Όλο το ρεπορτάζ του τελικού του Champions League μέσα από υποτιτλισμένα βίντεο

Ο μεγάλος τελικός του Champions League 2010/11, διεξάγεται το βράδυ του Σαββάτου στο «Wembley» του Λονδίνου στις 21:45 (ώρα Ελλάδος). Barcelona και Manchester United διεκδικούν το τρόπαιο για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Το Sportena σας ετοίμασε έναν πλήρη στοιχηματικό οδηγό με πολλά (υποτιτλισμένα) βίντεο από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών, ώστε να μπείτε στο κλίμα της αναμέτρησης.




*Aμφότερες οι δύο ομάδες μετράνε 3 κατακτήσεις και μάχονται σήμερα για την 4η. Η Barcelona μετρά (με τη φετινή) 7 παρουσίες σε τελικούς και η Manchester United 5.
*Αν ο Ferguson (69 ετών) κατακτήσει το Champions League, θα γίνει ο δεύτερος γηραιότερος προπονητής που τα καταφέρνει, μετά τον 71χρονο Raymond Goethals, που τα είχε καταφέρει με τη Marseille το 1993.
*Ο Lιonel Messi δεν έχει σκοράρει ποτέ σε αγγλικό έδαφος, παρότι έχει παίξει εφτά παιχνίδια Champions League και ένα φιλικό με την Αργεντινή στην Αγγλία. Παράλληλα, μέχρι τον τελικό του 2009 στη Ρώμη με την United δεν είχε βρει δίχτυα σε 10 συνεχόμενα ματς κόντρα σε αγγλικές ομάδες.
*Πάντως ο Αργεντινός σταρ μετρά φέτος 0,92 γκολ ανά παιχνίδι, ενώ οι Καταλανοί έχουν την παρούσα χρονιά 62% κατοχή μπάλας κατά μέσο όρο στα παιχνίδια του Champions League.

Η Barcelona βρίσκεται από την Τρίτη στο Λονδίνο και προετοιμάζεται στο προπονητικό κέντρο της Arsenal για το σημερινό μεγάλο τελικό. Ο Pep Guardiola προσπάθησε να κρατήσει τους παίκτες του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κλείνοντάς τους στο ξενοδοχείο. Οι φόβοι για την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία δεν ευοδώθηκαν και έτσι οι οπαδοί της ταξίδεψαν κανονικά στο Λονδίνο (θα έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 24.000 Καταλανών, ισάριθμα εισιτήρια μοιράστηκαν και στη Manchester United).

O Pep Guardiola (φήμες τον θέλουν να φεύγει από την Barcelona στο τέλος της σεζόν) ζητά από τους παίκτες του να μην υποτιμήσουν την United και να προσέξουν ιδιαίτερα τα στημένα και τις αντεπιθέσεις, μοιράζοντας τις πιθανότητες κατάκτησης στο 50-50. «Είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο εδώ και χρόνια. Είμαστε περήφανοι που παίζουμε απέναντί τους. Πιστεύω θα γίνει ένας καλός τεχνικός» λέει ο τεχνικός των Blaugrana.

Μετά την πρόκριση επί της Real στα ημιτελικά, ουσιαστικά έριξε τους ρυθμούς, εξασφαλίζοντας στο ρελαντί το πρωτάθλημα (είχε ήδη 8 βαθμούς διαφορά από την United) και προσέχοντας τους τραυματισμούς βασικών της παιχτών. Δεν υπάρχουν απουσίες. Ουσιαστικά μόνο ο, αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Pinto λείπει, έχοντας αποβληθεί στα επεισόδια του Bernabeu.

H Manchester United κατέκτησε το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας της στην Premier League και ξεπέρασε σε τίτλους τη Liverpool, σε μια από τις πιο ιστορικές στιγμές για τους φιλάθλους της και highlight της πολύχρονης παρουσίας του Sir Alex Ferguson στον πάγκο της (το 1993, όταν ξεκινούσε η αυτοκρατορία της United, οι οπαδοί της Liverpool είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε, «ελάτε πίσω, όταν θα έχετε φτάσει τα 18!».

Η χρονιά κλείνει ιδανικά με έναν ακόμα τελικό Champions League, στα χρόνια του 69χρονου τεχνικού στον πάγκο της. Το γεγονός δε πως διεξάγεται σε αγγλικό έδαφος, δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στο ματς. Ωστόσο απέναντί του ο Ferguson βρίσκει την καλύτερη ομάδα στον κόσμο τα τελευταία χρόνια και το εμπόδιο για την κατάκτηση του 4ου Champions League, είναι αν μη τι άλλο, σοβαρό. «Δεν νομίζω πως είναι έξυπνο το να κάθεσαι απλά και να θαυμάζεις το πόσο καλή ομάδα είναι η Barcelona, δείχνοντας παθητικότητα πριν στο ματς. Δεν είναι κάτι που συνηθίζουμε στην United» προαναγγέλλει ο Σκωτσέζος.

Αγωνιστικά, δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, αν και ζήτημα έχει δημιουργηθεί σχετικά με το Ryan Giggs και τις αποκαλύψεις για την εξωσυζυγική του ζωή. Μέσα στη βδομάδα, ο Sir Alex τον προστάτευσε σε προπονήσεις και δηλώσεις τύπου και η συμμετοχή του στην ενδεκάδα θα κριθεί από τη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται. Τελευταίο παιχνίδι για το Van der Sar, ενώ την Τρίτη έγινε testimonial προς τιμήν του αποχωρήσαντος Gary Neville και όπως όλα δείχνουν ο De Hea της Atletico Madrid θα είναι η διάδοχη κατάσταση στα δοκάρια της United από τη νέα χρονιά.

Στοιχηματικά, η Barcelona δείχνει έχασε για ένα διάστημα τη συγκέντρωσή της μετά τα mind games και εκείνες τις απείρου κάλους αναμετρήσεις με τη Real του Mourinho. Από τότε, δεν έχει παίξει κάποιο σοβαρό ματς σε ανταγωνιστικό επίπεδο και όσο να ‘ναι δεν θα βρίσκεται και στην τοπ κατάστασή της. Δεν αναμένεται δηλαδή να καθηλώσει, όπως έκανε πολλάκις στο παρελθόν και μικρές μαγικές στιγμές παικτών της, αναμένεται να κρίνουν, αν το κρίνουν υπέρ της, το ματς.

Ο Fergie θα προσεγγίσει τον τελικό συντηρητικά, όπως έκανε σε Ρώμη και Μόσχα. Λογικά θα κατέβει με ένα 4-4-1-1 τους Rooney και Hernandez στην επίθεση. Θα τρέξει, θα καλύψει χώρους και θα προσπαθήσει να πάρει το ματς στο γκολ (δεν αποκλείεται και ένα σύστημα με 5 χαφ και τον Αγγλο φορ μόνο του στην επίθεση). Το Under 2,5 είναι φυσιολογικό να δίνεται στο 1,61 σε έναν τελικό, όπου παίζονται τόσα πολλά και ύστερα από μία μακριά και κουραστική σεζόν και για τις δύο ομάδες.

Όπως λογική τιμή είναι και το 2,05 για να πάει το παιχνίδι στην ισοπαλία στο ημίχρονο, πάντα με τις συνθήκες και το σενάριο του ματς, που έχουμε στο μυαλό μας. Πάντως δεν παύει να είναι ένας τελικός Champions League, με τεράστια προβολή και δύο πασίγνωστες, στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό, ομάδες. Ό,τι και να παίξεις είσαι μέσα και εμπνεύσεις με any time ή πρώτους σκόρερ (πχ. Rooney, Iniesta, Messi, Pedro, Hernandez κτλ) είναι πάντα ευπρόσδεκτες, μαζί με καλή παρέα, πίτσες, μπύρες και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τηλεοπτική οθόνη απόψε το βράδυ!

TV: Την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα Barcelona – Manchester United θα καλύψει η ΝΕΤ
Γήπεδο: Wembley, Λονδίνο
Διαιτητής: Viktor Kassai (Ουγγαρία, μόλις 1 κόκκινη σε 17 ευρωπαϊκούς αγώνες φέτος)
Πιθανές συνθέσεις:
Barcelona (4-3-3): Valdes; Dani Alves, Mascherano, Pique, Puyol; Xavi, Busquets, Iniesta; Pedro, Messi, Villa
Manchester United (4-4-1-1): Van der Sar; Fabio, Vidic, Ferdinand, Evra; Valencia, Giggs, Carrick, Park; Rooney; Hernandez

http://www.sportena.com