Ενας μπερδεμένος Γερμανός

http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/archives/370
Ομολογώ πως τόσο καιρό απέφυγα να γράψω κάτι για την Εθνική ενόψει Μουντιάλ. Ο λόγος; Ηθελα να δω τι θα σκαρφιστεί πάλι ο Οτο Ρεχάγκελ.Βέβαια η ερώτηση «τι έχει στο μυαλό του ο Γερμανός» δεν έχει απαντηθεί ποτέ σωστά. Διαβάζοντας όμως και ακούγοντας κανείς τα ρεπορτάζ, δημιουργείται μια εύλογη απορία: τώρα του ‘ρθε να δοκιμάσει τον Κατσουράνη και τον Κυργιάκο σε θέση λίμπερο, που χτύπησε ο Μόρας; Δεν το είχε σκεφτεί;



Προφανώς το είχε σκεφτεί, εξ ου και πήρε μαζί τον Μαλεζά. Αλλά ο Γερμανός δείχνει το λιγότερο μπερδεμένος. Θεωρητικά πηγαίναμε να παίξουμε με Νότιο Κορέα και Νιγηρία (το ματς με την Αργεντινή είναι ιδιάζουσα περίπτωση) είτε με 4-3-3 που κατέβαινε η ομάδα στα προκριματικά είτε με 4-4-2, αλλά και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε ο λεγόμενος παίκτης-σύρτης, αυτός που γινόταν λίμπερο όποτε το απαιτούσε η συνθήκη: ό,τι δηλαδή έκανε ο Κατσουράνης το 2004.

Αυτό όμως άρχισε να φαίνεται στις προπονήσεις τις τελευταίες ημέρες. Όχι νωρίτερα! Κι αυτό είναι που ξενίζει.

Δεύτερον, ότι ενάντια σε μη ευρωπαϊκές ομάδες γενικώς δεν το… έχουμε. Θυμάμαι στο Συνομοσπονδιών το 2005 πώς φαινόταν μια ταχύτητα πιο αργοί από τους Γιαπωνέζους και η Νότια Κορέα δεν είναι κάτι διαφορετικό. Κάθε άλλο… Οι σχιστομάτηδες θα τρέξουν κι εκεί η Εθνική θα έχει πρόβλημα, τόσο στο αργό κέντρο άμυνας που τη διακρίνει όσο και στις αργές επιστροφές.

Το να πάει, για να μιλήσουμε για το μεθαυριανό ματς, σε χαμηλό τέμπο ο ρυθμός και να… χτυπήσουμε κάποια στιγμή με ένα γκολ, «καθαρίζοντας» το παιχνίδι δεν είναι απίθανο. Ούτε απίθανο είναι να προκριθούμε, ούτε απίθανο είναι να νικήσουμε την Αργεντινή. Αλλωστε το να παίζουμε αμυντικά και να βγαίνουμε στην κόντρα ήταν το σήμα κατατεθέν.

Με Βύντρα-Τοροσίδη στα άκρα, Κυργιάκο-Παπασταθόπουλο στόπερ, Κατσουράνη σύρτη, Τζιόλη-Καραγκούνη στα χαφ και μπροστά τους Χαριστέα, Σαμαρά και Γκέκα κακή ομάδα δεν έχουμε. Αργή είναι. Και το να αντιμετωπίζεις τέτοιο πρόβλημα είναι για έναν προπονητή πιο δύσκολο κι από να έχει να επιλύσεις προβλήματα τακτικής.

Θέλεις λοιπόν ταχείς παίκτες. Εξ ου και ίσως δούμε Σεϊταρίδη αντί για Βύντρα, ίσως Βύντρα στόπερ αντί του «Παπ» και (μακάρι!) Σαλπιγγίδη αντί Χαριστέα ή Σαμαρά.

Θεωρητικά όλα αυτά. Πρακτικά οι Κορεάτες μπορεί να αποδειχθούν λεία, μπορεί οι δικοί μας να πετάξουν κάνα παστέλι νωρίς-νωρίς και να τελειώνει νωρίς το παραμύθι, μπορεί, μπορεί, μπορεί…

Για να δούμε τι θα δούμε…