Τελειώνει το «ευγενές» ταμείο των δημοσιογράφων...

Τίτλοι τέλους απειλείται να μπουν σε έναν από τους πλέον ιδιόμορφους ως προς τη λειτουργία τους οργανισμούς περίθαλψης και επικούρησης, τον ΕΔΟΕΑΠ. Βέβαιο είναι ότι το περίφημο «ευγενές» ταμείο των δημοσιογράφων, ύστερα από πολλές περιπέτειες, δεν θα λειτουργεί όπως το ξέραμε, θα αλλάξει μορφή, προσαρμοζόμενο στη νέου τύπου κοινωνική ασφάλιση, την οποία καθορίζουν τα προγράμματα προσαρμογής και οι κανόνες των δανειστών.
Οι απαρχές της μέχρι σήμερα μορφής του συγκεκριμένου ταμείου βρίσκονται στη δεκαετία του 1970, όταν η χρηματοδότησή του αλλάζει. Το περίφημο Λαχείο των Συντακτών, που αποτελούσε τον βασικό πόρο της υγειονομικής περίθαλψης και των επικουρικών συντάξεων των εργαζομένων στις εφημερίδες, αντικαθίσταται προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 από το περίφημο.. αγγελιόσημο. Οι διαφημιζόμενοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν μια μικρή ποσοστιαία παρακράτηση.
Η συνθήκη αυτή δημιουργεί ένα ταμείο με κραταιά αποθεματικά, ανάλογα της κάλυψης των σκληρών συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον Τύπο. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο με υψηλούς δείκτες παθήσεων και θνησιμότητας, κυρίως από καρδιακές ασθένειες και άλλα νοσήματα απότοκα μιας αγχώδους ζωής.
Η οικονομική κρίση του 2009 αλλάζει ραγδαία τα δεδομένα σε σχέση με τις δυνατότητες οικονομικής στήριξης του ΕΔΟΕΑΠ. Ήδη σε αυτόν έχουν ενταχθεί από τις προηγούμενες δεκαετίες οι εργαζόμενοι στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Τα προβλήματα της κρίσης, βροχή: Πτωχεύσεις διαφημιστικών εταιρειών, οικονομική δυσπραγία στον κλάδο των ΜΜΕ, πτώση κυκλοφοριών και ακροαματικότητας, χρόνια αδυναμία ύπαρξης ενός μηχανισμού αξιόπιστης είσπραξης του αγγελιοσήμου. Σε αυτά τα δεδομένα της αγοράς το τελικό χτύπημα θα δώσει το περίφημο πρόγραμμα PSI του Βενιζέλου. Τα αποθεματικά του ταμείου θα υποστούν τεράστια μείωση.
- από εκτενές κείμενο στο topontiki.gr (ολόκληρο ΕΔΩ)