Έκρηξη βίας και λεηλασίες βλέπει η CIA στην Ελλάδα

Για εφιάλτη αιματηρών επεισοδίων και σκηνικό "τύπου Αργεντινής" στην Ελλάδα, προϊδεάζουν οι πληροφορίες της CIA, που προειδοποιεί τους ξένους επενδυτές για σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές και βιαιοπραγίες στη χώρα, όσο τα μέτρα λιτότητος γίνονται όλο και πιο σκληρά.


Μπορεί το ΔΝΤ να ασκεί οικονομική διπλωματία και να προβαίνει σε ενθαρρυντικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου ίσως να μη θέσει σε κίνδυνο τα κεφάλαια που έδωσε δανεικά στην Ελλάδα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όμως προειδοποιούν ευθέως όσους ενδιαφέρονται ή έχουν βάλει και κεφάλαια στην χώρα μας, πως "τα δύσκολα είναι μπροστά" και ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις θα συναντήσουν τεράστιες αντιστάσεις, που απειλούν να "μπλοκάρουν" το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και να οδηγήσουν ακόμα και σε αιματηρά επεισόδια ή και λεηλασίες. 

Στην έκθεσή της για την κατάσταση στην Ελλάδα, η CIA μοιάζει περίπου έκπληκτη για το γεγονός ότι δεν έχουν ήδη ξεσπάσει ακόμα χειρότερα επεισόδια και συγκρούσεις στη χώρα, μετά τα αιματηρά γεγονότα του Μαΐου πέρυσι. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντάκτες της εκθέσεως που αναρτήθηκε στο επίσημο site της αμερικανικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση της Αθήνας "αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις για να περάσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει την ηχηρή αντίδραση από ισχυρά συνδικάτα της χώρας και των εργαζομένων γενικά".  
Τα ελληνικά εργατικά συνδικάτα, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν αντιδράσει στα νέα μέτρα λιτότητας "αλλά οι απεργίες μέχρι τώρα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις".  
"Κόκκινος συναγερμός" για την Ελλάδα  

Η έκθεση της  CIA για την κατάσταση στην Ελλάδα, "στέκεται" ιδιαίτερα στην άνοδο της ανησυχίας που "θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ταραχές ή βία".  

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=123438