Aρνούνται τις Κατηγορίες οι Ρεθυμνιώτες για την απαγωγή Παναγόπουλου...

Πρόκειται για κατηγορούμενους "κλειδιά" αφού φέρονται με βάση το κατηγορητήριο να έχουν φυσική συμμετοχή στην απαγωγή αλλά και στο "ξέπλυμα" των λύτρων

Tρίτη 7 Ιουλίου 2009 Της Πόπης Παπαδάκη www.rethnea.gr
http://paramythia.pblogs.gr

Στην 25η τακτική ανακρίτρια αναμένεται να οδηγηθούν αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη οι δέκα συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που μεταξύ των άλλων κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεων που τους αποδίδονται, είναι και η υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
Τα ονόματα και των δέκα, καθώς και έξι ακόμα κατηγορουμένων που φέρονται ως μέλη της ίδιας οργάνωσης και βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με τη διάταξη 3671/04-07-2009 του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών δόθηκαν το Σάββατο το πρωί στην δημοσιότητα, γεγονός σπάνιο στα δικαστικά χρονικά.

Ο 32χρονος και ο 38χρονος από τον νομό Ρεθύμνου, που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή σε Αγία Γαλήνη και Ρέθυμνο αντίστοιχα, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου αλλά και με τις υπόλοιπες κατηγορίες για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Οι δικηγόροι των δυο, παρέλαβαν μόλις χθες το μεσημέρι την πολλών εκατοντάδων σελίδων δικογραφία ενώ ο 32χρονος πρόκειται να οδηγηθεί για απολογία στον ανακριτή αύριο Τετάρτη στις 11.30 το πρωί και ο 38χρονος την ίδια ώρα της Πέμπτης.

Μέχρι στιγμήν πάντως, ο ρόλος που αποδίδεται στους δυο συλληφθέντες Ρεθύμνιους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μόνον περιφερειακός και η «ενοχή» τους προκύπτει από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν το προηγούμενο διάστημα, αρχικά ο 32χρονος με τον έγκλειστο στις φυλακές Τρικάλων στον οποίο έχει αποδοθεί ο ρόλος του εγκεφάλου και στην συνέχεια ο 32χρονος με τον 38χρονο, που μεταξύ τους είναι κουμπάροι και όπως υποστηρίζεται τουλάχιστον από την πλευρά του δεύτερου, η σχέση αυτή δικαιολογεί την επαφή του με τον πρώτο.

Σχετικά με τον τρίτο συλληφθέντα Ρεθυμνιώτη, τον 30χρονο από την Επισκοπή που διέμενε στην Αθήνα, φαίνεται ότι τα εναντίον του στοιχεία είναι επιβαρυντικά και δηλώνουν την φυσική του παρουσία στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή ενώ τα εγκληματολογικά εργαστήρια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από την ανάλυση φωνής που έκαναν, τον έχουν δείξει ως τον διαπραγματευτή για την παράδοση των λύτρων. Επί πλέον, τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του (2 καλάσνικοφ και διόπτρες νυχτός) αποτελούν ενισχυτικό των κατηγοριών που του αποδίδονται.

Να σημειωθεί ότι εννέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του 32χρονου ξενοδόχου από την Αγία Γαλήνη, ύστερα από τον έλεγχο που τους έγινε, προέκυψε ότι δεν έχουν σχέση με τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου.

Πως εμπλέκεται ο 32χρονος ξενοδόχος από την Αγία Γαλήνη

Το 2002, ο 32χρονος ξενοδόχος κατηγορήθηκε για την ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Τυμπακίου. Δικάστηκε για την υπόθεση πρωτόδικα σε 14 χρόνια ποινή φυλάκισης. Λίγο αργότερα, σε δεύτερο βαθμό, η ποινή μειώθηκε κατά πολύ. Τα 14 χρόνια έγιναν μόλις τέσσερα και ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε ήδη εκτίσει την ποινή του ως προφυλακισμένος.

Στην διάρκεια της κράτησης του στις φυλακές Αλικαρνασσού Ηρακλείου, ο 32χρονος γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Βλαστό που σήμερα θεωρείται ο εγκέφαλος της απαγωγής Παναγόπουλου καθώς και με δυο ακόμα βαρυποινίτες ως εκ των εγκεφάλων της εγκληματικής οργάνωσης που εκτός της παραπάνω υπόθεσης, μέσα από τις φυλακές έδινε εντολές για εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου, απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις κ.α.

Οι δύο άνδρες, φαίνεται να διατήρησαν την φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους στην φυλακή και συνέχισαν την επαφή τους.

Όταν οι αστυνομικές αρχές υποψιάστηκαν τον Π. Βλαστό ότι ενέχεται στην απαγωγή Παναγόπουλου, έθεσαν σε παρακολούθηση τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες. Μεταξύ των άλλων, ο Βλαστός, πάντα μέσα από την φυλακή, κάνοντας χρήση καρτοκινητού, φέρεται να είχε συνομιλίες εκτός από τον κατασκευαστή δημοσίων έργων Γ. Τρομπούκη, και με τον 32χρονο Ρεθύμνιο ξενοδόχο, οι δε συνομιλίες, όπως λέγεται, ήταν διαδοχικές.

Είναι άγνωστο αν έχει καταγραφεί το περιεχόμενο των συνομιλιών Βλαστού-32χρονου, αξιωματικοί πάντως διαρρέουν ότι αφορούσε το ξέπλυμα εκατομμυρίων από τα λύτρα της απαγωγής. Εκτός των τηλεφωνικών του συνομιλιών, είναι άγνωστο αν υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνδέονται με την απαγωγή, καθώς μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενο της δικογραφίας στο σκέλος που τον αφορά και οι δικηγόροι του ήταν φειδωλοί στον τομέα αυτό.

Ο συνήγορος του Ρεθυμνιώτη, κατηγορηματικά ισχυρίζεται ότι ο πελάτης του δεν είχε καμία γνώση για την υπόθεση Παναγόπουλου.

Από το περιβάλλον του, λέγεται ότι τηλεφωνική επαφή μεταξύ του ίδιου και του Βλαστού μπορεί να υπήρξε, ωστόσο αυτή ήταν στο πλαίσιο της γνωριμίας τους και τίποτα περισσότερο. Εξ άλλου, όπως λένε, μετά την περιπέτεια του με την ληστεία, περιορίστηκε στην ξενοδοχειακή του δραστηριότητα, που του επέφερε κέρδη και στην οικογένεια του. Παντρεύτηκε, απέκτησε ένα παιδί και αφοσιώθηκε σ' αυτό.

Η έρευνα στο σπίτι του και στο ξενοδοχείο του, δεν έδωσε στοιχεία στις αρχές. Κατασχέθηκαν επιταγές, κάρτες κινητών τηλεφώνων που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων, εννέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ που από τον έλεγχο δεν αποδείχτηκαν ύποπτα. Όσο για τα πέντε πανάκριβα αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην κατοχή του και το πολυτελές σκάφος, το περιβάλλον του υποστηρίζει ότι τα δικαιολογεί η οικονομική του κατάσταση.


Από τις αλάνες της Επισκοπής που έπαιζε ποδόσφαιρο, στη ζωή της αθηναϊκής νύχτας

Παιδί χαμηλών τόνων που ντρεπόταν να κοιτάξει μεγαλύτερο του ηλικιακά συνομιλητή στα μάτια, περιγράφουν τον 30χρονο από την Επισκοπή, άνθρωποι που τον γνώριζαν από μικρό, ακόμα και οι δάσκαλοι του. Χόμπι του είχε το ποδόσφαιρο. Στην ομάδα της Επισκοπής, μέχρι πριν κάμποσα χρόνια, είχε τον ρόλο τερματοφύλακα με πολύ καλές μάλιστα επιδόσεις, όπως λένε συναθλητές του. Δεν δημιουργούσε προβλήματα, δεν εμπλεκόταν σε καβγάδες, ήταν ευγενικός, υποστηρίζουν. Πριν δέκα περίπου χρόνια, μια θέση εργασίας κοντά σε μεγαλοεπιχειρηματία αποτέλεσε πρόκληση για τον πρώην ποδοσφαιριστή και μετακόμισε στην Αθήνα. Στο Ρέθυμνο επέστρεφε συχνά αλλά κανείς δεν ήξερε ποια ακριβώς ήταν η επαγγελματική του δραστηριότητα. Πληροφορίες τον θέλουν τα τελευταία πέντε χρόνια συνιδιοκτήτη χαρτοπαικτικής λέσχης. Κινούμενος στον χώρο αυτό, φαίνεται να γνωρίστηκε με ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου και να μπέρδεψε στα γρανάζια τους.

Η χαρακτηριστική κρητική προφορά του ανθρώπου που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση των λύτρων της απαγωγής με την Κατερίνα Παναγοπούλου αλλά και που συνομιλούσε με τον «όμηρο» εφοπλιστή τις μέρες που εκρατείτο στο μυστικό ακόμα κρησφύγετο, ύστερα από τις αναλύσεις φωνής που έγιναν, αποδίδεται στον 30χρονο. Τα δυο καλάσνικοφ που βρέθηκαν την Παρασκευή το πρωί στο σπίτι του στην Γλυφάδα και οι διόπτρες νυχτός, αποτελούν για τις αρχές πρόσθετα επιβαρυντικά στοιχεία για την δράση του.