Χιονοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και παροδικές νεφώσεις


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη βόρεια Ελλάδα θα καταγραφούν πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις, με εξασθένιση στα ηπειρωτικά ενώ στην κεντρική και νότια Ελλάδα βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα κλιμακωθούν βαθμιαία και στα νότια αναμένονται ισχυρές καταιγίδες.

Οι άνεμοι τοπικά ενδέχεται να φτάσουν έως τα 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες αλλά κατά τα άλλα θα κινούνται από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νότια 8 με 9.
Η ΕΜΥ προβλέπει παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος στη δυτική Μακεδονία θα είναι τοπικά ολικός.
Πιο συγκεκριμένα στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 800 μέτρα). Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ως προς του ανέμους, τη νύχτα στα ανατολικά θα φτάσουν έως και 9 μποφόρ τοπικά ενώ κατά τα άλλα θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης, ειδικά τις πρωινές ώρες. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 μποφόρ και τη νύχτα στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική Μακεδονία το πρωί.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπείρου το πρωί. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές κυρίως στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, οπού θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου και πιθανόν κατά διαστήματα σε πιο πεδινές περιοχές της Ευρυτανίας.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί στα βόρεια 4 με 6, στα νοτιά 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα 8 με 9, τοπικά 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) καθώς και σε περιοχές της στέρεας (έκτος αττικής) και Ευβοίας με υψόμετρο 300-400 μέτρα. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες (κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο και τα Κύθηρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί στα βόρεια 4 με 6, στα νοτιά 6 με 8 και στα Κύθηρα τοπικά 9, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία από τα δυτικά βόρειοι 7 με 8 και τη νύχτα 9 και πιθανόν στις Κυκλάδες 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς στα νησιά του βορείου Αιγαίου ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά το πρωί. Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα νοτιά.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.