Νίκη Αντώνη Ομπάμα-Σαμαρά και «μπλογκόσφαιρας»




Η χθεσινή αναμέτρηση για τη διαδοχή του κ. Κώστα Καραμανλή στη προεδρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ του κ. Αντώνη Σαμαρά, της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, ανέδειξε δύο απρόβλεπτους, από τα ΜΜΕ και τους Δημοσκόπους (τους), νικητές: τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.


Η νίκη των δύο προσώπων αποχτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική «μπλογκόσφαιρα» (blogosphere). Διότι μετουσιώνεται στην πρώτη κατίσχυση των διαδραστικών «κοινωνικών μέσων» (social media) του Διαδικτύου απέναντι στα «ισχυρά -παραδοσιακά» ΜΜΕ (mass media) της χώρας. Νίκη της σύγχρονης «συλλογικής υποκειμενικότητας» απέναντι στην «παραδοσιακή» «υποκειμενική συλλογικότητα».



Κανένας, σοβαρός αναλυτής, δε θα πρέπει να παραγνωρίσει ή να παρακάμψει το ρόλο των ιστολογίων (blogs) και την καθοριστική συμβολή της «ιστολογίας» (blogging) των πολιτών στην ανατροπή των (επιβαλλόμενων) προβλέψεων των επικοινωνητών της διαπλοκής, της ιδιοτέλειας και της προπαγάνδας.



Στα ιστολόγια, ιστολόγοι και σχολιαστές, ανέπτυξαν ελεύθερα και αλογόκριτα, έναν Δημοκρατικό Διάλογο. Παρέθεσαν τα πολιτικά (και όχι μόνο) επιχειρήματά τους, δίνοντας την δυνατότητα στον αναγνώστη ν' αποχτήσει σφαιρική αντίληψη για τις πραγματικές ανησυχίες και σκέψεις των συμπολιτών του.

Ευχόμαστε αυτή η εποχή της αθωότητας, των νέων μέσων προσωπικής (και όχι μαζικής) πληροφόρησης και (τηλ)επικοινωνίας, να μη παρέλθει ποτέ. Ευχόμαστε οι ερασιτέχνες διαλαλητές του Διαδικτύου ν’ αντέξουν στις πιέσεις της εξουσίας (ή των εξουσιών από το 1 μέχρι το 4) που σίγουρα θα ενταθούν...