Μια μαύρη σελίδα της πολιτικής μας ιστορίας ...σαν σήμερα το 1965

 ΒΙΝΤΕΟ
( ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΆ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΟΔΕΎΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 1960)
Στα τέλη Ιουνίου του 1965 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με το παλάτι. Αφορμή αποτελεί η πρόθεση του, να αντικαταστήσει τον αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Γεννηματά αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πέτρο Γαρουφαλιά. Όμως οι Γεννηματάς και Γαρουφαλιάς είναι άνθρωποι του Παλατιού. Ο Βασιλιάς δεν είναι διατεθειμένος να χάσει την επιρροή του στη κυβέρνηση και ιδίως το στράτευμα και αρνείται οποιαδήποτε αντικατάσταση.

Ο θριαμβευτής των εκλογών του 1964 Γεώργιος Παπανδρέου εμμένει στην απόφασή του. Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιείται στα ανάκτορα η τελευταία συνάντηση του Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο που διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Στο τέλος της συνάντησης ο «Γέρος της Δημοκρατίας» δηλώνει ότι πρόκειται να υποβάλει εγγράφως την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι Αποστάτες σχηματίζουν κυβέρνηση με εντολή του Βασιλιά Κωνσταντίνου.
Το πολιτικό σύστημα καταρρέει την ώρα που οι υποστηρικτές του Γεωργίου Παπανδρέου αντιδρούν με διαδηλώσεις. Είναι η περίοδος που θα μείνει στην Ιστορία ως «Ιουλιανά» ή «Αποστασία». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πτώση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αρνηθεί να υποστηρίξει τις αμερικανικές προτάσεις επίλυσης του προβλήματος, επικαλούμενος το Σύνταγμα της Ελλάδας
PIAZZA del POPOLO