Νεκρός εργάτης που καθάριζε τα τζάμια του Υπουργείου Εργασίας !

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο ... ! Είναι κουφό και συνάμα εξοργιστικό !
Ματωμένο από το αίμα ενός 32χρονου Αιγύπτιου είναι εδώ και δέκα ημέρες το υπουργείο Εργασίας. Ο άτυχος Ασίζ Εμάντ έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, όταν έπεσε από τον 3ο όροφο κτηρίου όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας στην Οδό Κοραή αριθμός 4, ενώ καθάριζε τα τζάμια του κτηρίου.



Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που συνεχίζει να παραμένει "επτασφράγιστο" μυστικό για το υπουργείο Εργασίας, έγινε γωστό παραμονή των Χριστουγέννων από την ΠΕΚΟΠ (Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού) που επισκέφθηκε το κτήριο την περασμένη Τετάρτη. Το θύμα εργαζόταν ως καθαριστής τζαμιών και το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, ενώ είχε βγει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, έπεσε στο έδαφος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε.

Όπως έγινε γνωστό μέσω της ΠΕΚΟΠ, ο άτυχος εργαζόμενος απασχολούνταν στην επιχείρηση με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και εμφανιζόταν ως εργολάβος. Ωστόσο, έπειτα από έρευνα, η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού διαπίστωσε ότι από τη σύμβαση έργου (που είχε υπογράψει το υπουργείο με εργολάβο) απαγορευόταν η υπεργολαβία. Η εταιρεία δηλαδή δεν είχε το δικαίωμα να εμφανίσει κάποιον άλλον να κάνει υπεργολαβία σε ένα τμήμα της εργολαβίας που είχε αναλάβει. Ουσιαστικά ο εργαζόμενος είχε σχέση εξαρτημένης εργασίας και αποτελούσε προσωπικό της εταιρείας, απλώς είχε υποχρεωθεί από την εργολάβο εταιρεία να δηλώνεται ως ελεύθερος επαγγελματίας!

Για το περιστατικό επιλήφθηκε η αστυνομία και αυτεπάγγελτα άσκησε ποινική δίωξη στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Αθηνών πραγματοποίησε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου έλεγχο στον χώρο. Αναφερόμενη στο θανατηφόρο ατύχημα η ΠΕΚΟΠ θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

* Πώς βρέθηκε ο εργαζόμενος να δουλεύει εκεί την Κυριακή, ενώ η υπηρεσία είναι κλειστή και η σύμβαση που έχουν υπογράψει με την εργολαβική εταιρεία αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι "ο καθαρισμός γίνεται μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 4 μέχρι τις 9 το απόγευμα»;

* Ποιος έδωσε κλειδιά στον άτυχο εργάτη αφού το θυρωρείο του κτηρίου παραμένει κλειστό το σαββατοκύριακο;

* Γιατί δεν υπάρχει παρουσιολόγιο για να υπογράφουν οι καθαρίστριες και καθαριστές που δουλεύουν στο υπουργείο; Σημειώνουμε ότι παρόμοιο αίτημα από την ΠΕΚΟΠ απορρίφθηκε τελευταία στιγμή από τον κ. Λοβέρδο.

* Ποιος ελέγχει τους εισερχόμενους στη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου;

* Υπάρχουν εργαζόμενοι που δηλώνονται ότι δουλεύουν στο συνεργείο καθαρισμού αλλά απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες της διεύθυνσης του υπουργείου;

* Πόσοι εργαζόμενοι έμειναν και υποχρεώνονται να καθαρίζουν το κτήριο μετά τις περικοπές του ανεκδιήγητου Λοβέρδου;

* Ποιος «ομφάλιος λώρος» συνδέει δουλέμπορους, εργολάβους, υπουργούς και διευθυντική καμαρίλα των κρατικών εταιρειών;



Ερώτηση Κριτσωτάκη

Ερώτηση για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο υπουργείο Εργασίας, με θύμα τον 32χρονο Αιγύπτιο, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης. Ο βουλευτής ερωτά την υπουργό Εργασίας α) πώς είναι δυνατόν σε υπουργείο Εργασίας να εργάζονται άνθρωποι χωρίς τήρηση μέτρων ασφαλείας, β) ποια μέτρα θα ληφθούν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και γ) ποια μέτρα θα ληφθούν για τη μείωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που μετατρέπει τους χώρους εργασίας σε ζούγκλα.
http://www.avgi.gr/