Τσίπρας: Πάμε συμπαγείς σαν μία γροθιά στην ψηφοφορία

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως μπαίνουμε "στην τελική ευθεία πριν από το κλείσιμο, όπως όλοι ελπίζουμε, άμεσα το επόμενο, διάστημα, της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης της συμφωνίας του καλοκαιριού".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σημεία που όπως είπε καθιστούν σημαντική τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, υπερτόνισε πως οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση επιβάλλονταν είτε υπήρχε συμφωνία, είτε όχι και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση η οποία από τη μία χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πολίτες και από την άλλη συντάσσεται με την πιο σκληρή μερίδα των δανειστών.
AdTech Ad
Με αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, αλλά και ενωτικό κλίμα για το ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα
Στην αρχή της ομιλία τους αναφέρθηκε στην προσπάθεια όλων αυτών των μηνών, που δεν ήταν όπως είπε απλά και μόνο για να κλείσει η διαπραγμάτευση. "Αυτό έχουμε μάθει ότι μπορεί να γίνει εύκολα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια" είπε χαρακτηριστικά. Στόχος όπως είπε ήταν "να προστάτεψουμε τις συντάξεις, τους μισθούς, αλλά και την πρώτη κατοικία. Βάλαμε προτεραιότητα την προστασία της εργασίας, απέναντι στα σχέδια για απελευθέρωση των απολύσεων" και έκανε λόγο για μια δύσκολη συμφωνία, αλλά με δικλείδες που τις υπερασπιστήκαμε και θα τις υπερασπιστούμε.

Κροκοδείλια τα δάκρυα της αντιπολίτευσης

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως "χύνουν κροκοδείλια δάκρυα", θυμίζοντας πως η ΝΔ υποστήριζε ότι η συμφωνία οδηγεί σε μονόδρομο της πλήρους περικοπής των επικουρικών στο ασφαλιστικ και πως οι περικοπές από το τρίτο μνημόνιο θα άγγιζαν μια σύνταξη το χρόνο. "Μας τα παρουσίαζαν ως μια αναπόφευκτη μοίρα, χωρίς σημασία για το ποιος θα είναι κυβέρνηση. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να κάνουν πολιτική. Υλοποιώντας τις συνταγές που τους προτείνει το ΔΝΤ" συμπλήρωσε.

Είμαι βέβαιος ότι έξω στην κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία με ενστάσεις, αναγνωρίζει την προσπάθεια να κάνουμε προοδευτικές τομές, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και το κάλεσμά τους προς την αντιπολίτευση για κοινή πλεύση στο θέμα του ασφαλιστικού και τόνισε: "Μας έλεγαν, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τους δανειστές. Και τα βγάλαμε. Δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα στηρίξουν. Παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής και της ανοχής και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Είμαι βέβαιος ότι έξω στην κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία με ενστάσεις, αναγνωρίζει την προσπάθεια να κάνουμε προοδευτικές τομές, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες".

Η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος είτε είχαμε, είτε όχι συμφωνία

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση, με την οποία παραμένει βιώσιμο το σύστημα, χωρίς να μειωθεί, όπως είπε, "ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις, χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών, χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων". Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος της κυβέρνησής του ήταν "να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και επιλογή το βάρος να μοιραστεί δίκαια, στα υψηλά εισοδήματα".
Ενιαίος φορέας ασφάλισης, ενιαίος υπολογισμός εισφορών και εθνική σύνταξη, η αιχμή του ασφαλιστικού κατά τον Αλέξη Τσίπρα
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας το ασφαλιστικό θα κατέρρεε, εξηγώντας πως δεν αναφερόταν σε μελλοντική ανάγκη περαιτέρω περικοπών,αλλά ίσως να έφτανε η στιγμή που το κράτος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί καν συντάξεις. "Η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος είτε είχαμε, είτε όχι συμφωνία" σημείωσε.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τομές που κατά την άποψή του φέρνει το νομοσχέδιο. Ενιαίος φορέας ασφάλισης, ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών, καθιέρωση εθνικής σύνταξης που χαρακτήρισε "μια μεγάλη κατάκτηση κοινωνική δικαιοσύνη".
"Για πρώτη φορά, έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες για το σύνολο των εργαζομένων" σημείωσε και επιτέθηκε σε όσους αναφέρθηκαν σε τακτικισμό της κυβέρνησης, αναφορικά με το χρόνο της ψήφισης του νομοσχεδίου. "Δεν υπήρξε ποτέ άλλωστε μεταρρύθμιση που συζητήθηκε τόσο εκτενώς σε όλο το φάσμα, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Επί πέντε μήνες συζητάμε το ασφαλιστικό. Ακούσαμε τις αγωνίες, τις προτάσεις, τις διαφωνίες, αλλά και τις διαμαρτυρίες" ανέφερε.

Τηρήσαμε τη δέσμευσή μας έναντι των αγροτών

Με αφορμή τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο γεγονός πως υπήρξε ο πρώτος όπως είπε πρωθυπουργός που κάλέσε σε διάλογο τους αγρότες το χειμώνα, ενώ σημείωσε πως είχε δώσει μια δέσμευση στον αγροτικό κόσμο: "Ο συνδυασμός ασφαλιστικού φορολογικού στο τέλος θα είναι ευνοϊκός και η δέσμευση αυτή έγινε πράξη, παρά τις δυσκολίες. Έγινε πράξη η υπόσχεση για σταδιακή αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς και συνυπολογισμό. Πάνω από το 90% των αγροτών δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από το συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού" ανέφερε.

Ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Χωρίς την μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη στους αγρότες θα πήγαινε στο μηδέν. Αντίθετα με την πρόταση που θα ψηφίσουμε μεθαύριο, εξασφαλίζουμε εθνική σύνταξη 384€

Όπως είπε, "ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Χωρίς την μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη στους αγρότες θα πήγαινε στο μηδέν. Αντίθετα με την πρόταση που θα ψηφίσουμε μεθαύριο, εξασφαλίζουμε εθνική σύνταξη 384€, συν το ανταποδοτικό μέρος" εξήγησε και υπερτόνισε την προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αξιοπρεπή διαβίωση της τρίτης ηλικίας.

Βασική έννοια μας οι νέοι και οι άνεργοι

Πέραν όμως των ηλικιωμένων, ο πρωθυπουργός εστίασε την ομιλία του και στους νέους. "Είχαμε ιδιαίτερη έγνοια την προστασία των νέων, των άνεργων, των επισφαλώς εργαζόμενων" είπε και τόνισε την μεταβατική περίοδος για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα πέντε πρώτα χρόνια του εργασιακού βίου, αλλά και το γεγονός πως "για τα μπλοκάκια εξασφαλίζεται οι εισφορές να δίνονται από τον εργοδότη στο 20% και από τον εργαζόμενο στο 6%".

Η ΝΔ έχει επιλέξει το στρατόπεδο του ακραίου νέου φιλελευθερισμού

"Σε τι κατάσταση θα βρισκόταν το ασφαλιστικό σύστημα, αν οι προτάσεις της ΝΔ γίνονταν πράξη;" αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και ανέφερε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, κόψιμο των επικουρικών, ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης και ειδικά για τον ΟΓΑ, στήριξή του με λεφτά των επιδοτήσεων.

Η ΝΔ έχει επιλέξει πλέον με σαφήνεια το στρατόπεδο του ακραίου νέου φιλελευθερισμού, της ασύδοτης αγοράς και του οικονομικού πολέμου, όλων, εναντίον όλων

"Η ΝΔ έχει επιλέξει πλέον με σαφήνεια το στρατόπεδο του ακραίου νέου φιλελευθερισμού, της ασύδοτης αγοράς και του οικονομικού πολέμου, όλων, εναντίον όλων. Είναι αυτή η συνταγή που οδήγησε τις κοινωνίες σε δραματική κατάσταση" σημείωσε.

Η οικογένεια στο επίκεντρο του νέου φορολογικού

"Η νέα πρόταση για το φορολογικό, παίρνει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται μια αδικία, των τελευταίων χρόνων, που τα παιδιά αποτελούσαν κριτήριο φορολογικής επιβάρυνσης" σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο φορολογικό. Όπως είπε, στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους με βάση την πρόταση, το 61% θα πληρώνει από εδώ και στο εξής μικρότερο φόρο, ενώ σημείωσε πως "οι φορολογούμενοι σε ποσοστό 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση, σε σύγκριση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα".
Αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο, ενώ το 71% φορολογουμένων με μεικτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και επαγγελματικές δραστηριότητες, θα πληρώσουν επίσης μικρότερες φορολογικές εισφορές.

Οι μύθοι της αντιπολίτευσης

Ολοκληρώνοντας τα σημεία των νομοσχεδίων που βελτιώνουν την κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αντικρούσει όσους στάθηκαν επικριτικοί απέναντι στο ασφαλιστικό και φορολογικό. "Είναι ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να διαλύσουμε ορισμένους μύθους που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν το ιδιοκτησιακό σύνδρομο του παλιού πολιτικού συστήματος" είπε και σημείωσε:

- Μύθος πρώτος: "Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα!"

 Όπως είπε,  οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και έπειτα από σκληρές προσπάθειες στον τομέα τον εσόδων, επιμονή στις 100 δόσεις, απορροφητικότητα των κονδυλίων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στην οποία η Ελλάδα ήρθε πρώτη με 98%, η χώρα εμφάνισε πλεόνασμα 0,7%. Το πλεόνασμα, που όπως είπε, σημαίνει εξοικονόμηση 1.7 δισ ευρώ, χρήματα που μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει το επόμενο διάστημα.

- Μύθος δεύτερος: "Οι εκλογές του Γενάρη του '15 διέκοψαν το success story"

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση Σαμαρά και αναρωτήθηκε ποιο είναι ακριβώς το success story που ανακόπηκε. "Αυτό που έφερε την οικονομία εκτός στόχου του 2014; Αυτό που αποδοκιμάστηκε από τις εκλογές σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ας αφήσουμε τα παραμύθια και ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Χωρίς τη μείωση των στόχων πλεονάσματος, η Ελλάδα δεν επρόκειτο ποτέ να βγει από την κρίση και την επιτροπεία" σημείωσε.
Διαπραγμάτευση, success story, ανεργία και ύφεση, οι μύθοι της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα

- Μύθος τρίτος: Η κυβέρνηση εκτίναξε την ανεργία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έντονο τρόπο στις επικρίσεις πως η διακυβέρνησή του εκτίναξε την ανεργία λέγοντας πως "οι δείκτες είναι μειωμένοι σχεδόν 1.5% επί των ημερών μας" και τονίζοντας πως συνιστά "πρόκληση αυτοί που βύθισαν την ανεργία από το 12 στο 27% να μιλούν τώρα εκτίναξη της ανεργίας".

- Μύθος τέταρτος: Η ΝΔ προέβλεπε ύφεση 7%

Αναφερόμενος στην ύφεση, παρέπεμψε στα στοιχεία της Κομισιόν λέγοντας πως για το μεν 2015 ήταν 0,2%, ενώ "οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν πως η χώρα επιστρέφει σε ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016".

Φερέφωνο της διαπλοκής ο Μητσοτάκης

Στοχεύοντας τα πυρά του και πάλι στη ΝΔ, αναφέρθηκε στο παράδοξο όπως είπε να κατηγορούν την κυβέρνηση πως έχει συνθηκολογήσει σε όλα, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την επιστροφή στη δραχμή. "Τις μονές μέρες μας κατηγορούν για το πρώτο, τις ζυγές για το δεύτερο" ανέφερε και υπογράμμισε το κατά την άποψή του, θεσμικό ατόπημα της επίθεσης εναντίον του προέδρου της δημοκρατίας, για την περίφημη δήλωση Πρωταγόρα. "Με χαρά είδα στελέχη της ΝΔ να παίρνουν αποστάσεις, σώζοντας τα προσχήματα που αγνόησε η ηγεσία της. Μια ηγεσία που επιλέγει να ακολουθήσει τα πεπραγμένα του Σαμαρά" σημείωσε και τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης "είχε μια ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση του από τη διχαστική περίοδο Σαμαρά και του ακροδεξιού του επιτελείου".

Ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών που χρωστάνε δάνεια. Τα παίζει όλα στη ρουλέτα ποντάροντας στο μαύρο

Στρέφοντας τα πυρά του στον αρχηγό της ΝΔ, σημείωσε πως "μετατρέπεται σε φερέφωνο της διαπλοκής και συντάσσεται με αυτούς που [...] φοβούνται ότι θα χάσουν τα κεκτημένα τους και δρουν με τρόπο που είναι παραληρηματικό". Όπως είπε, είναι δικαίωμά του να ζητά εκλογές, "αλλά τις ζητά χωρίς να καταθέσει μια προγραμματική θέση. Εκπροσωπεί τη δίψα του παλιού για παλινόρθωση".
"Ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τις ομαδικές απολύσεις, με το Lock out, με τη μείωση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών που χρωστάνε δάνεια. Τα παίζει όλα στη ρουλέτα ποντάροντας στο μαύρο" είπε για να σημειώσει: "Η μοίρα αυτών που τα παίζουν όλα, είναι να τα χάσουν όλα".

Το ΠΑΣΟΚ ουραγός του Λεβέντη και δεκανίκι του Μητσοτάκη

Από τα πυρά του πρωθυπουργού δεν ξέφυγαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. "Θέλω να μην αφήσω έξω από την κριτική και τα κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Έχω την αίσθηση ότι έχουν πάθει σύνδρομο της Στοκχόλμης" είπε εξηγώντας πως εξακολουθούν να στηρίζουν συντηρητικές πολιτικές.

Δεν μας πέφτει ιδιαίτερα λόγος, αλλά νομίζω ότι πάει και πολύ για κάποιον που θέλει να τοποθετείται στον προοδευτικό χώρο να καταντά ουραγός του Λεβέντη που ζητά οικουμενική και δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη

Συνεχίζουν να φέρονται "σαν φερέφωνο της ΝΔ, την ώρα που η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκουν στην Ευρώπη βρίσκεται στην άλλη πλευρά" είπε και κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μελετήσει τις κινήσεις και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και να προβληματιστεί. "Δεν μας πέφτει ιδιαίτερα λόγος, αλλά νομίζω ότι πάει και πολύ για κάποιον που θέλει να τοποθετείται στον προοδευτικό χώρο να καταντά ουραγός του Λεβέντη που ζητά οικουμενική και δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη" συμπλήρωσε.

Θα δώσουμε και πάλι μόνοι μας τη μάχη

"Τη μάχη θα τη δώσουμε για άλλη μια φορά με όλο το παλιό σύστημα απέναντι και θα την κερδίσουμε για άλλη μια φορά όπως το 2015" σημείωσε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του. "Θα είμαστε απέναντι στις κατασκευασμένες ειδήσεις χρεοκοπημένων ΜΜΕ, στα πρωτοσέλιδα της προπαγάνδας. Είναι τιμή και παράσημο τόσα πολλά συμφέροντα να συνασπίζονται απέναντί μας. Οι δικοί μας σύμμαχοι είναι αλλού" είπε αναφερόμενος στην μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
"Με τη στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και θα το βγάλουμε. Αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Για να αρχίσει να θυμίζει η Ελλάδα πραγματική ευρωπαϊκή χώρα" σημείωσε.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά είμαστε αποφασισμένοι και πολύ πιο έμπειροι γι' αυτό θα τα καταφέρουμε".
 http://news247.gr/