#free_irianna #free_periklis: Το δίκαιο πρέπει να νικήσει

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.Στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας πραγματοποιείται η συζήτηση της δεύτερης αίτησης αναστολής έκτισης ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, μετά την απόρριψη, τον περασμένο Ιούλιο και με οριακή πλειοψηφία, του αιτήματός τους για αναστολή εκτέλεσης της ποινής κάθειρξης των 13 ετών η οποία τους έχει επιβληθεί.
Η αίθουσα είναι γεμάτη από αλληλέγγυους στην Ηριάννα και στον Περικλή.  Αν και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει προαναγγείλει την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους ως ένδειξη πένθους για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η υπόθεση είναι από εκείνες που έλαβαν ειδική άδεια.
Προηγήθηκε η συζήτηση της αίτησης του συγκατηγορουμένου της, Περικλή, που είναι καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και φυλάκιση και ζητεί την αποφυλάκιση του κυρίως για λόγους υγείας. Η εξέταση της υπόθεσης ξεκίνησε με κατάθεση του Δημοσθένη Μπούρου, καθηγητή πνευμονολογίας.
Νωρίτερα, ο συνήγορος της 29χρονης, Θεόδωρος Μαντάς, διαμαρτυρήθηκε για την ισχυρή παρουσία αστυνομικών μέσα στην αίθουσα.

«Τιμωρούμαι για κάτι που δεν έχω κάνει»

Περίπου στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε την απολογία της η Ηριάννα ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με τους μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ αυτών και πανεπιστημακοί.  Η Κατερινά Κατή καταγράφει στο documentonews.gr την αρχή της απολογίας:
«Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη , γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει και γι αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου...
Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου.
Μοναδικό επιχείρημα είναι ένα dna που η επιστημονική του ορθότητα αμφισβητείται εδώ και χρόνια... Πήγα με πολύ καλή πίστη στο πρωτόδικο, πίστευα ότι η επιστημονική αμφισβήτηση λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου... όχι μόνο δεν λειτούργησε υπέρ μου αλλά αγνοήθηκε πλήρως ....το αμφισβητούν 250 επιστήμονες…».
Ως μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης. Υποστήριξαν ότι η εργασία της Ηριάννας ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, αλλά διεκόπη στο αρχικό στάδιο. Σύμφωνα με την πανεπιστημιακό Αμαλία Μόνζιερ, το διδακτορικό της βρίσκεται σε αρχικό στάδιο "πράγμα που προϋποθέτει μια ποικιλία παράλληλων δράσεων, διάβασμα, αλλά και προετοιμασία της πιλοτικής της έρευνας", ενώ χαρακτήρισε ως "πάθος" της τις σπουδές της 29χρονης.

«Να αποκατασταθεί το κράτος Δικαίου»

Σε δήλωσή του στο NEWS 24/7 αναφέρθηκε στον καινούργιο αγώνα που καλείται να δώσει, λέγοντας: «Με την υπόθεση να έχει πλέον ωριμάσει και με την ισχυρή μειοψηφία των Δικαστών στην προηγούμενη αίτηση αποφυλάκισης, που τάχθηκαν υπέρ του αιτήματός μας έχουμε θετική προσδοκία ότι με την καινούργια προσπάθεια θα τελειώσει ο κύκλος της εσφαλμένης δικαστικής εκτίμησης. Διατηρούμε στο ακέραιο την αισιοδοξία μας ότι τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης θα αποκαταστήσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός κράτους Δικαίου και η Ηριάννα επιτέλους θα αποφυλακισθεί».
Ο Θ. Μαντάς, μιλώντας παλαιότερα στο «Κόκκινο», εξέφρασε τη βάσιμη αισιοδοξία ότι το Εφετείο θα ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας, - μετά και τη μεγαλειώδη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη- θα ευθυγραμμισθεί με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και θα διορθώσει τη δικαστική αστοχία, αποφυλακίζοντας την 29χρονη.
Από τις 9 το πρωί, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, δίνοντας συνέχεια στο πολύμορφο κίνημα που στέλνει το μήνυμα «κάτω τα χέρια από τις ζωές μας», βρίσκονται ξανά στο Εφετείο για συμπαράσταση τους δύο νέους ανθρώπους που διεκδικούν τη αναστολή της άδικης ποινής που τους έχει επιβληθεί.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.
Φωτογραφία του χρήστη left.gr.
Θυμίζουμε ότι ένα ελάχιστο δείγμα DNA της Ηριάννας σ’ έναν γεμιστήρα όπλου που ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε και τα ταξίδια του Περικλή και του Κώστα στη Βαρκελώνη, που κατά τους δικαστές είναι  «μια πόλη γνωστή για την τρομοκρατική της δραστηριότητα», τους καταδίκασαν σε 13 χρόνια φυλάκιση.
13 χρόνια φυλάκιση για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν. 13 χρόνια χαμένα στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής τους. Κάποιοι επέλεξαν αναίτια να τους στερήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές τους σπουδές, να συνεχίσουν να χαμογελάνε και να ονειρεύονται με τους αγαπημένους τους.
Αυτή τη Δευτέρα το δίκιο πρέπει να νικήσει: Οι δικαστές οφείλουν να ακούσουν το αίτημα της κοινωνίας, των χιλιάδων νέων ανθρώπων που σε δρόμους και συναυλίες, ζητούν την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αλληλεγγύης στο Μοναστηράκι από αναρχικές και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες.

 https://left.gr/