Περικλής Γκιόλιας: "...ο μαρτυρικός τρόπος θανάτου ήταν τελικά για τον Σωκράτη διαβατήριο αγιασμού"

Ο Περικλής Γκιόλιας, ο αδελφός του δολοφονημένου Σωκράτη Γκιόλια, τρεις μήνες μετά τη δολοφονία  του  αδελφού του  μεταφέρει, σε συνέντευξη που δημοσιεύει το "Πρώτο Θέμα", δικές του εκδοχές για τους δράστες και τα κίνητρα της δολοφονικής επίθεσης διατυπώνοντας απόψεις διακατεχόμενες από θρησκόληπτες εικασίες. Όπως, απαντώντας στην ερώτηση "Πιστεύεις ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση" αναφέρει "Για ατύχημα, να το συζητήσω, για τρομοκρατική επίθεση, όμως, όχι."

Ενώ σε άλλο σημείο και στην ερώτηση "τι του είπαν τελικά εκείνη τη νύχτα και τον έπεισαν να κατέβει;" απαντά :"αν δεν επέτρεπε ο Θεός, δεν θα κατέβαινε κάτω στις 5.20 το πρωί για να συναντήσει τους δολοφόνους του."
Δείτε μερικα κομματια απο την συνέντευξη που αναδημοσιεύει το Νewsbeast.gr 
- Έχεις σκεφτεί τι του είπαν τελικά εκείνη τη νύχτα και τον έπεισαν να κατέβει;
Μου έχουν περάσει διάφορα σενάρια από το μυαλό αλλά προσπαθώ να μην το πολυσκέφτομαι γιατί ό,τι και αν του είπανε, αν δεν επέτρεπε ο Θεός, δεν θα κατέβαινε κάτω στις 5.20 το πρωί για να συναντήσει τους δολοφόνους του. Πιστεύω όμως ότι το επέτρεψε, γιατί ο μαρτυρικός τρόπος θανάτου ήταν τελικά για τον Σωκράτη διαβατήριο αγιασμού.

- Πιστεύεις ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση;
Για ατύχημα, να το συζητήσω, για τρομοκρατική επίθεση, όμως, όχι. Είναι πιο πιθανό το σενάριο για μένα να πέρασαν τυχαία τρεις οπλισμένοι την ώρα που ο αδελφός μου κατέβαινε για πρωινή βόλτα και κατά λάθος να εκπυρσοκρότησαν τα όπλα παρά το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας.

- Πώς κρίνεις εσύ, ένας άνθρωπος που δεν ανήκεις στη δημοσιογραφική πιάτσα, την αντίδραση ορισμένων συναδέλφων του;
Κατ’ αρχάς ορισμένοι είχαν όντως την κλασική αντίδραση που συνηθίζεται στις «πιάτσες». Παρ’ όλα αυτά, δεν νομίζω ότι είναι ακριβές να αναφερόμαστε σε δημοσιογραφική πιάτσα όσο σε δημοσιογραφική κοινότητα, γιατί βασικό χαρακτηριστικό της κοινότητας είναι η ανάγκη των μελών της να ταυτίζονται με την άποψη των ισχυρών. Ο άνθρωπος, ως μέλος, έχει συνδέσει τη διαφωνία με την περιθωριοποίηση που δεν μπορεί να αποδεχτεί ως κοινωνικό ον. Γι’ αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να πάει κόντρα στο ρεύμα.
- Εσύ έγραφες στο troktiko;
Ενημερωνόμουν από αυτό, λίγες φορές μάλιστα είχα στείλει και εγώ κείμενα, όπως έστελναν, φαντάζομαι, και χιλιάδες άλλοι, αλλά δεν είχα τη δυνατότητα και τον χρόνο να γράψω. Στο μόνο που μπορώ να πω ότι συνέβαλα, στις αρχές του 2009, όταν πλέον είχε γίνει πολύ δημοφιλές, ήτα η διεκπεραίωση της εμπορικής κατοχύρωσης του ονόματος troktiko, μια και ο Σωκράτης ήταν εκτός από τις λογικές της αγοράς και δεν είχε μπει στη διαδικασία να το κατοχυρώσει.