Tην αποφυλακισή τους ζητούν 5 κατηγορούμενοι στο "συνδικάτο του εγκλήματος" και την απαγωγή Παναγόπουλου


www.rethnea.gr
Ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών βρέθηκαν προχθες έξι από τους κατηγορούμενους για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, όπως είχαν κληθεί, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών προσωρινής τους κράτησης, προκειμένου να τοποθετηθούν επί του δικαιώματος τους να αφεθούν ελεύθεροι όπως ορίζει ο νόμος αν συντρέχουν οι λόγοι.
Παρόντες ήταν οι Ρεθυμνιώτες κατηγορούμενοι Απόστολος Πετράκης και Μανώλης Σκαρλάτος, ο Γιώργος Τρομπούκης, ο Γιώργος Κατσαγάνης, ο Αριστομένης Κλεφτογιάννης και ο Χαράλαμπος Μουστάκας. Όλοι συνοδευόταν από τους συνηγόρους τους, οι οποίοι και τους εκπροσώπησαν ενώπιον του συμβουλίου.



Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για το αν θα παραταθεί η προσωρινή τους κράτηση ή όχι αναμένεται να εκδοθεί με σχετικό βούλευμα την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο νέος νόμος Καστανίδη, ο 3811/09, σύμφωνα με τον οποίο αποφυλακίζονται όσοι κατηγορούμενοι κρατούνται για αδικήματα που επισύρουν ποινή από πέντε έως δέκα χρόνια κάθειρξης, στον οποίο προσδοκούν για να δουν την πόρτα εξόδου των φυλακών, όπου κρατείται ο καθένας τους, φαίνεται τελικά να μην ευνοεί κανένα από τους παραπάνω έξι. Κι αυτό διότι η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος, να μην υπάρχει στο ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων αμετάκλητη απόφαση για ομοειδή αδικήματα, δεν υφίσταται. Προηγούμενες καταδίκες τινάσσουν στον αέρα την ελευθερία τους. Όμως ακόμα κι αν ορισμένοι έχουν την προϋπόθεση, εμπόδιο για την αποφυλάκιση τους στέκονται οι εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες.

Ούτως ή άλλως, πιθανότητες για τον Απόστολο Πετράκη να αποφυλακιστεί δεν υπάρχουν, καθώς πήρε πάνω του την απαγωγή και βαρύνεται επίσης με κατηγορίες που επισύρουν ποινές μεγαλύτερες από ΄κείνες που προβλέπει ο νόμος.

Οι πρώην φίλοι του Κατσαγάνης, Κλεφτογιάννης και Μουστάκας, δεν έχουν ομολογήσει εμπλοκή στην απαγωγή, όμως επίσης οι κατηγορίες που τους συνοδεύουν είναι τέτοιες που μάλλον δεν επιτρέπουν την αποφυλάκιση τους ενώ και η περίπτωση αποφυλάκισης του Τρομπούκη θεωρείται απίθανη λόγω των εις βάρος του κατηγοριών.

Μια προηγούμενη αμετάκλητη εις βάρος του δικαστική απόφαση, φαίνεται να στέκεται σοβαρό εμπόδιο για την αποφυλάκιση του Ρεθυμνιώτη ξενοδόχου Μανώλη Σκαρλάτου, που σε άλλη περίπτωση ο 3811/09 θα ήταν σύμμαχος του για την απόκτηση της ελευθερίας του σε αυτή την φάση.

Χθες, ο ίδιος και οι δικηγόροι του, εξήγησαν στα μέλη του συμβουλίου τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να παραταθεί η κράτηση του, ωστόσο η προηγούμενη καταδίκη του θα προβληματίσει τους δικαστές.

Ο συνήγορος του Μ. Σκαρλάτου, Παντελής Φουρφουλάκης, υποστήριξε ότι ο εντολέας του δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή Παναγόπουλου και ότι καθ'; όλο το χρόνο της απαγωγής, ομηρίας και απελευθέρωσης του εφοπλιστή, δηλαδή από τις 12 έως τις 20 Ιανουαρίου 2008, όπως προκύπτει από δημόσια έγγραφα, τα οποία και προσκομίστηκαν, βρισκόταν στην Αγία Γαλήνη, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, με εξαίρεση μόνο την 15η Ιανουαρίου όταν είχε μετέβη στην Αθήνα με την σύζυγο του για λίγες ώρες.

Εκτός των άλλων δημόσιων εγγράφων που από το στάδιο της σύλληψης είχαν προσκομιστεί στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, η υπεράσπιση του Μ. Σκαρλάτου εμφάνισε ακόμα ένα στοιχείο που όπως είπε αποδεικνύει ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν το επίμαχο διάστημα της απαγωγής στην Κρήτη.

Πρόκειται για την έκθεση σάρωσης των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, που τους παραδόθηκε μόλις χθες και δείχνει ότι το συγκεκριμένο τηλέφωνο είχε δραστηριότητα στην Αγία Γαλήνη.

Ο κ. Φουρφουλάκης ζήτησε από τα μέλη του συμβουλίου να σκεφτούν αν είναι δυνατόν ο κατηγορούμενος να βρίσκεται ταυτόχρονα στην Κρήτη και στην Αθήνα ώστε να λάβει μέρος στην υπόθεση της απαγωγής.

Ένα ακόμα σημείο της δικογραφίας στο οποίο εστίασε η υπεράσπιση του Ρεθυμνιώτη κατηγορούμενου προκειμένου να πείσει το συμβούλιο ότι αδίκως βρίσκεται προφυλακισμένος, ήταν αυτό του περιεχομένου των τηλεφωνικών του συνομιλιών με τον Παναγιώτη Βλαστό. Να σημειωθεί ότι στα δεκάδες cd της ΕΥΠ, υπάρχουν συζητήσεις των δυο ανδρών για το χρόνο που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, σε αριθμό που υπερβαίνουν τις 150. Από αυτές έχουν απομαγνητοφωνηθεί ως ύποπτες για την απαγωγή ή για άλλες ύποπτες κατά την Αστυνομία υποθέσεις, λιγότερες από 20. Στις υπόλοιπες, η συζήτηση των δυο περιστρέφεται σε ζητήματα της καθημερινότητας. Ο συνήγορος του Σκαρλάτου, φέρεται να έθεσε στα μέλη του συμβουλίου τον εξής προβληματισμό:

«Είναι δυνατόν να βασανίζει τους κατηγορούμενους ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η απαγωγή και ένα τεράστιο ποσόν όπως τα 30 εκατομμύρια ευρώ και να μην αναφέρονται σε όλες τους τις συζητήσεις στο θέμα αυτό αλλά να αφιερώνουν μόνο το 10% του χρόνου των συνομιλιών τους στην υπόθεση;»

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις φράσεις «ριχτάδικο» και «σκάφη» που χρησιμοποιούν οι Σκαρλάτος και Βλαστός και η αστυνομία τις έχει δεδομένες ως «απαγωγή» και «λύτρα» αντίστοιχα, ο συνήγορος του Ρεθυμνιώτη κατηγορουμένου υποστήριξε στο συμβούλιο ότι αυτές είναι αυθαίρετες ερμηνείες των αστυνομικών και αν κάποιος διάβαζε ανεπηρέαστα τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες δεν θα έβγαζε κανένα νόημα περί της απαγωγής Παναγόπουλου.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και μια ακόμα εξέλιξη σε ό,τι αφορά τον Απόστολο Πετράκη: Η ανακρίτρια έδωσε εντολή να ληφθεί εκ νέου DNA από τον κατηγορούμενο προκειμένου μέσω της ταυτοποίησης να ελεγχθεί η εμπλοκή του και σε άλλες υποθέσεις που ερευνά η δικαιοσύνη.

Nα σημειωθεί ότι έχουν ήδη αποφυλακιστεί τέσσερις από τους 19 συνολικά κατηγορούμενους της απαγωγής Παναγόπουλου, ύστερα από αιτήσεις αποφυλάκισης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι τους και τους οποίους ευνόησε ο ν.3811/09 καθώς στο ποινικό τους μητρώο δεν υπήρχαν αμετάκλιτες δικαστικές αποφάσεις για κακουργήματα.

Πρώτος πέρασε την πόρτα εξόδου του σωφρονιστικού καταστήματος Χίου όπου εκρατείτο με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση ο Ρεθυμνιώτης Γιάννης Θεοδωράκης για τον οποίο ωστόσο δεν υπήρχε άλλη συγκεκριμένη κατηγορία. Ακολούθησαν οι αποφυλακίσεις: της συζύγου του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού Άννας Χήρα, της φίλης του Γιάννη Σκαφτούρου Πωλίνας Γεωργά και προ ολίγων ημερών της δικηγόρου του Βλαστού Ελισάβετ Πούλιου.