Αναζητούνται ευθύνες για το θάνατο της 16χρονης

Πως οδηγήθηκε στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παρά την ισχύουσα νομοθεσία απαγόρευσης πώλησης σε ανηλίκους; Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα οι γονείς της; Έπραξαν όλα όσα έπρεπε και όφειλαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνης; Τα ερωτήματα που ζητούν πειστικές απαντήσεις
Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
http://paramythia.pblogs.gr/
Η είδηση του θανάτου της 16χρονης μαθήτριας Στέλλας Ακουμιανάκη, από το Ρέθυμνο, την ημέρα του Πάσχα, λόγω δηλητηρίασης από αλκοόλ, έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία και έχει προκαλέσει σοκ στη σχολική κοινότητα.
Παρόμοιο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί ιατρικά στην Κρήτη, πιθανόν και στην υπόλοιπη Ελλάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά επιβεβαιώνει τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν κυρίως οι έφηβοι από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Ο ιατροδικαστής είναι σαφής ως προς την αιτία θανάτου του μικρού κοριτσιού: Δηλητηρίαση από οινόπνευμα που προκάλεσε καταστολή του αναπνευστικού κέντρου με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα στην λειτουργία της καρδιάς ώστε να μην μπορεί να στείλει αίμα στον εγκέφαλο και να επέλθει εγκεφαλικός θάνατος.

Το τραγικό περιστατικό δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων, πολύ σοβαρών, που πρέπει να προβληματίσουν όλους μας και να δοθούν απαντήσεις από όσους οφείλουν εκ των θέσεων τους να απαντήσουν.

Η κοινωνία και πολύ περισσότερο η οικογένεια της 16χρονης, διερωτάται πώς είναι δυνατόν να πεθάνει ένα παιδί από τη μια στιγμή στην άλλη από κατανάλωση οινοπνεύματος κι αν ιατρικά έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν από πλευράς του Νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε στις 4.30 περίπου τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου.

Η διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος υποστηρίζει, βάσει της έρευνας που έκανε, ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με τον τρόπο που ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις: δηλαδή ότι στο παιδί παρασχέθηκε ορός και κρεβάτι όπου τοποθετήθηκε σε πλάγια θέση προκειμένου να αποφευχθεί αναρρόφηση υγρών. Υποστηρίζει επίσης ότι σε τακτά διαστήματα, μέχρι τις 9 περίπου το πρωί του Μ. Σαββάτου οπότε ουσιαστικά επήλθε καταστολή του αναπνευστικού συστήματος του παιδιού, τόσο η νοσοκόμα βάρδιας όσο και ο γιατρός-παθολόγος, επισκεπτόταν το μικρό κορίτσι και παρακολουθούσαν την πορεία της κατάστασης της υγείας του.

Για το περιστατικό έχει σχηματισθεί δικογραφία και η υπόθεση βρίσκεται στην φάση της προανάκρισης. Ο εισαγγελέας θα διερευνήσει κάθε πτυχή του περιστατικού και θα φωτιστούν οι συνθήκες θανάτου της 16χρονης. Θα διαπιστωθεί αν έχουν τηρηθεί από ιατρικής πλευράς όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Εάν δηλαδή αρκούσε η χορήγηση ορού και η κατάκλιση της 16χρονης μαθήτριας.

Εύλογο ερώτημα όμως δημιουργείται και με το γεγονός της ενημέρωσης των γονέων της 16χρονης ότι το παιδί τους βρίσκεται στο Νοσοκομείο, με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ωρών και μόνον όταν πλέον η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

Παράλληλα, απαντήσεις ζητούν και άλλα ερωτήματα, όπως: ποιος και πώς ελέγχονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κλαμπ, μπαρ κ.λπ) σε σχέση με την τήρηση του νόμου που αφορά την απαγόρευση προσφοράς αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους, πότε και πόσες κυρώσεις έχουν επιβληθεί καθώς με αφορμή τον θάνατο της 16χρονης είναι πολλές οι ανώνυμες καταγγελίες που κάνουν λόγο για καθημερινή και αλόγιστη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από μικρά παιδιά (14-17 ετών).