o άγιος των celebrities...

Ωραία τα γράφει ο Μπόνιος ...εκτός από τις "ιερές μπίζνες" ...ο Eφραίμ έχει και άλλες ιδιότητες ...

o άγιος των celebrities....

by http://kourdistoportocali.blogspot.com

απο τον Βασίλη Μπόνιο

"Και αυτός, αφού σήκωσε τους οφθαλμούς του στους μαθητές του, έλεγε:

Μακάριοι οι φτωχοί,

γιατί δική σας είναι η βασιλεία του Θεού.

Μακάριοι όσοι πεινάτε τώρα,

γιατί θα χορτάσετε.

Μακάριοι όσοι κλαίτε τώρα,

γιατί θα γελάσετε.

Μακάριοι είστε, όταν σας μισήσουν οι άνθρωποι και όταν σας αφορίσουν και σας βρίσουν και βγάλουν το όνομά σας ως κακό εξαιτίας του Υιού του ανθρώπου. Χαρείτε εκείνη την ημέρα και σκιρτήσετε, γιατί ιδού, ο μισθός σας είναι πολύς στον ουρανό. Γιατί κατά τον ίδιο τρόπο έκαναν στους προφήτες οι πατέρες τους.

Όμως αλίμονο σ εσάς τους πλούσιους,

γιατί έχετε πάρει πλήρως την παρηγοριά σας.

Αλίμονο σ εσάς τους χορτασμένους τώρα,

γιατί θα πεινάσετε.

Αλίμονο, όσοι γελάτε τώρα,

γιατί θα πενθήσετε και θα κλάψετε.

Αλίμονο όταν πουν καλά λόγια για σας όλοι οι άνθρωποι. γιατί κατά τα ίδια έκαναν στους ψευδοπροφήτες οι πατέρες τους».

κατα Λουκαν Μακαρισμοί κι αλίμονο
(Μτ. 5:1-12)


Θυμάμαι όταν δούλευα στον "Ταχυδρόμο", αρχές της δεκαετίας του 80, τα κείμενα του Άρη Δαβαράκη, για την Μονή Βατοπεδίου και τον Όσιο Ευφραίμ.
Ο Δαβαράκης, ήταν απο τους πρώτους στυλίστες της γραφής-για τη γενιά μου- που επιχείρησε να λεηλατήσει με τις λέξεις και να μεταφέρει στην πολύβουη αθηναική κοινωνία του Da capo, τον Μυστηριακό κόσμο του Αγίου Ορους.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, όλο και πιο συχνά η Μονή Βατοπεδίου έκανε την εμφάνισή της στα ρεπορτάζ των εφημερίδων και των περιοδικών-κυρίως γιατι αποτελούσε ταξιδιωτικό προορισμό διάφορων επωνύμων πολιτικών, καλλιτεχνών, tv περσόνων κι όλο αυτού του συναφιού που αναζητούσε την εγχώρια Καμπάλα, στη Χερσόνησο του Αθω.
Ετσι έγινε must το να δηλώνει ο Αρναούτογλου για παράδειγμα, ότι συνάντησε τον πατέρα Ευφραίμ και πήρε δύναμη για τον δύσκολο τηλεοπτικό του χειμώνα.
Ο διορισμός του Σταύρου Ψυχάρη ως διοικητή του Αγίου Ορους, απο τον Θόδωρο Πάγκαλο-κάτι που προφανώς η ευρύτερη έλλειψη παιδείας μου, δεν μου επέτρεψε ν αποκωδικοποιήσω- ήταν αυτός που θα μετέτρεπε το δέος που προκαλούσε στους μη μυημένους η κοινωνία του Αθω, σε κουτσομπολιό των σαλονιών.

Στο μεταξύ παρατηρούσα τις επισκέψεις των "ισχυρών" ανδρών να πυκνώνουν στην εν λόγω Μονή. Πρίγκιπας Κάρολος-την οικογένεια του οποίου ο Αλ Φαγιέντ κατηγορεί οτι βρίσκεται πίσω απο το θάνατο της Νταιάνας-, πατέρας Μπους-δεν χρειάζεται συστάσεις, Βλαντιμίρ Πούτιν και πολλοί δικοί μας.

Στον όσιο Ευφραίμ κατέφευγε συχνά και ο Κώστας Κεντέρης ικετεύωντας την ευλογία του αλλά και ισχυροί άνδρες του Μαξίμου, όπως ο παλιός φίλος μου Θοδωρής Ρουσοπουλος, με την καλοραμμένη ψυχραιμία του και ο Γιάννης Αγγέλου-που μάλλον δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος όλων εκείνων των κολασμένων καταγγελιών των οποίων γίνεται αποδέκτης-θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη, κουμπάροι, ομόλογα, ανύπαντρες κορασίδες της Δεξιάς που αναζητούν την προίκα τους, Ζαχόπουλοι που φουντάρουν, Βαρθολομαίοι που πέφτουν θύματα του κέρατου και παει λέγοντας. Πράγματι, ο Γιάννης Αγγέλου έχει ανάγκη περισσότερο απ όλους μας, την σιωπή και τον εξαγνισμό που του προσφέρει μια ακρόαση με τον άγιο Ευφραίμ.

Αυτόν όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ο ίδιος, ο άγιος πατέρας.
Πως τα βγάζει πέρα με τόσους επώνυμους;
Που βρίσκει το κουράγιο να τριγυρνάει σε υπουργικά γραφεία, αντι ν αφουγκράζεται το πόνο των ανθρώπων που δεν κουβαλάνε κοινωνικά γαλόνια.

Τι θέλει αυτός-άγιος άνθρωπος-με τους γύπες της εξουσίας, όταν είναι γνωστό πως μόνο να τους πλησιάσεις κολάζεσαι; Μήπως για να σώσει τη ψυχή τους; Κι αν συμβαίνει αυτό, θα μου επιτρέψει ο άγιος να του πω, οτι επιτυγχάνει μια τρύπα στο νερό.
Κι αυτό γιατί όπως όλα δείχνουν, του εξομολογούνται τις αμαρτίες τους για να κάνουν χώρο για καινούριες-πιο μεγάλες.

Δεν τους βλέπεις άγιε πατέρα, που ξεκινάνε φτωχοί και ρακένδυτοι τη πολιτική τους καριέρα και καταλήγουν ζάπλουτα αρπακτικά-με λίγες εξαιρέσεις;
Τι κοινό έχεις εσυ με τις βίλες και τις θαμαμηγούς της εξουσίας; Αφού τους λόγους σου τους γράφουν εκει που δεν παίρνει φως, ως προς τι το νταλαβέρι με την εξουσία;
Κι αν είναι έτσι με τι καθαρότητα ψυχής, εμείς οι ορθόδοξοι αμνοί του Θεού, θα επικρίνουμε τους καθολικούς αδελφούς και το Βατικανό, που έχει πάρε -δώσε με μυστικά κονδύλια, Τράπεζες και βιασμούς ανηλίκων παπαδοπαίδων για τους οποίους κοτζάμ Πάπας, υποχρεώθηκε να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Αλήθεια αγιε πατέρα, είπε πουθενά ο Θεός μας, ότι θα πρέπει τις γυναίκες να τις πετάμε στο πύρ το εξώτερο; Γιατί να μην έχουν και τα κορίτσια μας πρόσβαση στο Άγιο Ορος; Είναι αποκλειστικότητα των ανδρών, η αρετή; Ποιος Θεός έκανε μια τέτοια ανακοίνωση και πότε;

Τι σημαίνει άβατο, άγιε πατέρα μας;
Είναι πραγματικό άβατο η ένας σκασμό παράνομοι, αρχαιοκάπηλοι και κάθε είδους βέβηλοι, έχουν βρει εκεί καταφύγιο, εν αγνοία σου;
Πόσοι απ αυτούς που προστατεύουν τα οστά, τους βυζαντινούς παπύρους και γύρευε τι άλλα πολύτιμα και μυθικής αξίας κειμήλια και πίνακες που βρίσκονται στο Αγιο Ορος, έχουν το ηθικό ανάστημα να το πράξουν;

Για ποιο λόγο άγιε πατέρα, όλες αυτές οι αγοραπωλησίες της Μονής; Εγω δεν αμφισβητώ την νομιμότητά τους, αναρωτιέμαι μόνο που βρίσκεις χρόνο ν αφιερωθείς στον Κύριο, με τόσα συμβόλαια που έχεις να διαβάσεις-μια ολόκληρη Καινή Διαθήκη-ούτε ο Πλουμής Σωτηρόπουλος να ήσουνα.

Οσο για τον κύριο Βουλαγαράκη και τα πεθερικά του ούτε κι εδώ θ αμφισβητήσω την νομιμότητα, όλων όσων έγιναν.
Αλλά χάθηκε βρε Γιώργο μου-εσυ που κάποτε φιλοδοξούσες να διαδεχθείς τον Καραμανλή, τον Αεικίνητο, να πεις στη σύζυγό σου:"Μπάστα βρε Κατερινάκη, πάρε κανα άλλο συμβόλαιο και μην μπλέκεσαι μ αυτά..."
Απλά αναρωτιέμαι.

Και κάτι τελευταίο για τον άγιο Εφραίμ: Επειδή εμεις οι ταπεινοί, δεν έχουμε ακούσει τη μιλιά σου-θα σε παρακαλούσαμε να απευθυνθείς και σε μας με κάποιο τρόπο-στέλνωντας μια επιστολή για παράδειγμα-με την οποία να μας δώσεις και την δική σου άποψη για τα πράγματα. Να δώσεις και σε μας τους ταπεινούς-το λαό-ορμήνειες για το πως να σώσουμε-αν έχουμε τέτοια τύχη-τις ψυχές μας. Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Στο κάτω -κάτω ο συγχωρεμένος Χριστόδουλος, δεν έκανε διακρίσεις-το ίδιο και ο Ιερώνυμος.
Δεν ευλογούσαν μόνο τους celebrities αλλά και τον κοσμάκη. Το πλήθος.
Γιατί τόση σιωπή, άγιε πατέρα μας;
Με το συμπάθειο...