατε έπειτα από μία δεδομένη άσχημη κατάσταση, ενώ θα μπορούσατε να το είχατε κάνει και νωρίτερα.
Σ.Μ: Nαι, νομίζω πως αυτό είναι και η βασική ώθηση. Λες μέχρις εδώ. Δεν πάει άλλο. Εμένα αρκετό καιρό τώρα φίλοι μου, με παρακινούσαν να ασχοληθώ με τα κοινά ως νέο πρόσωπο που δεν έχω διαφθαρεί με την εξουσία. Δεν έχω εδώ και πάρα πολλά χρόνια οποιαδήποτε σχέση με την εξουσία. Βεβαίως άνηκα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως με πλήγωσε βαθιά.
Ε.Μ: Γιατί;
Σ.Μ: Λόγω των μέτρων που πήρε και λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την οικονομική πολιτική. Δεν μπορεί να λέγεται σοσιαλιστικό κόμμα αυτό.
Ε.Μ: Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι αυτή ήταν μία εγχείριση που έπρεπε να γίνει και έγινε απλά χωρίς αναισθητικό;
Σ.Μ: Όχι δεν πιστεύω στο δόγμα του ΣΟΚ. Το δόγμα του ΣΟΚ σημαίνει πως μας προετοιμάζουν για τα χειρότερα ή για το γενικό ξεπούλημα. Όχι λοιπόν δεν το πιστεύω αυτό. Η πραγματική αιτία του κακού που ήταν οι τράπεζες με το παιχνίδι που παίξανε όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν τιμωρηθεί καθόλου και  δεν έχουν πληρώσει το κόστος της κρίσης. Το κόστος της κρίσης το πληρώνει ο φτωχός, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος, ο δημόσιος υπάλληλος. Αυτοί την εχουν πληρώσει. Τα μαγαζιά που κλείνουν. Πως μπορεί να λειτουργήσει μια οικονομία με χιλιάδες μαγαζιά κλειστά..
Ε.Μ: Eσείς σαν κίνημα έχετε προτάσεις;
Σ.Μ: Βεβαίως και έχουμε προτάσεις. Η οικονομία της αλληλεγγύης είναι μια καινούρια οικονομία που προτείνουμε, η οποία  βάζει κανόνες στις τράπεζες, στον τρόπο λειτουργείας των επιχειρήσεων, κανόνες στην ενίσχυση των μικρομεσαίων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της νέας οικονομίας και αυτό πρέπει να γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει δηλαδή η ίδια Ε.Ε να βρει άλλους τρόπους ανάπτυξης, αλλιώς θα χρεωκοπήσει ολόκληρη η Ευρώπη. Αυτή η κρίση δεν είναι ελληνική. Είναι παγκόσμια. Ξεκίνησε από τη φούσκα της Αμερικής με τα ακίνητα, πέρασε στην Ευρώπη και χτύπησε τους πιο ασθενείς κρίκους της περιφέρειας, όπως ήταν η Ελλάδα και έπειτα η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία. Μιλάω για την Ευρώπη γιατί η συμφορά των άλλων χωρών ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Ε.Μ: Έχετε επιλέξει τα άτομα;
Σ.Μ: Όχι, τα επιλέγουμε καθημερινά. Υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις ανθρώπων, που θέλουν να συνεργαστούνε μαζί μας ,αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει όνομα...
Ε.Μ: Να περιμένουμε να κατέβετε στις επόμενες εκλογές κανονικά με ψηφοδέλτιο;
Σ.Μ: Θα το δούμε, δεν ξέρω. Άλλο ένα κίνημα που κάνουμε εμείς για να πούμε τις απόψεις μας, γιατί έχουμε απόψεις και προς το παρόν τις διατυπώνω εγώ με τα άρθρα μου, που μπορείτε να τα βρείτε καθημερινά σε διάφορα site ή  σε εφημερίδες και σιγά σιγά προχωράμε ...Και ίσως την επόμενη εβδομάδα να έχουμε έτοιμη και τη διακύρηξή μας. Αυτό δε σημαίνει οπωσδήποτε πως θα κατέβουμε στις εκλογές.
Ε.Μ: Kαι αν το κίνημα έχει απήχηση;
Σ.Μ: Θα τα δούμε αυτά. Θέλω πρώτα να προβληματιστεί ο κόσμος και να καταλάβει πως δεν υπάρχουν δύο συστήματα όπως λέει η Παπαρήγα. Δεν υπάρχει μόνο ο νεοφιλελευθερισμός και μόνο ο ολοκληρωτικός κομμουνισμός. Υπάρχουν και ενδιάμεσα συστήματα. Η Ευρώπη έζησε εντελώς διαφορετικά μετά τον πόλεμο και ως τις αρχές της δεκαετίας του 70’. Με τον κρατικό παρεμβατισμό. Με την κεϋνσιανή πολιτική.. Μετά ήρθε η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και τα σάρωσε όλα. Εμείς δουλεύουμε αυτήν την κατεύθυνση. Ένα σύστημα που βεβαίως θα βασίζεται στην ελεύθερη αγορά, βεβαίως θα βασίζεται στον κοινοβουλευτισμό και στη δημοκρατία, αλλά με κανόνες.