Τι απέγιναν τα μέλη της 17Ν και του ΕΛΑ

Της Ευας Kαραμανωλη
http://news.kathimerini.gr/Κάποιοι παντρεύτηκαν, άλλοι χώρισαν, κάποιοι έγιναν γονείς, άλλαξαν δουλειές ή επέστρεψαν στις παλιές τους. Ο λόγος για τους δικασθέντες ως μέλη της «17 Νοέμβρη» και του «ΕΛΑ», των δύο μεγαλύτερων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα.
Μερικά από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες δίκες που πραγματοποιήθηκαν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, αθωώθηκαν ή απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων από τον πρώτο βαθμό. Κάποιοι άλλοι χρειάστηκε να δικαστούν και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και να επιστρέψουν στον «κόσμο» έχοντας εκτίσει το προβλεπόμενο από τον νόμο μέρος της ποινής που τους επιβλήθηκε. Οκτώ χρόνια μετά και ενώ κάποιοι εκ των συγκατηγορουμένων τους (Αλ. Γιωτόπουλος, οι Σάββας, Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, Δημ. Κουφοντίνας, Β. Τζωρτζάτος, Π. Τσελέντης, Ηρ. Κωστάρης και Κ. Τέλιος) παραμένουν στις φυλακές Κορυδαλλού, οι αποφυλακισθέντες συνεχίζουν τη ζωή τους. Οσο για την εμπλοκή τους στην τρομοκρατία, αυτό είναι -αν μη τι άλλο- μια «παλιά» πλέον ιστορία.
Ο Κώστας Καρατσώλης, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του -ο «Στέλιος» της 17Ν- άλλαξε τελείως πορεία πλεύσης και από υπάλληλος σε μεγάλο μεσιτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στα βόρεια προάστια, έγινε κηπουρός. Mάλιστα φέρεται για ένα διάστημα να εργάστηκε και στους κήπους του Αμερικανικού Κολλεγίου της Αγίας Παρασκευής.
Η επιστροφήΤο συγκρότημά του, η μπλουζ μουσική αλλά και η ενασχόλησή του με την οικογενειακή επιχείρηση, είναι οι βασικοί πυλώνες της καθημερινότητας του «βενιαμίν» της οργάνωσης, Διονύση Γεωργιάδη, ο οποίος αφού εξέτισε την ποινή που του επεβλήθη, επέστρεψε στο σπίτι του στην Καλαμαριά και στην οικογενειακή επιχείρηση.
Στην παλιά του εργασία, στο τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου «Παίδων» επέστρεψε και ο Παύλος Σερίφης, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μάχη με τη βαριά ασθένεια που αντιμετωπίζει.
Ως κεραμοποιός σε επιχείρηση που διατηρεί με τη σύζυγό του εργάζεται ο Νίκος Παπαναστασίου, ενώ ο Σωτήρης Κονδύλης -ο «Αρης»- της οργάνωσης που πριν από την εμπλοκή του ήταν υπάλληλος σε ζυθοποιία, τώρα εργάζεται σε άλλη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.
Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας είναι ο Γιάννης Σερίφης, ο οποίος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο οποίος επίσης απαλλάχθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ο τελευταίος όποτε το επιτρέπει η κατάστασή του επισκέπτεται την αγαπημένη του παραλία στη Χιλιαδού της Εύβοιας.
Ο Θωμάς Σερίφης είναι πλέον «ένας άλλος, καινούργιος άνθρωπος». Αυτό λένε όσοι τον γνωρίζουν, καθώς μετά την έξοδό του από τις φυλακές Κορυδαλλού παντρεύτηκε και πλέον είναι πατέρας ενός παιδιού.
Η ζωή συνεχίζεται και για την Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία αθωώθηκε από οποιαδήποτε συμμετοχή της στην οργάνωση. Ο σύντροφός της Δημήτρης Κουφοντίνας παραμένει έγκλειστος εκτίοντας ισόβια κάθειρξη, ενώ εκείνη εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται με τον γιο της, ο οποίος πλέον είναι τριτοετής φοιτητής στο Πολυτεχνείο.
Σε επαγγελματικές αλλαγές οδήγησε τον Ανέστη Παπαναστασίου η σύντομη περιπέτεια που είχε εξαιτίας των κατηγοριών που αντιμετώπισε για συμμετοχή στη 17Ν. Ο Παπαναστασίου αθωώθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο πλέον δεν εργάζεται ως τραπεζικό στέλεχος, αλλά ως επικεφαλής ασφαλιστικής εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα.
Στο δευτεροβάθμιοΜετά μακρά διαδικασία και τον εγκλεισμό τους στις φυλακές Κορυδαλλού, οι αρχικώς καταδικασθέντες για συμμετοχή στον ΕΛΑ, Χρήστος Τσιγαρίδας, Ειρήνη Αθανασάκη και Αγγελέτος Κανάς, κρίθηκαν αθώοι από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ ο Κώστας Αγαπίου δεν πρόλαβε να ακούσει την ετυμηγορία των δικαστών, καθώς απεβίωσε μεσούσης της δίκης.
Ο συνταξιούχος Χρήστος Τσιγαρίδας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Αγγελέτος Κανάς μπορεί πλέον να μην είναι κοινοτάρχης Κιμώλου, ωστόσο επέστρεψε στο νησί και μάλιστα συμμετέχει και στο κοινοτικό συμβούλιο, ενώ παράλληλα εργάζεται ως ηλεκτρολόγος. Οσο για την Ειρήνη Αθανασάκη, εξακολουθεί να εργάζεται ως στέλεχος σε τουριστική επιχείρηση.