H ΔΙΚΗ των ΖΩΝΙΑΝΩΝ...Ετοιμάζουν αποφυλακίσεις με το "βαρύ πυροβολικό" της δικηγορίας!

Απο το http://paramythia.pblogs.gr/

ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Ξεκίνησε χθες αλλά διεκόπη η δίκη για την υπόθεση των Ζωνιανών
" Αρνούνται τις κατηγορίες " Στο εδώλιο οι 36 από τους 45 " Πιθανή η αποφυλάκιση ορισμένων επειδή συμπληρώνουν το 18μηνο προφυλάκισης
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 - Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (http://www.rethnea.gr/news/)

Για δικονομικούς λόγους διεκόπη για την Δευτέρα το πρωί η δίκη των κατηγορουμένων του φακέλου «ΖΩΝΙΑΝΑ», προκειμένου οι δικαστές ν'; αποφασίσουν για την συνένωση και συνεκδίκαση ή μη των οκτώ δικογραφιών της υπόθεσης, αίτημα που υπέβαλλαν δικηγόροι τριών εκ των κατηγορουμένων.
Η δίκη άρχισε χθες το πρωί κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
Οι 15 από τους κατηγορούμενους που βρίσκονται προφυλακισμένοι από τα τέλη του 2007, μεταφέρθηκαν με την συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Δικαστικό Μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ενώ ομάδες αστυνομικών στις οποίες μετείχαν και άνδρες των ΕΚΑΜ, φρουρούσαν τόσο την αίθουσα του δικαστηρίου όσο και τους εξωτερικούς χώρους του Εφετείου. Αυστηρός ήταν και ο σωματικός έλεγχος όλων όσων εισήλθαν στην αίθουσα του ακροατηρίου, δικηγόρων, δημοσιογράφων, μαρτύρων και συγγενών των κατηγορουμένων.

Στο εδώλιο κάθισαν οι 36 από τους 45 συνολικά κατηγορούμενους, 6 εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους ενώ δυο εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι.

Η πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, εκτός της εκφώνησης του καταλόγου των ονομάτων των κατηγορουμένων και των διακοσίων περίπου μαρτύρων, εξαντλήθηκε σε ζητήματα δικονομικής φύσης.

Ο διαχωρισμός της υπόθεσης, από το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης, σε οκτώ διαφορετικές δικογραφίες ήταν αυτός που προκάλεσε την αντίδραση τριών δικηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι επιχειρηματολογώντας στους δικαστές προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα της συνένωσης και συνεκδίκασης, τόνισαν ότι οι εφέτες της Κρήτης μεθόδευσαν έτσι την υπόθεση ώστε εκδίδοντας ανά δικογραφία χωριστό ένταλμα να εξασφαλίσουν την προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων πολύ πέραν του ενός δεκαοκτάμηνου. Έκαναν μάλιστα λόγο για συνταγματική εκτροπή δικονομικού χαρακτήρα και αποκάλεσαν «μόρφωμα» το βούλευμα που εξέδωσε το Εφετείο Κρήτης.

Εάν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης, τότε θα ισχύσει ένα και μόνο ένταλμα για κάθε κατηγορούμενο που σημαίνει ότι τις επόμενες πέντε μέρες ο πρώτος προφυλακισθείς, θα αφεθεί ελεύθερος διαρκούσης της δίκης.

Τη σύνθεση του Δικαστηρίου αποτελούν οι παρακάτω δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά: Ιωάννης Μπαλιτσάρης, πρόεδρος εφετών (Πρόεδρος), Βασίλης Μπάσης και Παρασκευή Ψυχογιού, εφέτες με αναπληρωματικά μέλη τους δικαστές Αργυρώ Δριτσάκου και Ιωάννη Χρονόπουλο.

Εισαγγελέας της έδρας θα είναι ο εφέτης Παναγιώτης Μπρακουμάτσος (δίκασε την υπόθεση «ΣΑΜΙΝΑ»), με αναπληρώτρια του την Αναστασία Δημητριάδου.

H Eθνική δικηγόρων στη δίκη των Ζωνιανών...

Διονύσης Βέρρας, Αντώνης Δαμανάκης Μανώλης Μαρκογιαννάκης, Αντώνης Γρηγοράκης, Βασίλης Διαμαντάκης, Α. Κούγιας, Α. Λυκουρέζος, Δ. Τσοβόλας, Ι. Μαχάς, Γ. Κονταξής, Κ. Πάρτσαλης, Κ. Μαυρομάτης είναι οι βασικοί υπερασπιστές στην πολύκροτη υπόθεση.


Οι κατηγορίες με τις οποίες δικάζονται

Οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νεαρά παιδιά ηλικίας 22 έως 26 ετών και ανάμεσα τους υπάρχουν αδέλφια και πρώτα ξαδέλφια, κατηγορούνται για απόπειρες ανθρωποκτονιών, ληστείες, κλοπές, καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Θα δικαστούν με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Συνδεόμενοι μεταξύ τους με οικογενειακούς, φιλικούς ή τοπικούς δεσμούς, σε χρόνο προγενέστερο της 19/12/2006 από κοινού ενεργούντες και με κοινό δόλο, συνέστησαν οργάνωση προς διάπραξη πλειόνων εγκλημάτων διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής, ληστείας, ανθρωποκτονίας με πρόθεση, η οποία οργάνωση διακρινόταν για την χρονική της διάρκεια, την ύπαρξη δομής και ιεραρχικής διαρθρώσεως. Τα μέλη της επιδίωκαν οικονομικό όφελος και κατείχοντο όπλα προς εξυπηρέτηση των σκοπών της. Διήρκησε δε η οργάνωση μέχρι τις 29/12/2007 ημέρα συλλήψεως των κατηγορουμένων».

Οι έξι από τους παραπάνω (και ένας που διαφεύγει της σύλληψης), θα δικαστούν για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, που αφορά την επίθεση εναντίον των αστυνομικών στις 5 Νοεμβρίου 2007, τον τραυματισμό του Στάθη Λαζαρίδη και δυο συναδέλφων του και τον κίνδυνο που διέτρεξαν για την ζωή τους όλοι οι αστυνομικοί (49 τον αριθμό) και η δικαστική λειτουργός που τους συνόδευε. Για ηθική αυτουργία στην τέλεση της πράξης της απόπειρας ανθρωποκτονίας παραπέμπεται ένας 37χρονος για τον οποίο στο κατηγορητήριο αναφέρεται: «Με πρόθεση προκάλεσε σε άλλους την απόφαση να εκτελέσουν την άδικη πράξη που διέπραξαν και συγκεκριμένα με προτροπές και παραινέσεις στους υπόλοιπους έξι, χρησιμοποιώντας πειθώ και φορτικότητα, παρήγαγε σε αυτούς την απόφαση να διαπράξουν το έγκλημα της αντιστάσεως υπό πλειόνων και υπό προσώπων που οπλοφορούσαν, τα δε πρόσωπα κατά των οποίων στράφηκε η πράξη διέτρεξαν σοβαρό προσωπικό κίνδυνο».

Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν στη δίκη είναι και ο τέως γενικός Αστυνομικός Διευθυντής
Περιφέρειας Κρήτης Α. Βιτωράκης που είχε σχεδιάσει
την αποτυχημένη επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου του 2007 αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας Μανόλης Σαββάκης
Το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα
προκειμένου να εξετάσει το αίτημα του δικηγόρου
Δ. Τσοβόλα για συνένωση και συνεκδίκαση
των οκτώ δικογραφιών της υπόθεσης
Δέκα εκ των κατηγορουμένων θα δικαστούν για την διάπραξη ληστειών και απόπειρα ληστειών σε ΑΤΜ τραπεζών και σε χρηματαποστολές και οι περισσότεροι εξ αυτών για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για παράβαση του νόμου περί όπλων, για εμπρησμό, ένας για εκβίαση, οι έξι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επιπλέον των παραπάνω ατόμων, με την τελευταία κατηγορία δικάζονται και δυο γυναίκες, σύζυγοι ή μητέρες των κατηγορουμένων.

Δέκα τρία άτομα θα δικαστούν για υπόθεση αγοραπωλησίας ναρκωτικών ουσιών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Πρόκειται για τα δυο άτομα από τα Ζωνιανά που στις 2/11/2007 πωλούσαν χασίς και κοκαΐνη στην περιοχή Φόδελε και τους αγοραστές των ουσιών. Οι πρώτοι φέρονται να έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις από τα ποσά που κέρδιζαν δια της εμπορίας ναρκωτικών. Έξι άτομα, μια γυναίκα ανάμεσά τους, θα δικαστούν για καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, κατοχή ναρκωτικών, κατοχή όπλων και πυρομαχικών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Πρόκειται για μέλη δυο οικογενειών με συγγενική σχέση μεταξύ τους.

Δύο άτομα (ζευγάρι) θα δικαστούν για καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, κατοχή ναρκωτικών, κατοχή όπλων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, απέκτησαν περιουσία προερχόμενη από τα εγκλήματα της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, της κατοχής ναρκωτικών ουσιών-κοκαΐνης, κατά συναυτουργία.

Για την επίθεση εναντίον των αστυνομικών στις 5 Νοεμβρίου 2007

Για την επίθεση εναντίον των σαράντα εννέα αστυνομικών και της δικαστικής λειτουργού, που επέβαιναν σε 14 οχήματα της ΕΛΑΣ κατευθυνόμενοι στα Ζωνιανά, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα σε σπίτια δυο ατόμων κατηγορουμένων για εμπορία ναρκωτικών, το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου 2007, στο κατηγορητήριο αναφέρεται:

«Οι δράστες, έχοντας καταλάβει καίριες θέσεις στις πρώτες οικίες προς την πλευρά του σπηλαίου «Σφενδόνη» και του κέντρου διασκεδάσεως με την επωνυμία «Ρίζες», πυροβόλησαν επανειλημμένως κατά της αστυνομικής δυνάμεως με τυφέκια, με συνέπεια τον τραυματισμό από βολίδα του Ευστάθιου Λαζαρίδη, ειδικού φρουρού, ο οποίος υπέστη τυφλό τραύμα στην περιοχή της κεφαλής, κάταγμα του κρανίου υπινιακό, εγκεφαλικές θλάσεις, ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα δεξιού παρεγκεφαλικού ημισφαιρίου, δεξιού ινιακού λοβού, δεξιού βρεγματικού λοβού, οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα στη δεξιά βρεγματική χώρα, υπαραχνοειδή αιμορραγία, τον τραυματισμό από βολίδα του Θεόδωρου Γώγου, ειδικού φρουρού, ο οποίος υπέστη τυφλό τραύμα κυκλοτερές και άλλο μικρότερο (τραύμα), ελλειψοειδές, στον αριστερό ώμο, κάκωση τμήματος του αριστερού δελτοειδούς μυός, ως και τον τραυματισμό από θραύσματα υάλου, του Χρήστου Τσανακτσίδη, ειδικού φρουρού, ο οποίος υπέστη πολλαπλές μικροεκδορές στο δέρμα της αριστερής πλευράς του προσώπου, στη μετωπιαία, υποκόγχια, βυκανητική, γενειακή χώρα, στα χείλη, ενώ η ανθρωποκτόνος πρόθεση των δραστών, στρεφόμενη κατά των τεσσαράκοντα εννέα αστυνομικών υπαλλήλων και της δικαστικής λειτουργού, γίνεται εμφανής από το πλήθος των πυροβολούντων ατόμων, τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και τη συνέχιση των βολών, με αμείωτη ένταση και κατά το στάδιο αλλαγής πορείας των αστυνομικών αυτοκινήτων, είτε με αναστροφή είτε με στροφή προς την Αξό, όσο διαρκούσε η οπτική επαφή των δραστών προς τα αυτοκίνητα, παρότι ο σκοπός της μη εισόδου της αστυνομικής δυνάμεως στο χωριό είχε επιτευχθεί».


Για τις ληστείες

Δέκα είναι τα άτομα που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταξύ των άλλων κακουργηματικών πράξεων θα δικαστούν και για ληστείες και κλοπές εις βάρος τραπεζών, ΑΤΜ Τραπεζών και χρηματαποστολών ενώ προσδιορίζεται και ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας.

Στους δέκα, αποδίδονται μεταξύ άλλων και οι παρακάτω ληστείες:

19/12/2006 Ληστεία με κουκούλες και καλάσνικοφ στο κατάστημα Αγροτικής Τράπεζας στον Κρουσώνα. Διευθυντής και η ταμίας τους παρέδωσε 32.440 αφού τους απείλησαν ρίχνοντας έξι πυροβολισμούς.

Στις 5/3/2007 Απόπειρα ληστείας εις βάρος εταιρείας χρηματαποστολής ΤΖΙ 4 ΕΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΚΟΡ που μετέφερε ποσόν 400.000 ευρώ από το Ηράκλειο στο κατάστημα της Αγροτικής στα Ανώγεια.

Στις 31/3/2007 Ληστεία στο ΑΤΜ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο Ζαρό Ηρακλείου, αφαίρεσαν 16.000 ευρώ.

Στις 8/4/2007 Ληστεία στο ΑΤΜ της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, στο σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης» στο Γάζι. Αφαίρεσαν 85.160 ευρώ.

Στις 30/5/2007 Ληστεία στο ΑΤΜ της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ στο πολυκατάστημα «ΜΑΚΡΟ» στο Γάζι Ηρακλείου. Αφαίρεσαν 83.060 ευρώ.

Στις 15/8/2007 Ληστεία στο ΑΤΜ της Αγροτικής Τράπεζας στον Κρουσώνα. Αφαίρεσαν 13.390 ευρώ.

Στις 25/9/2007 Απόπειρα ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα στον Κρουσώνα. Ήταν η περίπτωση κατά την οποία οι δράστες χρησιμοποίησαν μηχανήματα χωματουργικών έργων.