Ιγνατίου-Ευρυβιάδης: Η CIA για τον Α. Παπανδρέου

Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που θα προκαλέσουν αίσθηση, για τη στενή παρακολούθηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τη CIA, και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις την ταραχώδη περίοδο 1965-1981 δημοσιεύουν στο νέο βιβλίο τους «CIA: Ο Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μάριος Ευρυβιάδης και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Δεκάδες ενημερωτικά τηλεγραφήματα αμερικανών αξιωματούχων από την Αθήνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απόρρητες εκθέσεις της CIA, δημόσιες ομιλίες αλλά και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις όπως και οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου αποκαλύπτονται στις σελίδες του βιβλίου.

Αντικείμενο αυτής της ιστορικής μελέτης είναι το πώς οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής στοχοποίησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, και πως «χτίστηκε» μια σχέση μίσους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα σχέδια σε βάρος του Ανδρέα περιελάμβαναν από την οργάνωση πραξικοπήματος μέχρι απαγωγή ή και δολοφονία του. Μετά από τρεις δεκαετίες στην κατηγορία των «ανεπιθύμητων», η δικαίωση ήρθε το 1994, όταν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προσκάλεσε επίσημα τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ στον Λευκό Οίκο, παραβλέποντας τον φάκελο της CIA για τον Ανδρέα…Προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου και μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάριου Ευρυβιάδη, ενός εκ των συγγραφέων, μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί αύριο.

http://www.epikaira.gr/