Η αποτελεσματικότητα και ο… αγιος Ικερ

http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/archives/381

Όταν βλέπεις μια ομάδα, που έχει μοιράσει τεσσάρες σε Αγγλία και Αργεντινή, να παίζει σαν μικρή και φοβισμένη στον ημιτελικό (βλ. Γερμανία) τότε αυτή η Ισπανία έχει κάτι που τρομάζει τους απέναντι έντεκα.

Όταν βλέπεις μια ομάδα που έχει κάνει μόνο νίκες μέχρι και τον τελικό και κατεβαίνει σε αυτόν όχι για να κάνει παιχνίδι αλλά για να καταστρέψει, με σκληρά φάουλ, του αντιπάλου (βλ. Ολλανδία) τότε όντως αυτή η Ισπανία έχει κάτι το ξεχωριστό.



Αν κατέκτησε το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο δίκαια η Ισπανία; Δικαιότατα, ήταν η καλύτερη ομάδα. Δεν έπαιξε την καλύτερη μπάλα, νομίζω ότι αυτό το βραβείο το μοιράζονται Ουρουγουάη και Γερμανία, το ότι αυτό ήταν το ζευγάρι του μικρού τελικού κάτι λέει αναφορικά με συνδυασμό θεάματος και αποτελεσμάτων.

Η Ολλανδία αδίκησε τον εαυτό της… Θα μπορούσε ο Φαν Μάαρβαϊκ, βλέποντας τι γίνεται, να περάσει έναν ορθολογικό φορ (αντί του Φαν Πέρσι) ώστε να σταματήσει τις κατεβασιές του Πουγιόλ, θα μπορούσε να ανεβάσει λίγο τον Σνάιντερ ώστε να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Ινιέστα, θα μπορούσε πολλά αλλά προδόθηκε κι αυτός από την απειρία του.

Διόρθωση: η Ισπανία ήταν η καλύτερη ομάδα του τουρνουά αλλά κυρίως η πιο αποτελεσματική: δέχθηκε μόνο 2 γκολ, όπως η Ιταλία το 2006 (κατέχουν εξ ημισείας πλέον το ρεκόρ) και έβαλε μόνο 8, πρώτη φορά ομάδα αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Κόσμου με τόσα λίγα γκολ (!).

Με δεδομένο πως έχει κατακτήσει και το EURO 2008 (μόνο η Δυτική Γερμανία του ’74 το έκανε με αυτή τη σειρά, η Γαλλία είχε πάρει πρώτα το Μουντιάλ, το 1998) μιλάμε για μια απόλυτη κυρίαρχο, κυρίως λόγω της κλάσης των παικτών της, ξεκινώντας από τον… άγιο Ικερ Κασίγιας. Η επέμβασή του με τα πόδια σε ένα κρίσιμο σημείο του τελικού ήταν το ξεκίνημα για μια επικράτηση που θα μπορούσε να είχε έρθει στο 90λεπτο.

Το είδαμε κι αυτό λοιπόν… Δουλεύοντας, στις ετοιμασίες του Μουντιάλ για διάφορα μουντιαλικά αφιερώματα, είχα για τους Ισπανούς πως μόνο μέχρι την τετράδα είχαν φθάσει, κι αυτή το 1950 (!). Η ταμπέλα των looser βγήκε…

Και μην ξεχνάτε πως πλέον είναι εν ενεργεία Πρωταθλητές Κόσμου και Πρωταθλητές Ευρώπης σε ποδόσφαιρο αλλά και μπάσκετ!!!