ΤΟ ΔΝΤ ΖΗΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ BLOGGER

http://news247.gr/
Ένας μπλόγκερ που άφησε πριν από 20 χρόνια την Βρετανία για την αγροτική ευδαιμονία στην Ισπανία έχει εξελιχθεί σε σοφό της οικονομίας του οποίου τη συμβουλή επιθυμεί διακαώς μέχρι και το ΔΝΤ.

Ο Έντουαρντ Χιου έχει στην κατοχή του ένα βραβείο Νόμπελ, ενώ τον διαβάζει φανατικά ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν ο οποίος όπως δήλωσε στο CNN "Μακάρι να έγραφε συχνότερα".



O 61χρονος γκουρού των οικονομικών σπούδασε στο London School of Economics αλλά είχε χάσει το ενδιαφέρον του για τα οικονομικά μέχρι που ήρθαν στο προσκήνιο τα οικονομικά βάσανα της Ιαπωνίας.

"Ξαφνικά μου ξύπνησε το ενδιαφέρον για τα οικονομικά όταν βρήκα ένα πρόβλημα", είπε χαρακτηριστικά. Ο Χιου ιντριγκάρεται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα, τότε αποκτά ενδιαφέρον στο να αξιοποιήσει τις γνώσεις του για να το επιλύσει.

Οι απόψεις του για την οικονομία χαίρουν εκτίμησης και δεκάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο παρακολουθούν το blog του. Μάλιστα, έχει εμφανιστεί σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια και μέχρι και το ΔΝΤ έχει εκφράσει την επιθυμία να τον συναντήσει.

Ο Χιου τονίζει ότι καμία χώρα με άσχημη οικονομική κατάσταση δεν θα έχει μέλλον. Μετά την ομιλία του σε ετήσιο συνέδριο επιχειρηματικών μυαλών στη Μπαρτσελόνα 1.000 άτομα επιχείρησαν να τον κάνουν φίλο στο Facebook μέσα σε μια μόνο μέρα.

Ο ίδιος υποστηρίζει μια ριζοσπαστική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων των μελών της ευρωζώνης η οποία επιβαρύνεται από την κλιμάκωση των επιπέδων του χρέους ενώ ταυτόχρονα είναι εγκλωβισμένη με το ενιαίο νόμισμα.

Τα προβλήματα της Ευρώπης έχουν βαθιά τις ρίζες τους στα δημογραφικά, υποστηρίζει λέγοντας ότι οι χώρες με μεγάλο ποσοστό νέων έχουν συσσωρεύσει το χρέος, ενώ οι χώρες με μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων τώρα βρίσκονται υπό πίεση.

"Αν κοιτάξετε τις χώρες που έχουν έξαρση γεννήσεων όπως , τις Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία - όλες είναι νέες κοινωνίες, ενώ οι κοινωνίες που πληρώνουν για την υπογεννητικότητα, όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Σουηδία είναι ηλικιωμένες κοινωνίες που δημιουργούν πλεονάσματα, λόγω της δυναμικής της αποταμίευσης και δανεισμού" είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο Χιου αναφέρει ότι το δημογραφικό θέμα δεν εξηγεί τα πάντα. "Το να έχει μια χώρα μια καλή κεντρική τράπεζα και μια καλή νομισματική πολιτική είναι άκρως χρήσιμο, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η υψηλή ποιότητα των θεσμών βοηθούν πάρα πολύ" ανέφερε τονίζοντας ότι τα πράγματα δεν είναι μονόπλευρα.